Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: obiektywy - pelen zakres ?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie obiektywy - pelen zakres ?

Wita ponownie,

na wstepie chcialbym wyjasnic, iz przegladalem forum w temacie obiektywow a ponizsze jest wlasnie wynikiem tego przeszukiwania, wiec prawdopodobnie wasze ewentualne linki do watkow z CB beda mi znane (wyslalem rowniez PW do jacam'a ale nie mam info zwrotnego, dlaczego - ponizej).

Przymierzam sie wlasnie do kupna obiektywow:
    1. lepszego KITa do szerszej portretowki i substytutu "malego" macro
    2. tele obiektywu z opcja macro (tak aby nie wydawac na szklo typu T90, C100 czy S105 f/2.8 - a jesli w przyszlosci wydam to aby miec przyzwoite tele).

Obiektywem z pkt. 1. ma byc Tamron 28-75/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) a tele z pkt. 2. (jako nastepny zakup) Sigma 70-300/4-5.6 APO DG Macro II.

Do czasow zakupu tele, ktory mialby rowniez sluzyc za macro (z Reynoxem i tutaj pytanie do potwierdzenia czy z tym (?): http://www.allegro.pl/item87103434_k...my_raynox.html) uzywalbym tele Tamrona 70-300/4-5.6 LD 1:2 Macro (mam ze starego analoga wiec bez kosztow no i moglbym popracowac na nim aby sprawdziec czy 70-300 to jest to co chce czy jednak potrzebuje np Canona 100-300/4 - dlatego tez planowany zakup w drugiej kolejnosci).

Mam zamiar je kupic powiewaz wydaje mi sie, ze sa bardzo przyzwoite ze wzgledu na ekonomike - stosunek przyzwoitosci do ceny. KIT ze stopki sprawdza sie jako szeroki kat ale tylko w swietle, w domu przy slabym zastanym "bieda", 50/1.8 fantastyczna do "krotkiej" portretowki ale juz np. na wiekszym placu zabaw (wnetrze) jest jasna ale fotki dziecka troche uciakaja wiec brakuje mi ogniskowej i na to ma poradzic wlasnie Tamron (po cropie do 112).

Prosze o info (poza Tamronem - setki linkow i opinii - chyba, ze w kontekscie przyszlego lacznego zestawu "wymyslicie" cos innego) bardziej w kontekscie tele tj. czy Sigme mozna tak dobrze jak jacam wykorzystywac rownie do tele i jak wychodza zdjecia (na co ewentualnie bede narzekac)? Nie jestem pewien czy kiedykolwiek w przyszlosci przejde na fullframe'a (na dzisiaj raczej nie), ewentualnie na co powienienem zwrocic jeszcze uwage?!

Prosze porade, ewentualnie inne sugestie. Prosze jedynie o powstrzymanie sie od porad tak jak dla MARCINa_S z Lkami bo ... nie stac mnie i za "maly" jestem na dzien dzisiejszy aby kupowac sobie takie szkla - obym w przyszlosci ich potrzebowal.

Nie chce wydawac zbyt duzo pieniedzy a generalnie jak najmniej i nie zalezy mi na tym aby szkla mialy Lki (lub odpowiedniki w Sigmie czy Tamronie) czy byly tej samej firmy. Chcialbym posiadac pokrycie w 100% ogniskowej (a chyba bym mial bo KIT do 55, Tamron po cropie od 45 do 120, i Tamron a na koncu Sigma od 112 do 480) do moich potrzeb wraz z tele (poza astrofotografia typu "ksiezyc"), nauczyc sie na nich robic zdjecia i wiedziec (dzieki tej praktyce) czego mi brakuje. Jesli stwierdze, ze mam "oko" i bede sie chcial rozwijac to wowczas kupie sobie Lki i zmienie stopke a na razie nie chce wydawac zbyt duzo pieniedzy.

Bede wdzieczny za info/ sygestie/ pomoc i porady.

Pozdrawiam.
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Wszystko w porządku, masz KITa, masz 50/1,8 więc Tamron - OK, Sigma - OK.
    W zasadzie rozbudowujesz sprzet wg wytycznych CB :-)
    Powiedz mi tylko co Ci w tej budzetowej 100/3,5 macro nie pasuje?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Wszystko w porządku, masz KITa, masz 50/1,8 więc Tamron - OK, Sigma - OK.
    W zasadzie rozbudowujesz sprzet wg wytycznych CB :-)
    Powiedz mi tylko co Ci w tej budzetowej 100/3,5 macro nie pasuje?
    Jedynie fakt wydania pieniedzy!!! Brakuje mi tego Tamrona 28-75 a cena 100/3,5 na allegro to c.a. 450pln a to ponad 1/3 Tamrona - szkoda. ??:

Obecnie brakuje mi wlasnie Tamrona (pomyslalem, ze jesli dodam DCR250 bede mogl korzystac z Tamrona tele 70-300 jako substytutu macro). Dlatago kupujac Tamrona 28-75 + DCR-250 i wykorzystujac starego tele Tamrona z analoga bede mial komplet i w dodatku wieksze mozliwosc w macro. Tylko prosze Cie Tomku nie przypominaj mi o lampie .

Pozdrawiam.
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    ...Tylko prosze Cie Tomku nie przypominaj mi o lampie
    A żebyś wiedział
    Bo czymże jest fotografia, jak nie: "sztuką utrwalania za pomocą światła obrazu obiektów na powierzchni uczulonej na jego działanie"?

Nie należy o tym zapominać, a jako przykład mogę podać swój własny, kiedy jeszcze niczego nie świadom, ponad 5 lat temu nabyłem swojego pierwszego EOSa 3000KIT 38-76, a jako pierwszy osprzęt intuicyjnie dokupiłem 380EX i dopiero po jakimś czasie okazało sie, że kitowy obiektyw to denko o butelki, że potrzebne jest jakieś tele, itd...

Ten link na pewno już znasz:
    http://prf-faq.foto-media.com.pl/7poziomow.html
    ale zwróć szczególną uwagę na oświetlenie w "Piekle" :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie re: gwozdzt i inni

... po weryfikacji (dzisiaj kilka zdjec macro Tamronem 70-300) wydaje sie faktycznie, ze macro od biedy moze byc ale ze swiatlem to "okrutnie ciemno"! Dokupie chyba w pierwszej kolejnosci lampe 380EX lub 420EX + Konwerter Makro Raynox DCR-250 lub pierscienie do macro i poprobuje z 50tka lub Tamronem wykonac zdjecia mieszkancow akwa. Pozniej zobaczymy co z tego wyjdzie. A BTW KIT w widokach przy mocnym sloncu robi calkiem sympatyczne widoczki i w moim wydaniu "mala reporterke". ... takze Tamron 28-75/2.8 musi poczekac. :-(

Pozdrawiam.
    z pozdrowieniami "69"

Początki nałogu

Domyślnie

W identyczny sposób budowałam zakres ogniskowych dla mojego 350d: najpierw KIT, potem Tamron 28-75, potem stałka 50/1,8 (canon) W tak zwanym międzyczasie dwa szkiełka M42 +plus pierścienie pośrednie=tanie makro ostatnio (czyli od wczoraj) sigma 70-300APO ( ta ostatnia nawet nie jest gruntownie przetestowana...). Wiem, że jeszcze lampa czeka w kolejce ... Z tych wszystkich obiektywów w moim przypadku najbardziej sprawdza się Tamron ale jakoś niechętnie myślę o pozbywaniu się czegokolwiek z mojego plecaka Tele jeszcze nie wypróbowany dokładnie więc nie wiem jak bardzo okaże się dla mnie użyeczny?
    Tak mnie zastanawia - czy jak dokupię lampę to będzie koniec planów? Dobrze by było ale jak znam życie to pewnie okaże się inaczej...

PS u mnie zestaw M42 plus pierścienie pośrednie swprawdza się do makro bardzo dobrze.

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam identyczny zestaw: 350D+kit+Tamron+Sigma+50/1,8(M42).

Jestem z niego bardzo zadowolony, z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że jesteśmy na podobnym etapie rozwoju fotograficznego:smile: . Szeroko komentowane na CB szkła Tamron 28-75 i Sigma 70-300 zaskakują mnie co chwilę swoimi możliwościami, myślę, że kryją w sobie potencjał który długo jeszcze będę się uczył wykorzystywać.

Większość opinii na CB dot. tych szkieł jest prawdziwa (wolny AF w Sigmie czy lekkie mydlo na 2.8 w Tamronie), dla mnie jednak są to cechy akceptowalne.

Decyzję o wyborze tego zestawu podejmowałem na podstawie długich analiz, rozmów z kolegami (i z żoną ). Dzisiaj z przekonaniem mogę powiedzieć, że za tą cenę jest to wybór optymalny.

A na szkiełka marzeń L-ki, i inne bajery przydzie czas.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Domyślnie re: PrzemoC

Cytat Zamieszczone przez Przemoc
    Mam identyczny zestaw: 350D+kit+Tamron+Sigma+50/1,8(M42).
    Niestety nie mamy - chcemy miec! ;-)
    Napisz, ktorego szkla uzywasz do macro i czy z M42 - z opisu wynika, ze z 50/1.8?

Jestem z niego bardzo zadowolony, z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że jesteśmy na podobnym etapie rozwoju fotograficznego:smile: . Szeroko komentowane na CB szkła Tamron 28-75 i Sigma 70-300 zaskakują mnie co chwilę swoimi możliwościami, myślę, że kryją w sobie potencjał który długo jeszcze będę się uczył wykorzystywać.
    Co do Tamrona to jestem zdecydowany ale z Sigma jeszcze sie zastanawiam - mam tele Tamrona i poprobuje co z niego mozna wycisnac z cyfrowka. Przy bawieniu sie starym analogowym eos'em z akwa nie wyszlo nic ciekawego ale to klisza wiec ... zobaczymy. Co jeszcze (oprocz zgody zony :wink: ) przekonalo Cie do zakupu APO?

Większość opinii na CB dot. tych szkieł jest prawdziwa (wolny AF w Sigmie czy lekkie mydlo na 2.8 w Tamronie), dla mnie jednak są to cechy akceptowalne.
    ... mozesz mi cos (sample z tym mydlem) podeslac albo wrzucic do watku.

Decyzję o wyborze tego zestawu podejmowałem na podstawie długich analiz, rozmów z kolegami (i z żoną ). Dzisiaj z przekonaniem mogę powiedzieć, że za tą cenę jest to wybór optymalny.
    ... tj. 1200 u Cichego i c.a. 850 na allegro czy mniej (jesli to gdzie?).

A na szkiełka marzeń L-ki, i inne bajery przydzie czas.
    Po pierwsze to ma byc frajda. Na pewno nie ma byc stresu, wiec ... jesli bede mial oko do zauwazania pewnych rzeczy (jak np. jacam - krople na nawilzaczu) i kadrowanie nie bedzie mi sprawialo klopotow a jedynie plecak bedzie ciezki, czemu nie. Ale na to musze na pewno zasluzyc. :cool:

Pozdrawiam.
    z pozdrowieniami "69"

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niestety nie mamy - chcemy miec! ;-)
    Napisz, ktorego szkla uzywasz do macro i czy z M42 - z opisu wynika, ze z 50/1.8?
    Makro testowalem (używanie w moim przypadku to za dużo powiedziane, obiektywy mam od połowy grudnia) na Sigmie, myślę, że jest do tego lepsza niż Tamron, podkręcałem odwrotnie mocowaną 50. Powiększenie jest konkretne, lecz także winietuje solidnie. Wadą jest wysuwający się zoom pod wpływem ciężaru drugiego szkła. Nie mam doświadczeń z Reynoxem lub soczewkami.

Co do Tamrona to jestem zdecydowany ale z Sigma jeszcze sie zastanawiam - mam tele Tamrona i poprobuje co z niego mozna wycisnac z cyfrowka. Przy bawieniu sie starym analogowym eos'em z akwa nie wyszlo nic ciekawego ale to klisza wiec ... zobaczymy. Co jeszcze (oprocz zgody zony :wink: ) przekonalo Cie do zakupu APO?
    Głównie zakres ogniskowych, średnica filtrów (miałem już do kita) cena i pozytywne opinie użytkowników.

... mozesz mi cos (sample z tym mydlem) podeslac albo wrzucic do watku.
    Sampli już nie mam, to był zwykły test książkowy zrobiony w domu, mydelko bardzo delikatne.

Wyniki testu wyglądały nastepująco :
    Wykonałem trzy serie zdjęć (by sprawdzić powtarzalność), dla trzech ogniskowych i pięciu ustawień przysłony.

Dla 28 najlepsza ostrość przy 11.
    Dla 50 najlepsza ostrość przy 5.6.
    Dla 75 najlepsza ostrość przy 11.

Oczywiście to wszystko mocno subiektywne, mydełko również, tak jak wcześniej powiedziałem, do zaakceptowania, dla normalnych zdjęć (nie jakiś testów) bez znaczenia.

. tj. 1200 u Cichego i c.a. 850 na allegro czy mniej (jesli to gdzie?).
    Kupowałem w sklepie www.digital24.pl , ceny 1390 i 829.

Po pierwsze to ma byc frajda. Na pewno nie ma byc stresu, wiec ... jesli bede mial oko do zauwazania pewnych rzeczy (jak np. jacam - krople na nawilzaczu) i kadrowanie nie bedzie mi sprawialo klopotow a jedynie plecak bedzie ciezki, czemu nie. Ale na to musze na pewno zasluzyc. :cool:
    Mam podobne podejście do sprawy.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

przedewszystkim nalezy ustawic jasnosc i kontrast ale to tez niewiele da jesli obiekt zlewa sie z tlem...
    wiec rada na przyszlosc patrz tez na tlo czyli skacz do okola fotografowanego obiektu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów