Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Obiektyw do 1000zł

Domyślnie Odp: Obiektyw do 1000zł

Mieć mam, tylko jak na amatorskie podejście do tematu to łącznie sporo mi wyjdzie bo ok 5,5 -6 tysięcy z dotychczasowymi kosztami, a na takim sprzęcie warto by już zarabiać.

--- Kolejny post ---

Widoczki i portrety, raczej bez sportu jako takiego 50 1.8 nadaje się do portretów

Bywalec

Miałem tamrona 28-75 w zestawie z 5d mk I i z jakości optycznej byłem w 100% zadowolony. Gorzej z solidnością - ale dało się przezyć.
    W poszukiwaniu szerokości zamieniłem go na Canona 20-35 3.5-4.5. Koszt 800pln (allegro).
    Trzeba tylko zaopatrzyć się w jakiś program który poradzi sobie z dystorsją wąsowatą - Lightroom daje radę.
    6D/M100/MeizuM8

Lightrooma już trochę poznałem,a przy tym kącie chyba naturalną rzeczą jest dystorsja. Co prawda w Lr nie widziałem profilu pod ten obiektyw, ale można go zawsze przygotować samemu.

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez krisu169 Zobacz posta
    Lightrooma już trochę poznałem,a przy tym kącie chyba naturalną rzeczą jest dystorsja. Co prawda w Lr nie widziałem profilu pod ten obiektyw, ale można go zawsze przygotować samemu.
    Oryginalnie w L. brak tego profilu ale jest do ściągnięcia.
    Tamron był pod każdym względem lepszy - oprócz budowy i AF.
    Ale różnica w kącie jest już znaczna i istotna przy fotografii architektury.
    6D/M100/MeizuM8

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez krisu169 Zobacz posta
    50 1.8 nadaje się do portretów
    Na cropie owszem, ale na FF to już raczej portretowanie, ale całych sylwetek itp.

Zobacz sobie Cosinę 19-35 (ok 300-400 zł używany) - będzie dobre do widoczków.
    No i wspomniany już 85/1.8 do portretów - ew inną stałkę Canona - 100/135/200 - ale tu już może być ciężko ze zmieszczeniem się w budżecie
    Na świat spoglądam przez armatę...

Hmm tamron wygląda całkiem dobrze w opiniach, ale cały czas mam chrapkę na coś poniżej 28mm coś w stylu 17-35, ale już nie jestem taki pewny muszę się chyba przespać z tymi myślami

Nie widziałem poprzedniej wypowiedzi gdy dodawałem wpis, oczywiście na Cosinę też zerknę
    Ostatnio edytowane przez krisu169 ; 13-04-2013 o 22:59

Powiem szczerze, że im dłużej się zastanawiam tym chętniej kupiłbym sobie jednak stałkę 35 2.0 i 85 1.8 a rozszerzyć szklarnie zawsze można a światło chyba warte ceny Porozmawiam jeszcze ze swoim zaufanym profesjonalnym fotografem i zobaczę co powie, ale jeśli nie odwiedzie mnie od tej myśli to chyba powoli odłożę sobie na oba obiektywy.

Przepraszam, że Wam tak zawracam głowę, ale gdy poradziłem się znajomego profesjonalisty to mnie chyba przecenił a zwłaszcza mój budżet polecając mi c17-40L i c24-105L i odradzając stałkę c35 ze względu na głośny autofokus i plastikową obudowę, o 85 już wolałem nie wspominać, ale przyjrzałem się tym poleconym szkiełkom i trochę sobie pomarzyłem, a przypadkiem znów trafiłem na c28-135 i tu ku mojemu zaskoczeniu zakres jest uniwersalny, cena przystępna i opinie też dobre nie licząc tego że obiektyw lubi zbierać pyłki. Poza tym gdyby kupić w miarę świeży model to pewnie za 1200 dałoby radę trafić taki co by jeszcze jakiś czas pochodził bez syfienia, a z tego już łatwiej przejść na L c24-105/f4. Co o tym myślicie, tylko szczerze i z cierpliwością do mnie proszę Jak już będę wiedział czego konkretnie szukam nie będę tak marudził

Coś już napisał Awatar Goranick
    Miasto
    Bielsko

-ketras- już Ci wcześniej polecał ten 28-135. Kup, rób fotki, później w LR przefiltruj - i wyjdzie ogniskowa(e) jakiej najczęściej używasz/lubisz.
    Konkretnie będziesz wiedział co kupić.
    ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Rzeczywiście był taki wątek już sam się pogóbiłem, zwracam honor a Lr i filtracją po ogniskowej to bardzo trafny pomysł chyba tak właśnie zrobię. Dziękuję za cierpliwość i dobre rady, pozdrawiam

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów