Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Obiektyw do 1000zł

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Obiektyw do 1000zł

Ja mając podstawową 50/1,8 dokupiłem 17-40 L f4 oraz 70-200 L f4 i zdecydowanie w tej chwili uważam te rozwiązanie za dobre.Oczywiście nie odkryję nic nowego mówiąc dobrze nawet o najtańszych e"L"kach ,ale uważam że dla amatora to te trzy szkła są najlepszym rozwiązaniem.
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Jak chcesz poeksperymentować z ogniskowymi to może lepiej zamiast 28-135 wziąć 28-105mm f3,5-4,5 USM (II)? za 400zł spokojnie kupisz, a jakość optyczna bardzo zbliżona do 28-135 (tylko że bez IS, ale w tym modelu jest dość słaby). Przy późniejszej odsprzedaży pewnie mniej stracisz
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Panowie, w ostatecznym rozrachunku posłuchałem Pana haze i zakupiłem 28-105 rzeczywiście w rozsądnej cenie, a jednocześnie zasugerowałem się wpisem Pana artd4 i zamierzam uzbierać na 17-40L 4.0 co do górnego zakresu to jeszcze nie postanowiłem
    Swoją decyzję o zakupie taniego obiektywu mogę uzasadnić tym, że staram się nie przekraczać wcześniej zaplanowanego budżetu, a skoro szkło jest tymczasowe to lepiej wydać mniej bo mniej się straci jak powiedział Pan haze

Jednocześnie zrobiłem sobie filtrację w Lr (wg zdjęć z Olympusa e510) jak poradził Pan Goranick i statystycznie wyszło mi, że dominowała ogniskowa 14 (FF 28) następnie 40 i 42 różnica kilku fotek na zbiór ok 5000 zatem po przeliczeniu wychodzi coś ok FF 85 i w ostatecznym rozrachunku ledwo 200 zdjęć z całego zbioru było zrobionych na ogniskowej 150 (najdłuższej jaką miałem) czyli FF 300 w tym wypadku.

Nie jestem jeszcze pewny czy w praktyce tak samo przełoży się to na pełną klatkę, ale mam dwa tanie obiektywy, które zawsze mogę zamienić na to co będzie potrzebne, choć 50 1.8 tak mi się spodobała, że wymieniłbym ją tylko na 50 1.4

Dziękuję bardzo za wszystkie rady i jeśli można odświeżę temat jeśli coś dokupię nowego Choćby dlatego by ktoś kto będzie miał podobny problem będzie miał już gotowe wnioski.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez krisu169 Zobacz posta
    Panowie, w ostatecznym rozrachunku posłuchałem Pana haze i zakupiłem 28-105 rzeczywiście w rozsądnej cenie, a jednocześnie zasugerowałem się wpisem Pana artd4 i zamierzam uzbierać na 17-40L 4.0 co do górnego zakresu to jeszcze nie postanowiłem
    Swoją decyzję o zakupie taniego obiektywu mogę uzasadnić tym, że staram się nie przekraczać wcześniej zaplanowanego budżetu, a skoro szkło jest tymczasowe to lepiej wydać mniej bo mniej się straci jak powiedział Pan haze

Jednocześnie zrobiłem sobie filtrację w Lr (wg zdjęć z Olympusa e510) jak poradził Pan Goranick i statystycznie wyszło mi, że dominowała ogniskowa 14 (FF 28) następnie 40 i 42 różnica kilku fotek na zbiór ok 5000 zatem po przeliczeniu wychodzi coś ok FF 85 i w ostatecznym rozrachunku ledwo 200 zdjęć z całego zbioru było zrobionych na ogniskowej 150 (najdłuższej jaką miałem) czyli FF 300 w tym wypadku.

Nie jestem jeszcze pewny czy w praktyce tak samo przełoży się to na pełną klatkę, ale mam dwa tanie obiektywy, które zawsze mogę zamienić na to co będzie potrzebne, choć 50 1.8 tak mi się spodobała, że wymieniłbym ją tylko na 50 1.4

Dziękuję bardzo za wszystkie rady i jeśli można odświeżę temat jeśli coś dokupię nowego Choćby dlatego by ktoś kto będzie miał podobny problem będzie miał już gotowe wnioski.

Statystycznie wychodzi iż średnio moje obiektywy mają ogniskową 63,47mm

Nie wziąłem średniej arytmetycznej w tym przypadku tylko wymieniłem dominujące ogniskowe, średnia arytmetyczna nic nam nie da w ustaleniu ulubionej ogniskowej.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez krisu169 Zobacz posta
    średnia arytmetyczna nic nam nie da w ustaleniu ulubionej ogniskowej.
    Dlaczego, każdy sposób jest dobry który prowadzi do celu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Oj chyba ten byłby lekko niewymierny Jest zbyt wiele sytuacji w których korzystamy przecież z różnych zakresów, choć na upartego można i wszystko taką 50 zrobić

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

A jak chcesz tanio to kup sobie jako podstawowe szkło tamrona 17-50 albo 28-75 i do tego taniego zooma pokroju 70-210 3,5-4,5 widziałem ostatnio na giełdzie nawet...

Zostanę już przy 17-40L a nad górym zakresem mam jeszcze z pół roku do zastanowienia się, może się akurat okaże że ogniskowa 105 mi w zupełności wystarczy, ale dzięki za radę

Coś już napisał
    Miasto
    Praszka

Zastanów się nad stałkami przez ten czas
    Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów