Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: super hiper makro z Industarem 61 L/3 MC 50 / 2,8 ?

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: super hiper makro z Industarem 61 L/3 MC 50 / 2,8 ?

Poza tym w takich skalach to chyba już tylko fotografia martwych stworzeń... Przy 1:1 jest bardzo ciężko ruchliwego robaczka złapać, raz że malo światła bo malutka przysłona - uzyskać krótki czas już jest naprawdę bardzo ciężko, a dwa owady raczej nie są zbyt powolne
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Początki nałogu Awatar takpoprostu

rozumiem czyli więcej jak narazie kombinować nie mam... bo dla testu do jupitera przyłożyłem jeszcze jakiegoś starego popsutego zeissa dupką do przodu

http://www.akwilian.neteasy.pl/makro2.jpg o

i tak mi wyszło, tylko że ten zeiss strasznie mydlany...

Na fotce ten mały druczek... Odległość ok. 3 - 4 cm

http://www.akwilian.neteasy.pl/makro3.jpg
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Coś już napisał
    Miasto
    Pomorze

Armata powstała konkretna, nie wyobrażam sobie robienia zdjęć makro owadów , takim zestawem w plenerze
    Prościej i bardziej mobilnie będzie używając obiektywu 100mm macro z raynoxem 250, a jak zbliżenie będzie za małe można dołożyć pierścienie.
    Ostatnio edytowane przez morlight ; 18-04-2013 o 11:20
    Cyfrowo i tradycyjnie.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Cytat Zamieszczone przez morlight Zobacz posta
    Armata powstała konkretna, nie wyobrażam sobie robienia zdjęć makro owadów , takim zestawem w plenerze
    Prościej i bardziej mobilnie będzie używając obiektywu 100mm macro z raynoxem 250, a jak zbliżenie będzie za małe można dołożyć pierścienie.
    No właśnie przeraża mnie ta długość tego ... A gdybym do obiektywu z mieszkiem doczepił jeszcze raynoxa ? nie musiałbym tak rozwijać mieszka...
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Kiedyś robiłem sporo zdjęc makro - fajna zabawa. Z czasem uznasz że lepsze jest dobre zdjęcie niż jakieś super hiper duper zbliżenie z minimalną głębią ostrości, gdzie tak naprawdę jedyne co może by interesujące to "techniczne możliwości" zestawu.
    Też nie wyobrażam sobie w praktyce latania za żuczkami i innym robactwem z taką armatą No, jakieś kwiatki, motylko to jeszcze jeszcze, ale spróbój z tym zasadzi się na MRÓWKI
    Hmm. jakoś niby spada, ale obiektyw makro + rynox i własnoręcznie wykonany dyfuzor z kartonu to była w moim przypadku opcja optymalna. Kupiłem kiedyś ring błyskowy makro, ale to straszne badziewie, szkoda kasy, lepiej już chyba wystruga sobie właśnie dyfuzorek z kartonu z eranem z papieru technicznego. Na forum są opisy.

Nie piszę że jest to najlepszy sposób, bo jak ktoś chce się bawic naprawdę w makrofotografię, to niestety MUSI wspomóc się znacznie większym źródłem światła niż flash aparatu. Porobisz sam, zobaczysz o czym mowa. Zresztą nie tylko w makro - światła nigdy dośc

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Ja korzystam z dwóch obiektywów + pierścienie tylko. Jak mogę to tacie podprowadzam heliosa 44M-2 55mm f/2 a jak nie to robię swoim Pentaconem 50mm f/1.8. Pierścienie mam 21+14+7 więc 42mm i efekty wychodzą tak:

Helios - jedyne ostre zdjęcie z 15. Model strasznie przymulony, chyba się nie obudziła jeszcze:
    https://www.facebook.com/photo.php?f...ze=2048%2C1366

Pentacon - na szybko brany zestaw, pajączek też sprawił problemy bo strasznie szybki był, w rezultacie jedno z kilku zdjęć było do przyjęcia:

Z tego co pamiętam to przysłony domknięte na max były zawsze a GO jak widać kiepskie. Może dłuższe naświetlanie by pomogło ale do tego musiałbym mieć statyw macro i fader nd bo o dziwo światła było za dużo wtedy.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Czy przy tej ogniskowej pasikonik się nie wystraszy ? Chyba potrzeba trochę dłuższą ogniskową, aby odsunąć się od owada.

Tu masz taniego industara z samym mieszkiem (za matrycę robi nx1000):

I sampelki:

Nie pamiętam ile centymetrów wysunięty mieszek, ale to samo uzyskasz jednym zestawem pierścieni.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 23-04-2013 o 10:33

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów