Ostatnio edytowane przez czornyj ; 24-04-2013 o 08:36
Rzecz jest w całości po angielsku (B. Oicherman, Effects of colorimetric additivity failure and of observer metamerism on cross-media colour matching) - na szczęście władam tym językiem w miarę sprawnie i piąte przez dziesiąte zrozumiałem. Matematycznie na szczęście nie było jakichś większych hardkorów, zresztą dogłębna analiza formuł nie była mi na szczęscie potrzebna do szczęścia![]()
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 24-04-2013 o 15:05
Może inaczej. Na płycie do monitora jest profil ICC. Wklejam go do folderu z profilami, klikam prawy i zainstaluj. Czy może ktoś mi powiedzieć czy teraz będzie względnie dobrze? Zależy mi na poprawnych kolorach zanim do końca rozgryzę cały program do profilowania i resztę ustawień![]()
"Zainstaluj" kopiuje tylko profil do odpowiedniego katalogu. Trzeba go jeszcze ustawić jako domyślny do ekranu.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Podepnę się pod ten wątek z moim "d.. nie urywającym" FS2332 i pytaniem: "Jaki kalibrator?" ;-)
(do tego mam NECa 20WGX2Pro, dotychczas kalibrowanego pożyczanym Eye One 2)
I teraz -- co brać?
a) Color Munki Display (bo w miarę tanio)
b) Spyder4Pro (bo też w miarę tanio, ale coś pisaliście, że średnio, więc tak pro forma na liście jest)
c) i1 Display Pro (trochę na pograniczu budżetu)
d) Easy Pix 2 (niby FS2331 ogarnia, mój też ogarnie? :] i jak z NECem?)
e) eye one display 2 (to się da w ogóle jeszcze kupić normalnie w sklepie?)
f) coś o czym nie wiem
Fajnie by było, jakby jeszcze działało pod linuxem (Eye One działało). Ale nie musi, bo z głównym warsztatem niestety przenoszę się na windę.
Dzięki z góry.
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
ZDECYDOWANIE bramka C.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dzięki, też się właśnie do tego skłaniam![]()
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII