Page 12 of 14 FirstFirst ... 21011121314 LastLast
Results 111 to 120 of 136

Thread: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?

Pełne uzależnienie

Default Odp: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?

Quote Originally Posted by Leon007 View Post
    Linka do wikipedii to było właśnie to trochę, co przeczytałem. Rozumiem, że jest to standard filmowo-telewizyjny i w interesujących nas obszarach fotografii mniej lub bardziej artystycznej ( ) nie ma specjalnego zastosowania.

Co do krzywej odpowiedzi. Zauważyłem, że ustawienie sRGB to nie jest dokładnie gamma 2,2 (cały czas biorę dane z MultiProfilera) - krzywa nieznacznie się różni. Czy to ma jakieś znaczenie praktyczne?

I jeszcze "Metamerism correction". Znaczenie wyczytałem z wikipedii i instrukcji do programu. Czy używając jeden monitor mam to włączyć?
    Bo krzywa tonalna przestrzeni sRGB, trzymając się słusznie przytoczonej przez Marcina nomenklatury, nie jest idealną funkcją gamma :-)

Ta opcja o której wspominasz, z tego co pamiętam, jest używana w sytuacji kiedy korzystasz z dwóch monitorów i ten drugi nie jest szerokogamutowy. Jak monitor jest jeden, to nie ma potrzeby jej ustawiania.

Pełne uzależnienie Leon007's Avatar

Quote Originally Posted by strideer View Post
    Ta opcja o której wspominasz, z tego co pamiętam, jest używana w sytuacji kiedy korzystasz z dwóch monitorów i ten drugi nie jest szerokogamutowy. Jak monitor jest jeden, to nie ma potrzeby jej ustawiania.
    Też tak mi się wydaje, ale pytam mądrzejszych, bo gdy ustawiam fabryczny profil sRGB, to ta opcja się zawsze włącza, a daje minimalnie inny odcień obrazu monitora.

Zasłużeni czornyj's Avatar

Quote Originally Posted by Leon007 View Post
    Przepraszam, że tak nudzę, ale chcę wiedzieć wszystko.
    Czytałem ostatnio w temacie broszurkę pt. "Wpływ addytywnych defektów kolorymetrycznych i metameryzmu obserwatora na zgodność brawną porównywanych mediów" - 280 stron hardkorowych wzorów matematycznych i mozolnych eksperymentów w barbarzyńskim narzeczu Brytów.
    Takie są skutki niewinnej, podjętej kilka lat temu decyzji gdy z nudów postanowiłem się wszystkiego dowiedzieć

Bez nadmiernego rozwodzenia się - korektę metameryzmu należy włączyć, jeśli chcesz by miał odcień normalnego monitora skalibrowanego do D65 - mz. aktywowanie tego bajeru nie zawadzi.
    Last edited by czornyj; 24-04-2013 at 07:51 AM.

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by czornyj View Post
    Czytałem ostatnio w temacie broszurkę pt. "Wpływ addytywnych defektów kolorymetrycznych i metameryzmu obserwatora na zgodność brawną porównywanych mediów" - 280 stron hardkorowych wzorów matematycznych i mozolnych eksperymentów w barbarzyńskim narzeczu Brytów.
    Takie są skutki niewinnej, podjętej kilka lat temu decyzji gdy z nudów postanowiłem się wszystkiego dowiedzieć

Bez nadmiernego rozwodzenia się - korektę metameryzmu należy włączyć, jeśli chcesz by miał odcień normalnego monitora skalibrowanego do D65 - mz. aktywowanie tego bejeru nie zawadzi.
    To od razu: jak to jest w przypadku ColorEdge i ColorNavigatora, gdzie takiej opcji zdaje się nie ma?

Quote Originally Posted by strideer View Post
    To od razu: jak to jest w przypadku ColorEdge i ColorNavigatora, gdzie takiej opcji zdaje się nie ma?
    Jak nie ma, jak jest?

Pełne uzależnienie

Jak nie ma, jak jest?
    Ale gdzie mistrzu Yodo? :-)

CN>Preferences>Measurement device>Compensation table: Multiple monitor matching

May the Force be with you!
    Last edited by czornyj; 24-04-2013 at 08:16 AM.

Pełne uzależnienie

CN>Preferences>Measurement device>Compensation table: Multiple monitor matching
    To tak jak myślałem, tylko że tutaj opis jakby bardziej odpowiada realnemu zastosowaniu - nie ma sensu wybierać macierzy kompensacyjnej dla dopasowania kilku monitorów, mając na biurku jeden?

A jeśli pojedynczy monitor na biurku ma symulować monitor przeciwnika?

Oni to sobie tak niewinnie opisali, bo fakt istnienia "addytywnych defektów kolorymetrycznych i metameryzmu obserwatora" jest im nie na rękę i implikuje daleko idące konsekwencje, które mocno komplikują to, co jest w miarę nieskomplikowane. Lepiej trzymać się prostego modelu kolorymetrycznego, zatkać uszka i śpiewać "la, la, la"
    Last edited by czornyj; 24-04-2013 at 08:25 AM.

Pełne uzależnienie

A jeśli pojedynczy monitor na biurku ma symulować monitor przeciwnika?
    To i tak dość ekstremalna sytuacja, zakładająca jakąkolwiek kalibrację po drugiej stronie, w warunkach kiedy większość ludzi ogląda zdjęcia na zaniebieszczonych lapkach :-)

Page 12 of 14 FirstFirst ... 21011121314 LastLast