Zmień na native. Jeśli kontrast będzie wizualnie zbyt wysoki (kolory przejaskrawione w stosunku do odbitki), to mocniej przytnij gain RGB - tj. zamiast 100% na najmocniejszym kanale ustaw np. 80-90%, a następnie doreguluj pozostałe do uzyskania zadanego wtpt. Operacje powtarzać aż do skutku, tj. uzyskania zgodności wizualnej w danych warunkach oświetleniowych.
Regulacja kontrastu na zadany bkpt (punkt czerni) jest po pierwsze bardziej stratna, po drugie nieprecyzyjna. 0,2cd/m2 to już ściana płaczu dla CMP - na tak niskich poziomach luminancji mierzy więcej własnego szumu niż sygnału, nie ma szans by ustawił to w poprawny sposób. Korekta bkpt wykorzystuje 8bit 1DLUT karty graficznej, proponowana przeze mnie korekta gainu 10bit 1DLUT monitora. Jak łatwo się domyślić, ta druga zdecydowanie mniej degraduje jakość tonalną wyświetlanego obrazu.
--- Kolejny post ---
Przeoczenie, wymieniłem tańsze opcje. Pełna lista to P, PA, SV, SX, CS, CX, CG
czyli jesli ktos niekoniecznie chce wydac +3000 za monitor podsumowujac z tanszych co bedzie sensownym wyborem ? fs2336 ?
a moze 2436 ?
Ostatnio edytowane przez arekhit ; 18-04-2013 o 10:10
Canon
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-04-2013 o 14:15
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Po cichu skorzystałem z tego wątku i kupiłem polecany monitor NEC P232W - cieszę się. Teraz się uczę ustawień i w związku z tym pytanie.
W fabrycznych profilach jest taki o nazwie REC-Bt709. Troszkę (naprawdę nie dużo) sprawdziłem w internecie oraz w instrukcji do MultiProfilera: przynajmniej podstawowe parametry (przestrzeń barwna, poziom bieli, czerni itp.) są takie jak dla profilu sRGB. Czym, w takim razie, te profile się różnią i kiedy stosować ów tajemniczy REC-Bt709?
Strzelam, że różnią się krzywą gamma. Może to będzie pomocne Rec. 709 - Wikipedia, the free encyclopedia
Linka do wikipedii to było właśnie to trochę, co przeczytałem. Rozumiem, że jest to standard filmowo-telewizyjny i w interesujących nas obszarach fotografii mniej lub bardziej artystycznej () nie ma specjalnego zastosowania.
Co do krzywej odpowiedzi. Zauważyłem, że ustawienie sRGB to nie jest dokładnie gamma 2,2 (cały czas biorę dane z MultiProfilera) - krzywa nieznacznie się różni. Czy to ma jakieś znaczenie praktyczne?
I jeszcze "Metamerism correction". Znaczenie wyczytałem z wikipedii i instrukcji do programu. Czy używając jeden monitor mam to włączyć?
Przepraszam, że tak nudzę, ale chcę wiedzieć wszystko.![]()
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 23-04-2013 o 22:57