Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 136

Wątek: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?

Domyślnie Odp: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jeśli raczej do obróbki, to zdecydowanie preferuję monitory z wielobitowym 3DLUT - P, PA, SX.
    Brak CX oznacza że ten LCD nie jest monitorem z wielobitowym 3DLUT czy to przeoczenie?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Z tą czernią...zasugerowałem się radą Tom01 w ostatnim poście tego wątku:
    MVA.PL  Zobacz wątek - Color Munki Photo + basICColor display 5

Pozostałe ustawienia w/g Twoich zaleceń. Jak zmienię bkpt na "0", to będzie dobrze ?
    Zmień na native. Jeśli kontrast będzie wizualnie zbyt wysoki (kolory przejaskrawione w stosunku do odbitki), to mocniej przytnij gain RGB - tj. zamiast 100% na najmocniejszym kanale ustaw np. 80-90%, a następnie doreguluj pozostałe do uzyskania zadanego wtpt. Operacje powtarzać aż do skutku, tj. uzyskania zgodności wizualnej w danych warunkach oświetleniowych.

Regulacja kontrastu na zadany bkpt (punkt czerni) jest po pierwsze bardziej stratna, po drugie nieprecyzyjna. 0,2cd/m2 to już ściana płaczu dla CMP - na tak niskich poziomach luminancji mierzy więcej własnego szumu niż sygnału, nie ma szans by ustawił to w poprawny sposób. Korekta bkpt wykorzystuje 8bit 1DLUT karty graficznej, proponowana przeze mnie korekta gainu 10bit 1DLUT monitora. Jak łatwo się domyślić, ta druga zdecydowanie mniej degraduje jakość tonalną wyświetlanego obrazu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Brak CX oznacza że ten LCD nie jest monitorem z wielobitowym 3DLUT czy to przeoczenie?
    Przeoczenie, wymieniłem tańsze opcje. Pełna lista to P, PA, SV, SX, CS, CX, CG

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

czyli jesli ktos niekoniecznie chce wydac +3000 za monitor podsumowujac z tanszych co bedzie sensownym wyborem ? fs2336 ?

a moze 2436 ?
    Ostatnio edytowane przez arekhit ; 18-04-2013 o 10:10
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez arekhit Zobacz posta
    czyli jesli ktos niekoniecznie chce wydac +3000 za monitor podsumowujac z tanszych co bedzie sensownym wyborem ? fs2336 ?

a moze 2436 ?
    Klasyfikacja jakościowa od 1 do 2 tys zł (od najgorszego):
    EIZO FS2331
    EIZO FS2332
    NEC P221W (jak się trafi kiepski)
    DELL U2410
    EIZO EV2336W
    EIZO FS2333
    EIZO EV2436W
    NEC P221W (jak się trafi dobry)
    NEC PA231W
    NEC P232W
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-04-2013 o 14:15
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

thx...
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Po cichu skorzystałem z tego wątku i kupiłem polecany monitor NEC P232W - cieszę się. Teraz się uczę ustawień i w związku z tym pytanie.

W fabrycznych profilach jest taki o nazwie REC-Bt709. Troszkę (naprawdę nie dużo) sprawdziłem w internecie oraz w instrukcji do MultiProfilera: przynajmniej podstawowe parametry (przestrzeń barwna, poziom bieli, czerni itp.) są takie jak dla profilu sRGB. Czym, w takim razie, te profile się różnią i kiedy stosować ów tajemniczy REC-Bt709?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Po cichu skorzystałem z tego wątku i kupiłem polecany monitor NEC P232W - cieszę się. Teraz się uczę ustawień i w związku z tym pytanie.

W fabrycznych profilach jest taki o nazwie REC-Bt709. Troszkę (naprawdę nie dużo) sprawdziłem w internecie oraz w instrukcji do MultiProfilera: przynajmniej podstawowe parametry (przestrzeń barwna, poziom bieli, czerni itp.) są takie jak dla profilu sRGB. Czym, w takim razie, te profile się różnią i kiedy stosować ów tajemniczy REC-Bt709?

Strzelam, że różnią się krzywą gamma. Może to będzie pomocne Rec. 709 - Wikipedia, the free encyclopedia

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Strzelam, że różnią się krzywą gamma.
    Ściśle rzecz biorąc krzywą odpowiedzi tonalnej, bo TRC Rec. 709. nie jest funkcją gamma w całym przebiegu Ale ogólnie właśnie o to kaman.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Ściśle rzecz biorąc krzywą odpowiedzi tonalnej, bo TRC Rec. 709. nie jest funkcją gamma w całym przebiegu Ale ogólnie właśnie o to kaman.
    "Z ust mi to wyjąłeś" :-D

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Linka do wikipedii to było właśnie to trochę, co przeczytałem. Rozumiem, że jest to standard filmowo-telewizyjny i w interesujących nas obszarach fotografii mniej lub bardziej artystycznej ( ) nie ma specjalnego zastosowania.

Co do krzywej odpowiedzi. Zauważyłem, że ustawienie sRGB to nie jest dokładnie gamma 2,2 (cały czas biorę dane z MultiProfilera) - krzywa nieznacznie się różni. Czy to ma jakieś znaczenie praktyczne?

I jeszcze "Metamerism correction". Znaczenie wyczytałem z wikipedii i instrukcji do programu. Czy używając jeden monitor mam to włączyć?

Przepraszam, że tak nudzę, ale chcę wiedzieć wszystko.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 23-04-2013 o 22:57

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów