Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
O ile dobrze pamiętam (a pisałem o diodach LED pracę dyplomową) to minimalna żywotność diody LED to jakieś 30-50 tys godzin pracy na pełnej mocy i po upływie tego czasu zmniejsza się skuteczność świecenia (do 70-80% mocy początkowej) i może zmieniać się temperatura świecenia. Trudno więc, by po 5000 czy nawet 10 tys godzin pracy monitora na jasności rzędu 30% te parametry jakoś dramatycznie się pogorszyły. Dlatego też obstawiam, że w przypadku chłodzenia monitorów LED w większym stopniu chodzi o chłodzenie elektroniki sterującej, a w minimalnym stopniu o chłodzenie panelu podświetlającego.
Tylko - jeśli dobrze rozumiem - to punktowe generowanie ciepła, o którym wspomina Marcin, wpływa nie tylko na samą diodę, ale również na panel przez tę diodę podświetlany. Według mnie dalsze rozbrajanie tego sporu na takie drobiazgi nie ma już sensu. Już zostało powiedziane, że każdy decyduje za siebie. W tym wątku bardziej - dla mnie - zniechęcająca jest świadomość, że tańsze kalibratory są mało dokładne. To jest prosty i niezaprzeczalny fakt. Nikt nikomu nie broni korzystać z tych urządzeń, niemniej trzeba mieć świadomość ryzyka, jakie się z tym wiąże.