Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 136

Wątek: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Eizo + CMunki nadal jest tańszy od samego Neca o jakieś 150 zł. Zawsze można też pożyczyć (wypożyczyć ) kolorymetr i będzie już duża różnica w cenie.

A cóż to za kalibracja bezsensorowa ?
    Nie jest.

CMD nie ma opcji ustawienia wtpt z poziomu OSD, co psuje jego jakość tonalną. Kolorymetr można wypożyczyć - jakości P232W sterowanego 14-o bitowym 3D LUT z 16-o bitową precyzją, elektroniczną kompensacją równomierności podświetlenia i pierdylionem możliwości ustawienia każdego aspektu wyświetlania już nie bardzo.

Ponieważ P232W jest zaopatrzony w 14(16)bit 3DLUT, ogarnięty fabrycznie sprzętem z piekła rodem, można przy pomocy oprogramowania Multiprofiler skalibrować i oprofilować go bez sensora, bo jest przewidywalny jak śmierć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

No tu masz racje. Ja mam na pulpicie "od zawsze" takie moje zdjecie referencyjne, po ktorym od razu widze, czy jest dobrze, czy zle.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

No tu masz racje. Ja mam na pulpicie "od zawsze" takie moje zdjecie referencyjne, po ktorym od razu widze, czy jest dobrze, czy zle.
    o, sancta simplicitas

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

I to jest dobry moment na zakonczenie dyskusji z osobami wciskajacymi szerokogamutowce.

Ja polecam opcje tanszy lcd z kalibratorem. Zawsze mozemy nim skalibrowac inny Lcd czy laptopa, wiec to nie jest jednorazowa inwestycja.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

I to jest dobry moment na zakonczenie dyskusji z osobami wciskajacymi szerokogamutowce.

I to jest dobry moment na zakończenie dyskusji z osobami nie mającymi pojęcia o mniemaniu, bo P232W jest normalnogamutowy.

Ja niczego nie polecam, ja mówię jak jest.

Początki nałogu

Nadal nie wiem czym objawia się dziadowskość easyPIXa.
    Kalibruje (programowo więc znawcy określą, że imituje kalibrację) fs2331 po kolei: i1 pro, i1, easypix. Różnice będą duże?
    Mam wrażenie, że to jak np. z rozjaśnianiem białek oka, czy zwiększaniu kontrastu na brwi. Różnica minimalna. Jeśli nie masz obu zdjęć przed faciatą, nie widzisz różnicy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    I to jest dobry moment na zakończenie dyskusji z osobami nie mającymi pojęcia o mniemaniu, bo P232W jest normalnogamutowy.
    No popatrz, a ja myslalem, ze ma szerszy gamut niz standardowy, ale widocznie zle slyszalem...
    MVA.PL • Zobacz wątek - NEC Spectraview II i DISCUS

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

No popatrz, a ja myslalem, ze ma szerszy gamut niz standardowy, ale widocznie zle slyszalem...
    MVA.PL • Zobacz wątek - NEC Spectraview II i DISCUS
    Podświetlenie W-LED daje pomijalnie większy gamut od zwykłego CCFL, co nie zmienia faktu że jest to monitor bliższy normalnemu niż poszerzonemu gamutowi. Co jest o tyle bez znaczenia, że EV mają ten sam rodzaj podświetlenia, ergo gamut mają co najmniej porównywalny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez kosdkp Zobacz posta
    Kalibruje (programowo więc znawcy określą, że imituje kalibrację) fs2331 po kolei: i1 pro, i1, easypix. Różnice będą duże?
    Mam wrażenie, że to jak np. z rozjaśnianiem białek oka, czy zwiększaniu kontrastu na brwi. Różnica minimalna. Jeśli nie masz obu zdjęć przed faciatą, nie widzisz różnicy.
    Dla jasnosci - po kalibracji spyderem mialem doslownie kupę na ekranie - profil byl ewidentnie zły, kolory pojechane. To nie byla różnica aptekarska. Być moze jakiś zgrzyt sprzetowy albo wada jakaś...

Pełne uzależnienie

Dla jasnosci - po kalibracji spyderem mialem doslownie kupę na ekranie - profil byl ewidentnie zły, kolory pojechane. To nie byla różnica aptekarska. Być moze jakiś zgrzyt sprzetowy albo wada jakaś...
    Możliwe, że kwestia profilera. Problem jest tego rodzaju, że i1 Display Pro, Munki Display można ufać, bo urządzenia mają dobrą zgodność międzyinstrumentową. Jak weźmiesz Spydera albo EasyPixa, to zgodność jest niższa (o rząd wielkości?), czyli nigdy nie wiesz do końca, czy wynik kalibracji jest dobry, czy nie. Taka trochę ruletka.

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów