czyli jesli ktos niekoniecznie chce wydac +3000 za monitor podsumowujac z tanszych co bedzie sensownym wyborem ? fs2336 ?
a moze 2436 ?
czyli jesli ktos niekoniecznie chce wydac +3000 za monitor podsumowujac z tanszych co bedzie sensownym wyborem ? fs2336 ?
a moze 2436 ?
Ostatnio edytowane przez arekhit ; 18-04-2013 o 10:10
Canon
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-04-2013 o 14:15
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Po cichu skorzystałem z tego wątku i kupiłem polecany monitor NEC P232W - cieszę się. Teraz się uczę ustawień i w związku z tym pytanie.
W fabrycznych profilach jest taki o nazwie REC-Bt709. Troszkę (naprawdę nie dużo) sprawdziłem w internecie oraz w instrukcji do MultiProfilera: przynajmniej podstawowe parametry (przestrzeń barwna, poziom bieli, czerni itp.) są takie jak dla profilu sRGB. Czym, w takim razie, te profile się różnią i kiedy stosować ów tajemniczy REC-Bt709?
Strzelam, że różnią się krzywą gamma. Może to będzie pomocne Rec. 709 - Wikipedia, the free encyclopedia
Linka do wikipedii to było właśnie to trochę, co przeczytałem. Rozumiem, że jest to standard filmowo-telewizyjny i w interesujących nas obszarach fotografii mniej lub bardziej artystycznej () nie ma specjalnego zastosowania.
Co do krzywej odpowiedzi. Zauważyłem, że ustawienie sRGB to nie jest dokładnie gamma 2,2 (cały czas biorę dane z MultiProfilera) - krzywa nieznacznie się różni. Czy to ma jakieś znaczenie praktyczne?
I jeszcze "Metamerism correction". Znaczenie wyczytałem z wikipedii i instrukcji do programu. Czy używając jeden monitor mam to włączyć?
Przepraszam, że tak nudzę, ale chcę wiedzieć wszystko.![]()
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 23-04-2013 o 22:57
Bo krzywa tonalna przestrzeni sRGB, trzymając się słusznie przytoczonej przez Marcina nomenklatury, nie jest idealną funkcją gamma :-)
Ta opcja o której wspominasz, z tego co pamiętam, jest używana w sytuacji kiedy korzystasz z dwóch monitorów i ten drugi nie jest szerokogamutowy. Jak monitor jest jeden, to nie ma potrzeby jej ustawiania.