Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Taki zestaw, co wy na to?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamer99
    ...powodzenia z takimi zdjeciami stdanielo...i taką techniką robienia zdjęc...
    Dzięki, ale w dalszym ciągu uważam, że reportaż ślubny nie jest wielką filozofią, co innego plener czy studio, ale akurat zdjęcia w kosciele i okolicach to żadna sztuka, przekonałem się o tym na swoim ślubie, gdzie dałem kumplowi Minolte Dynax 7xi ustawioną na P pokazałem gdzie zmienia się ogniskową. W życiu nie robił zdjęć lustrzanką, nawet telefonem nie robi, przerażony zapytał co ma dalej robić, więc mu powiedziałem, że nas i zdjęcia były super, bo w reportażu nie ma miejsca i czasu na inwencję twórczą. Ten sam scenariusz powtórzył się na innym ślubie gdzie byłem świadkiem, te same instrukcje dla innego laika, i efekt tak samo dobry jak "od zawodowego fotografa". Więc jeśli, uważasz, że zrobienie reportażu to wielki wyczyn, który trzeba pewnie na jednym forum omówić to ja również życzę ci powodzenia

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    Dzięki, ale w dalszym ciągu uważam, że reportaż ślubny nie jest wielką filozofią, co innego plener czy studio, ale akurat zdjęcia w kosciele i okolicach to żadna sztuka, przekonałem się o tym na swoim ślubie, gdzie dałem kumplowi Minolte Dynax 7xi ustawioną na P pokazałem gdzie zmienia się ogniskową. W życiu nie robił zdjęć lustrzanką, nawet telefonem nie robi, przerażony zapytał co ma dalej robić, więc mu powiedziałem, że nas i zdjęcia były super...
    To świadczy tylko o tym, że nie masz najwyraźniej absolutnie żadnych wymagań w tym zakresie.
    Aby rozwiać wątpliwości, podrzucam dwa linki:
    http://www.szwabowicz.pl/portfolio/galeriazdjec.htm
    http://www.szwayko.republika.pl/slubne/slubne.html

Co do tematu: Body bardzo OK, lampa też OK, obiektywy mozesz sobie porównać tutaj:
    http://www.cameralabs.com/reviews/Canon1785EFS/
    Niedługo kumpel bedzie focił u mnie na ślubie, bierzemy prawie identyczny zestaw, tylko zapinamy Sigmę 18-50/2,8. Wielu zaraz przypomni również Tamrona 28-75/2,8. Ja zwrócę tutaj tylko szczególną uwagę na f/2,8.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 24-02-2006 o 23:01
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Najpierw odwiedz portfolio, a pozniej sie wypowiadaj
    Odwiedzilem. Podtrzymuje swoje zdanie, bo trudnych technicznie zdjec tam nie zauwazylem jak kosciol, kontrola lampy blyskowej, wesele itp. Tzn inaczej - zauwazylem tam trudne sceny z ktorym autor roznie sobie radzil ale wolalbym sie nie rozpisywac bo to nie na temat 8) .

Zgodze sie z gwozdzt - to kwestia indywidualnych wymagan.

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Ja zwrócę tutaj tylko szczególną uwagę na f/2,8.
    Ja rowniez - GO zazwyczaj za krotka wychodzi. Jesli z lampa to M, f4, okolice 1/80, iso800/1600. Jesli bez lampy to... trzeba tworczo wykorzystac krotka GO 8)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

P do kosciola dslr'em to jest jednak pomylka. Otworzy Ci dziure na max i zwykle pofocone. Przy jasnym szkle zadnej kontroli nad GO i generalnie glownie mydlo z pelnej dziury.

Powodzenia z takimi ustawieniami
    ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    P do kosciola dslr'em to jest jednak pomylka. Otworzy Ci dziure na max i zwykle pofocone. Przy jasnym szkle zadnej kontroli nad GO i generalnie glownie mydlo z pelnej dziury.

Powodzenia z takimi ustawieniami

Oj tam... ale jemu Minolta 7Xi ustawiona na P zrobila super fotki i nie ma co narzekac (ciekawe ile lab sie przy nich napocil ).

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ... Jesli z lampa to M, f4, okolice 1/80, iso800/1600...
    Dlatego też proponowałem szkła f/2,8 zeby móc je przymknąć o działkę i mieć słynnego "mydła na pełnej dziurze":cool: Resztę nastaw wyczytałeś w moich myslach, przy Sigmie zszedłbym z czasem do 1/60.
    Mam przy okazji jedno pytanie: czy przy powyższych założeniach warto wprowadzic jakąś małą korekcję dla lampy (rzędu +/- 2/3) czy tez może lepiej bez korekcji?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Zablokowany Awatar C41photocrew

Domyślnie

OT szczerze vitez jakbym byl panem mlodym i ty bys robil zdjecia (z portfolio wnioskuje) to bym sobie "w leb strzelil"....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Oj tam... ale jemu Minolta 7Xi ustawiona na P zrobila super fotki i nie ma co narzekac (ciekawe ile lab sie przy nich napocil ).
    Nic skanowałem nagatyw i pousuwałem pyłki.Cyfra faktycznie na P się nie sprawdzi. Jeśli chcesz dorabiac ideologie do robienia reportażu z kościoła to proszę bardzo, długo byłem pracownikiem w studio fotograficznym i ręcze ci, że zdjęcia robione przez "profesjonalistów" nie odbiegają od tych robionych przaz amatorów co mają nieco w głowie i nie robią kompaktem różnią się co najwyżej zastosowanym sprzętem. Może trudnych zdjęć technicznie nie widziałeś ale jak ktoś nie chce czegoś zobaczyć to nie zobaczy . Jako ciekawostkę dodam, że wszystkie zdjęcia w moim prtfolio robione były analogiem (mowa o ślubnych) wiekszość Olympusem OM2 i kilka Dynaxem z Zeiisem 200/2.8.

PS
    Dołączam się do strzału C41photocrew

Zgorzkniałym, życzę miłego siedzenia przed kompem zrzędznia a entuzjastom "wesolego pstrykania" wielu udanych ujęć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markaczu
    Witajcie, jestem nowy, od jakiegoś czasu, nosze się z zakupem cyfrowego lustra, przeglądając różne testy apaeratów, wpadł mi w oko taki zestaw:

CANON eos 20D + szkło 17-40 lub 17-85 + lampa 430 EX,

co o nim myslicie, aparat będzie używany raczej do ''wesolego pstrykania'' i czasami do jakigoś reportarzu na ślubie.

Pozdrawiam :smile: :smile: :smile:
    Na co się zdecydowałeś po przeczytaniu tego wątku?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C41photocrew
    OT szczerze vitez jakbym byl panem mlodym i ty bys robil zdjecia (z portfolio wnioskuje) to bym sobie "w leb strzelil"....

Znajac twoja prywatna alergie na mnie, oraz podziwiajac dorobek forumowy (warningi) wcale sie nie dziwie takiej opinii wlasnie z twojej strony. EOT

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    Cyfra faktycznie na P się nie sprawdzi.
    No i wlasnie o to nam mniej wiecej chodzilo 8) .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów