Na początku - Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi![]()
Otóż sprawa wygląda tak; nie wychodzę z założenia, że muszę mieć obiektyw za ponad 2000 zł i lustrzankę za ponad 7000 zł by robić dobre fotki, ale już wiem, że czegoś mi brakuje w moim kitowym szkle, może jasności, może celnego AF, a może kolorów i "tego" kontrastu.
Gdybym miał możliwość przetestowania różnych obiektywów pewnie sprawa byłaby prostsza, ale wiem, że i tak będzie prosto, bo jest tu mnóstwo ludzi, którzy znają się na rzeczy![]()
skura - tak byłoby najlepiej kupić taki i przetestować, ale nie mam za bardzo funduszy i wolałbym trafić już na ten konkretny![]()
DonBolano - mam kitowy EF-S 18 - 55mm IS II.
zaitsev - Canon 85 mm - czytałem, że bardzo dobre szkło, ale boję się, że za duża ogniskowa pod moje body (musiałbym daleeeeko odejść od modela - opisał to piast9 w 2 poście
Mike7 masz rację z tą 50 mm/1,4 że po co przepłacać, ale może warto chociaż za jakość wykonania...nie wiem
lewy01 pochwal się, jak możesz oczywiście fotkami na pw lub tutajciekawy jestem jak nasz konkretny model z tym szkłem współgra
wiem, że marudzęa ten do portretów CANON EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS MK II będzie dobry bokeh? Ten obiektyw byłby bardziej uniwersalny prawda?
Może przedstawię swoją wizję![]()
- otóż chciałbym obiektyw do portetów, robionych w mieszkaniu, z jasnym tłem, oświetleniem z parasolek itp., ale chciałbym również robić portety na zewnątrz w świetle zastanym. Interesuje mnie również fashion/glamour, a więc model musi się cały zmieścić w kadrze
ale nie chciałbym robić mu fotki z odległości kilkunastu metrów
. Czyli chcę jasny i celny obiektyw, który fajnie się skuma
z moim 600D w którego wierzę i wierzę również, że się da, bo ogladałem Wasze galerie tu na forum![]()