To elementarne, drogi WatsoniePrzy zdjęciach dalekich od makrofotografii to z grubsza odległość przedmiotowa / wysokość modela = 2*ogniskowa (ta prawdziwa, z obiektywu, nie odpowiednik) / wysokość matrycy. Zakładając model 2 m, wysokość matrycy APS-C = 0.019 m, ogniskowa 0,085 m i wychodzi, że 17 metrów. Przy kadrze pionowym wysokość matrycy rośnie do 0,029m zatem odległość spada w okolice 12 m.
85mm jest super do ciasnych portretów bo można je robić z odległości bardzo komfortowej dla fotografowanej osoby. Do zdjęć całej sylwetki ja używam 30 mm (Sigma) zatem 35 Canona pod względem ogniskowej nie jest złym pomysłem. Tylko że za te pieniądze to raczej wersja bez USM i stabilizacji.
Edit: ale teraz popatrzyłem sobie na jej wyniki na optyczne.pl no i... no rozdzielczością przy małych otworach względnych to ten obiektyw nie grzeszy. Nowa Sigma 30 1,4 to koło 1400 PLN. Może używkę w Twoim budżecie dałoby się zmieścić. Tylko jeśli tak to koniecznie przed kupnem sprawdzenie współpracy z AF Twojego konkretnego aparatu. Podobno bywają problemy z celnością, całe szczęście ja ich nie doświadczyłem.