Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon 600D (matryca ASP-C) -> Jaki obiektyw do portretu/fashion?

Mieszany widok

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon 600D (matryca ASP-C) -> Jaki obiektyw do portretu/fashion?

Trudny temat, trudny wybór :/ Przeczytałem bardzo uważnie wszystkie posty (dzięki za pomoc)

Czyli tak, podsumowując to co napisaliście, najlepszy zestaw (w miarę tani, ale konkretny) to:

Canon 85 mm/1.8 - czyli jakość, dobre i sprawdzone szkło, dobry bokeh, światło, idealnie nadający się do portretów
    +
    Canon 50 mm/1.8 czyli dobry tani obiektyw dobrze współpracujący z cropem. Później w niedalekiej przyszłości jak będą fundusze zamiana 50mm/1.8 na 50mm/1.4. Zgadza się Panowie? (mówicie, że ogólnie warto byłoby wziąć Sigmę 30mm/1.4[/B] - ale jest ze wszystkich podanych tu obiektywów najdroższa :/ )

Mam pomieszczenie, które mogę przerobić na domowe studio długość pomieszczenia to 6m. Z 85mm/1.8 na cropie nie ma co startować przy portrecie?
    Ostatnio edytowane przez Lucashco ; 10-04-2013 o 11:25

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Canon 600D (matryca ASP-C) -> Jaki obiektyw do portretu/fashion?

Cytat Zamieszczone przez Lucashco Zobacz posta
    Później w niedalekiej przyszłości jak będą fundusze zamiana 50mm/1.8 na 50mm/1.4. Zgadza się Panowie? (mówicie, że ogólnie warto byłoby wziąć Sigmę 30mm/1.4[/B] - ale jest ze wszystkich podanych tu obiektywów najdroższa :/ )
    Mam pomieszczenie, które mogę przerobić na domowe studio długość pomieszczenia to 6m. Z 85mm/1.8 na cropie nie ma co startować przy portrecie?
    50 mm na cropie również wymaga odejścia na sporą odległość by ująć całą sylwetkę. Ja osobiście mam sigmę 30 1.4 (i ją strasznie lubię). A 85 - to zależy co nazywasz portretem. Jeśli w kadrze ma być twarz to jest to akurat dobra ogniskowa. Ja używam Jupitera 9 i jestem zadowolony. 50 mm też posiadam (2.5 macro) ale tę używam niemal tylko do makro a do ludzi to niespecjalnie bo do ludzi pasują mi bardziej 30 i 85, w zależności czego chcę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów