Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon 600D (matryca ASP-C) -> Jaki obiektyw do portretu/fashion?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon 600D (matryca ASP-C) -> Jaki obiektyw do portretu/fashion?

Dzień dobry wszystkim,

od razu podkreślę, że nie boję się google ani opcji szukaj na forum , pomimo tego nie znalazłem konkretnej odpowiedzi...

Od kilkunastu dni jestem szczęśliwym posiadaczem lustrzanki Canon 600d, a więc jestem zielony w temacie fotografii.

Zaraz powiecie, że temat wałkowany - ok - wałkowany, ale z lustrzankami z matrycą FF.

Chciałbym dobry tani obiektyw (do 1000 zł) do portretów i fashion, pamiętajcie, że w Canonie matryca to ASP-C.

Myślałem nad:

1. Canon EF 85 mm/1.8 ~ 1100 zł - używany
    2. Canon 50 mm/1,8 ~ 410 zł - nowy
    3. Canon 50 mm/1,4 ~ dobry, ale to już ponad 1300 zł, nie stać mnie. Zaraz ktoś powie, po co umieszczasz ten obiektyw
    jak Cię nie stać... Celowo podobno 1.4 nigdy nie wykorzystam do portretów, a i tak on dobrze ostrzy dopiero przy 1,8 więc
    po co przepłacać? Lepiej, 50 mm/1,8 i uważać bo delikates (plastik).
    4. Canon EF 35mm f/2 IS US ~ 900 zł - używany -> ten mnie naprawdę zaciekawił, co myślicie?

jak zauważyliście wszystkie obiektywy są stałoogniskowe chyba dobry wybór do portretów i fashion/glamour?

Moim numerem jeden był Canon 85 mm (ponoć super bokeh), ale przy matrycy ASP-C wychodzi nie 85 mm tylko ponad 130 mm tak?
    Ile trzeba ""odejść" od modela by zrobić mu portret tym obiektywem?

Który obiektyw najlepszy? A może inny, ale uwaga, tylko CANON

Aha pamiętajcie, że pytania mogą być dla Was głupie, ale dla mnie zielonego baardzo ważne
    Z góry Bardzo Dziękuję ) za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Lucashco ; 08-04-2013 o 14:44

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Canon 600D (matryca ASP-C) -> Jaki obiektyw do portretu/fashion?

Cytat Zamieszczone przez Lucashco Zobacz posta
    Ile trzeba ""odejść" od modela by zrobić mu portret tym obiektywem?
    To elementarne, drogi Watsonie Przy zdjęciach dalekich od makrofotografii to z grubsza odległość przedmiotowa / wysokość modela = 2*ogniskowa (ta prawdziwa, z obiektywu, nie odpowiednik) / wysokość matrycy. Zakładając model 2 m, wysokość matrycy APS-C = 0.019 m, ogniskowa 0,085 m i wychodzi, że 17 metrów. Przy kadrze pionowym wysokość matrycy rośnie do 0,029m zatem odległość spada w okolice 12 m.

85mm jest super do ciasnych portretów bo można je robić z odległości bardzo komfortowej dla fotografowanej osoby. Do zdjęć całej sylwetki ja używam 30 mm (Sigma) zatem 35 Canona pod względem ogniskowej nie jest złym pomysłem. Tylko że za te pieniądze to raczej wersja bez USM i stabilizacji.

Edit: ale teraz popatrzyłem sobie na jej wyniki na optyczne.pl no i... no rozdzielczością przy małych otworach względnych to ten obiektyw nie grzeszy. Nowa Sigma 30 1,4 to koło 1400 PLN. Może używkę w Twoim budżecie dałoby się zmieścić. Tylko jeśli tak to koniecznie przed kupnem sprawdzenie współpracy z AF Twojego konkretnego aparatu. Podobno bywają problemy z celnością, całe szczęście ja ich nie doświadczyłem.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 08-04-2013 o 16:23
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Mam 600d i sobie chwale canon 50mm /1.4 ,do portretów naprawde super dopłacisz troszke więcej ale nie pożałujesz .

Początki nałogu

Pod 60D mam 35 2.0, 50 1.8 i 85 1.8 i uważam że jest to idealny zestaw, każdy się przydaje!

Miałem 50 1.4, wymieniłem na 50 1.8 - dlaczego? Skoro nie widać ogromnej różnicy nie mam zamiaru przepłacać, po prostu mnie nie stać na takie szkło, mam tanią alternatywą, a jakbym miał brać 50 jako jedyne stałoogniskowe, to wziąłbym Sigmę 50 1.4

Lucashco - jakie masz teraz szkła? Jeżeli masz 18-55 IS dokup na początek 85 1.8, a później dozbieraj do 35 2.0, jeżeli jednak chcesz jedno tanie dobre szkło - bierz 50 1.8!

--- Kolejny post ---

4. Canon EF 35mm f/2 IS US ~ 900 zł - używany -> ten mnie naprawdę zaciekawił, co myślicie?
    Po 1. to USM, a nie US,
    Po 2. to za ~900zł można kupić wersję bez IS i bez USM
    Po 3. wersja IS USM kosztuje ~900, ale $
    / Canon /

a może zaczniesz od próbnych zdjęć jakimś zoomem z zakresu 18-135 i w ten sposób dobierzesz odpowiednia ogniskową z którą jest Ci "dobrze" w modzie i portretach?

Odpadnie Ci w ten sposób pytanie jaka ogniskowa.

Piszesz, że zaczynasz dopiero focić, więc skąd wiesz, która rada będzie akurat dobra dla Ciebie? Jeżeli poczytasz wątki z tego forum o obiektywach - sam zobaczysz jak rozbieżne są w nich rady. Decyzji nikt nie podejmie za Ciebie. Zwłaszcza, że jak piszesz masz ograniczony budżet, a co za tym idzie nie możesz popełnić błędu.

Zerknij też na wątki ze zdjęciami z obiektywów o które pytasz. Są tam także zdjęcia robione lustrzankami apsc.

Miłej zabawy

Początki nałogu

Zamiast C 18-135 zdecydowanie lepiej jest kupić 18-55 IS, który daje ostrzejszy obrazek
    / Canon /

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Obiektyw 50/1.8 będzie bardzo dobry do zdjęć tak od pasa w górę i większych zbliżeń (cała twarz itp). Mój egzemplarz głupiał z AF, jeśli odchodziłem za daleko (nie wiem, czy kwestia AF obiektywu czy 400D świrowało).
    Do całej sylwetki polecam zatem coś szerszego. Na początek może być to 18-55, którego kupisz za niewielką kwotę tu na forum albo na allegro. Chyba, że 50/1.8 nie będzie świrowało, jak moje, to też się nada, ale już z tak dużej odległości tak ładnie tła nie rozmyje.

Zacznij od tego i zacznij robić zdjęcia. Wtedy będziesz już na pewno wiedział, czego Ci potrzeba.
    Swoją drogą - masz samo body? Czy jakieś szkło też?
    Na świat spoglądam przez armatę...

Pełne uzależnienie

1. Canon EF 85 mm/1.8 ~ 1100 zł - używany
    Za długi jako podstawowy do portretów na cropie. Niedługo będziesz szukał krótszego uzupełnienia. Tak czy siak - bardzo fajne szkło.

2. Canon 50 mm/1,8 ~ 410 zł - nowy
    O tej 50 dużo zostało napisane. Plastikowy, mocno średni AF i jakość obrazu. Fajny na początek do zabaw z rozmyciem tła, ale też na FF dostaje skrzydeł.

3. Canon 50 mm/1,4 ~ dobry, ale to już ponad 1300 zł, nie stać mnie. Zaraz ktoś powie, po co umieszczasz ten obiektyw
    jak Cię nie stać... Celowo
    Umiarkowanie dobre szkło. Stestuj pare egzemplarzy a znajdziesz z trafiającym AFem i w miarę ostrym na f/1.4.

podobno 1.4 nigdy nie wykorzystam do portretów, a i tak on dobrze ostrzy dopiero przy 1,8 więc
    po co przepłacać?
    Podobno 1D mark IV to puszka amatorska, ale i tak nie poradzi sobie w fotografii reportażowej.
    (f/1.4 jest po to, żeby je używać. 50/1.4 bardzo fajnie rozmywa na 1.4, miałem w miarę celną i ostrą sztukę. Fakt, faktem na cropie wypadnie trochę gorzej, ale mimo wszystko polecam).

Chodziło Ci o Canona EF 35 f/2, a nie Canona EF 35 f/2.8 IS USM.
    AF porównywalny do 50/1.8. Brzydki bokeh po przymknięciu.

Miasto
    Warszawa

Na początku - Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Otóż sprawa wygląda tak; nie wychodzę z założenia, że muszę mieć obiektyw za ponad 2000 zł i lustrzankę za ponad 7000 zł by robić dobre fotki, ale już wiem, że czegoś mi brakuje w moim kitowym szkle, może jasności, może celnego AF, a może kolorów i "tego" kontrastu .
    Gdybym miał możliwość przetestowania różnych obiektywów pewnie sprawa byłaby prostsza, ale wiem, że i tak będzie prosto, bo jest tu mnóstwo ludzi, którzy znają się na rzeczy
    skura - tak byłoby najlepiej kupić taki i przetestować, ale nie mam za bardzo funduszy i wolałbym trafić już na ten konkretny
    DonBolano - mam kitowy EF-S 18 - 55mm IS II.
    zaitsev - Canon 85 mm - czytałem, że bardzo dobre szkło, ale boję się, że za duża ogniskowa pod moje body (musiałbym daleeeeko odejść od modela - opisał to piast9 w 2 poście
    Mike7 masz rację z tą 50 mm/1,4 że po co przepłacać, ale może warto chociaż za jakość wykonania...nie wiem
    lewy01 pochwal się, jak możesz oczywiście fotkami na pw lub tutaj ciekawy jestem jak nasz konkretny model z tym szkłem współgra

wiem, że marudzę a ten do portretów CANON EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS MK II będzie dobry bokeh? Ten obiektyw byłby bardziej uniwersalny prawda?

Może przedstawię swoją wizję - otóż chciałbym obiektyw do portetów, robionych w mieszkaniu, z jasnym tłem, oświetleniem z parasolek itp., ale chciałbym również robić portety na zewnątrz w świetle zastanym. Interesuje mnie również fashion/glamour, a więc model musi się cały zmieścić w kadrze ale nie chciałbym robić mu fotki z odległości kilkunastu metrów . Czyli chcę jasny i celny obiektyw, który fajnie się skuma
    z moim 600D w którego wierzę i wierzę również, że się da, bo ogladałem Wasze galerie tu na forum

Początki nałogu

55-250 IS to jest teleobiektyw, do fashion/glamour się nie nada (ale są pewnie i tacy co takie zdjęcia takim obiektywem robią) Kup na początek 50 1.8, ja nie mam żadnych problemów z tą 50 na C 60D, na C 50D nie potrafiłem znaleźć spośród 5 sztuk (różne roczniki) dobrze ostrzącej, ale to wina puszki

Co do jakości wykonania 50 1.4 Canona - poczytaj, dużo ludzi narzeka
    / Canon /

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów