Dzień dobry wszystkim,
od razu podkreślę, że nie boję się google ani opcji szukaj na forum, pomimo tego nie znalazłem konkretnej odpowiedzi...
Od kilkunastu dni jestem szczęśliwym posiadaczem lustrzanki Canon 600d, a więc jestem zielony w temacie fotografii.
Zaraz powiecie, że temat wałkowany - ok - wałkowany, ale z lustrzankami z matrycą FF.
Chciałbym dobry tani obiektyw (do 1000 zł) do portretów i fashion, pamiętajcie, że w Canonie matryca to ASP-C.
Myślałem nad:
1. Canon EF 85 mm/1.8 ~ 1100 zł - używany
2. Canon 50 mm/1,8 ~ 410 zł - nowy
3. Canon 50 mm/1,4 ~ dobry, ale to już ponad 1300 zł, nie stać mnie. Zaraz ktoś powie, po co umieszczasz ten obiektyw
jak Cię nie stać... Celowopodobno 1.4 nigdy nie wykorzystam do portretów, a i tak on dobrze ostrzy dopiero przy 1,8 więc
po co przepłacać? Lepiej, 50 mm/1,8 i uważać bo delikates (plastik).
4. Canon EF 35mm f/2 IS US ~ 900 zł - używany -> ten mnie naprawdę zaciekawił, co myślicie?
jak zauważyliście wszystkie obiektywy są stałoogniskowechyba dobry wybór do portretów i fashion/glamour?
Moim numerem jeden był Canon 85 mm (ponoć super bokeh), ale przy matrycy ASP-C wychodzi nie 85 mm tylko ponad 130 mm tak?
Ile trzeba ""odejść" od modela by zrobić mu portret tym obiektywem?
Który obiektyw najlepszy? A może inny, ale uwaga, tylko CANON
Aha pamiętajcie, że pytania mogą być dla Was głupie, ale dla mnie zielonego baardzo ważne![]()
Z góry Bardzo Dziękuję) za pomoc.