Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon 600D (matryca ASP-C) -> Jaki obiektyw do portretu/fashion?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: Canon 600D (matryca ASP-C) -> Jaki obiektyw do portretu/fashion?

czytam to co piszecie i przecieram oczy ze zdumienia. Miedzy 50/1.4 a 50/1.8 nie ma porównania. 50/1.4 jest ostra od 1.8 a 50/1.8 jest ostra od 4.0. Silnik USM robi, IMHO do portretów nawet na cropie to takie sobie szkło. Jak chcesz portrety robić to sie nie zastanawiaj tylko bierz 85/1.8 Bardzo dobre szkło i tanie jak cholera w porównaniu do innych tego typu produktów. Mam to szkło od 7 lat już conajmniej i dalej pozostaje moim chyba ulubionym szkłem, choć obecnie na pełnej klatce troche mu brakuje na ogniskowej (przyzwyczaiłem sie do tego co dawało mi na cropie). Problem jest nie tylko w odejściu ale też w perspektywie i kącie jaką daje szkło. Generalnie ludzie ładniej wychodzą na dłuższych ogniskowych niż na krótszych, a i operowanie rozmyciem tła (ogólnie bokeh) masz ładniejszy. Ogniskowe 18-55 masz a od biedy w kicie możesz sobie tą 50/1.8 tanąkupić, a w 85/1.8 się zakochasz to Ci mówię. Zoomy w stylu 55-250 raczej sobie podaruj, nieostre, ciemne, niefajne....

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon 600D (matryca ASP-C) -> Jaki obiektyw do portretu/fashion?

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    50/1.4 jest ostra od 1.8 a 50/1.8 jest ostra od 4.0
    A ile sztuk 50 1.8 było testowane ?!?! Sztuka sztuce nierówna, tak samo jest i z 50 1.4
    / Canon /

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów