Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Odzyskiwanie CR2 po formacie karty

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie Odp: Odzyskiwanie CR2 po formacie karty

Nie mogę znaleźć technicznych informacji na temat "Low-Level format" jaki jest w aparatach. Wiem, że nie jest to prawdziwy Low-Level format, jaki był stosowany w przypadku dawnych dysków twardych, ale jakiś odpowiednik. Co ludzie sugerują na różnych forach to, że aparat zapisuje zera lub przypadkowe dane we wszystkich sektorach karty, żeby znaleźć i zmapować ewentualne uszkodzone sektory.
    Jeżeli tak to działa tzn. że dane są "nadpisane" i żaden software tego nie odtworzy. Może jest szansa że specjalizująca się w odzyskiwaniu danych firma byłaby w stanie coś wyciągnąć, ale prawdopodobnie kosztowało by to bardzo dużo.

Na przyszłość polecam nie używać Low-Level formatu, jeżeli nie jest to absolutnie konieczne.

W polskojęzycznej wersji aparatu nazywa się to "Formatowanie Pełne"

Jeszcze chciałem dodać kawałek z instrukcji:
    Formatowanie karty lub usunięcie danych powoduje wyłącznie zmianę informacji dotyczących zarządzania plikami. Faktyczne dane nie są całkowicie usuwane z karty. Należy o tym pamiętać w przypadku sprzedaży lub wyrzucania karty. Przed wyrzuceniem karty należy przeprowadzić jej pełne formatowanie lub zniszczyć ją fizycznie, aby nie dopuścić do ujawnienia danych.
    Co sugeruje, że po pełnym formatowaniu dane są nie do odzyskania.
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 08-04-2013 o 19:30

Uprawnienia umieszczania postów