na rzecz sony przemawiaja chyba tylko gabaryty oraz te 800mm (jesli potrzebujesz[a pewnie nie] oraz jesli daje to przyzwoita jakosc).
jezeli canon nie jest dla ciebie zbyt duzy na wycieczki to powinienes wybrac wlasnie jego (wg mnie najlepiej ze stabilizowanym kitem). niestety/stety jesli potrzebujesz "wiekszego zblizenia/zooma" to bedziesz musial w przyszlosci dokupic jeszcze jakis obiektyw (i to jeszcze powiekszy wymiary i wage zestawu). jaki to temat rzeka. na poczatek nic nie dokupuj i sprawdz czego potrzebujesz.
15-300 faktycznie nie istnieje. masz na mysli 75-300(sprawdzilem - wlasnie taki ma ten sklep w komplecie w wersji dcIII). nie mam pojecia co oferuje 18-55 dc III (poza tym ze nie ma stabilizacji) ale wychodzi na to ze w tej ofercie oszczedziolbys z 400pln na tym 75-300 kosztem skazania sie na gorszy 18-55. moim zdaniem nie warto. tym bardziej, ze od 75-300 (ja uzywalem wersji II a nie dcIII - mnie rozczarowal) znajdzesz cos zdecydowanie ciekawszego (i w podobnej cenie - wspomniany przez ciebie 55-250 jest teraz na ceneo za 750pln, a sa tez i inne alternatywy - poczytaj dokladniej forum).