Co za porównanie. 3mm gorsza chyba raczej.
Najbardziej mi się podoba: "Ewidentnie więcej megapikseli" - czytaj: dobrze przyrządzona papka zamiast ostrości gwarantowana.
Tego typu porównania mają jedną wadę - zrównują rzeczy istotne (czyli np. użyteczne ogniskowe) z bzdurami, że jeden aparat jest węższy od drugiego o 0.8mm. Czyli rzecz użytkowo bardzo ważną z nieodczuwalną. Warto to mieć na uwadze przy korzystaniu z takiego narzędzia.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Czyli waszym zdaniem Canon lepszy od soniaka ?
Ale co znaczy lepszy? Wedle jakich kryteriów? Nic nie jest obiektywnie lepsze od czegoś drugiego. Przecież główne znacznie ma co komu jest potrzebne.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Taka porównywarka mogłaby pomóc gdyby chociaż rzetelnie wyliczyła różnice, ale jak widać z tymi 3 mm nawet kłamie co do faktów.
Sony maja zwykle lepsze video, makro, lampę, i wyświetlacz. Ale bateria może być krótka. Zoom w Canonie imponujacy kosztem trochę gorszego światła.
Który lepszy? Z tych dwóch to Sony HX300.Większy fun na jednostkę waluty.
Ostatnio miałem podobny dylemat. Operowałem dotychczasowo Canonem A430, w pewnym momencie uznałem ,że jednak fotografia w moim przypadku to nie tylko zdjęcia z imprez. Zastanawiałem się nad kupnem nowego aparatu. Opcje były takie:
Fuji FinePix HS30
Olympus E-PL 3
Canon 1100D/Nikon D3100
Po przeanalizowaniu dokładnie parametrów technicznych wyżej wymienionych aparatów, po obejrzeniu setek zdjęć wykonanych tymi sprzętami, po przeczytaniu "tysięcy" opini na temat aparatów i co najważniejsze po przeanalizowaniu dokładnie swoich potrzeb wybrałem Canona 1100D + 18-55 IS II.
W Fuji podobało mi się to iż jest to superzoom, wykorzystał bym to, ale nie radzi sobie w zaciemnionych pomieszczeniach oraz ma małą matrycę - odwzorowanie w szumach.
Olympus - skoro brać aparat ze zmiennym obiektywem to dlaczego nie lustrzankę? Cena podobna, a możliwości większe, dlatego zdecydowałem się na Canona i nie żałuję.
Pozdrawiam gsfolium
Ja jednak wybiorę na razie chyba kompakt, nie wiem który ale raczej kompakt .. Polecicie coś w podobnych kryteriach do tego soniaka i canona SX50 tak do 1500 zł ?
Canon SX40 bądź Fuji HS30.