Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Który aparat wybrać? Pomóżcie !

Domyślnie Odp: Który aparat wybrać? Pomóżcie !

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Matryca 1/2,3"... Jak najbardziej jest to kompakt z wszystkimi tego zaletami (rozmiary, poręczność, łatwość obsługi) i wadami (jeden obiektyw, szumy, plastyka obrazu)
    Chodziło mi, że nie taki kompakcik za 150 zł. Jego możliwości są już duużo większe. Ale nie lustro.
    Ale np. optyka: Ogniskowa
    4,3 – 150,5 mm (odpowiednik dla aparatów 35 mm: 24 – 840 mm)
    Powiększenie Zoom Optyczny 35x

Bez dodatkowych obiektywów itd. Więc napisałem, zależy kto do czego potrzebuje. Ja na początek bym to polecił, a potem, jak się spodoba, to wymiana i już, albo po prostu dokupić. Na początek w 1100D takie ogniskowe nie do osiągnięcia.

Pełne uzależnienie

Na początek w 1100D takie ogniskowe nie do osiągnięcia.
    840 w lustrze jest chyba w ogóle nieosiągalne (przynajmniej dla normalnego pstrykacza). Tak do 400 jest to w miarę sensowne. Potem robi się ciemno i drogo. Chociaż 400 na cropie to już 640 mm eq. Zapomniałem o cropach.

Na pierwszy aparat to IMHO lepiej właśnie jakiegoś kompakta. Zdjęcia będą śliczne i kolorowe. A jak będziesz chciał zmienić to będziesz już wiedział mniej więcej czego potrzebujesz.

Najlepszy aparat to taki jaki mamy w danej chwili przy sobie.
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 08-04-2013 o 12:44

Pełne uzależnienie

Nowe modele body Canon 1100 są aktualnie w sprzedaży z kitem 18-55 3.5-5.6 IS II czyli OK.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez MiKeS Zobacz posta
    Kompakt lub początkowa lustrzanka..
    wybór jest prosty - jak chcesz zajmować się fotografią to weź lustro jak nie wiesz czy wciągnie cię fotografia weź kompakta; jeśli stwierdzisz że fotografia to jest to zawsze możesz sprzedać kompakta i kupić lustro; strzelanie lustrem na pełnym automacie mija się z celem, a na wycieczkach lustro może okazać się za ciężkie, nie poręczne etc jeśli nie wciągnie cię fotografia

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Jeśli mogę radzić , to nie dążyłbym do kosmicznych zoomów typu 35x, a raczej wybrałbym kompakt tzw. "zaawansowany" - np. w canonie to seria G, w panasonicu seria LX itd.

Cytat Zamieszczone przez meg83 Zobacz posta
    strzelanie lustrem na pełnym automacie mija się z celem
    Dlaczego? Kompakt na automacie zrobi lepsze zdjęcie?

a na wycieczkach lustro może okazać się za ciężkie, nie poręczne etc
    1100 za ciężkie i nieporęczne?

a na wycieczkach lustro może okazać się za ciężkie, nie poręczne etc jeśli nie wciągnie cię fotografia
    jesli nie wciągnie kogoś fotografia to znaczy że jest słabszy i nieporadny?
    C1D3-S35mm1.4

A czemu nie fujifilm przy kompaktach? Jak na kompakt to moim zdaniem robią świetne zdjęcia, sama miałam swego czasu hs10 i to właśnie przy nim zaczęła się moja przygoda z fotografią, zabawa z manual itp. Po za tym zoom bardzo duży, czasami aż nad to.
    To fakt, że fuji kiedyś wypuszczał lepsze modele, np s6500 był świetny, super kolory, żywe, a zarazem nie przesadzone, czasami byłam aż zdziwiona ile można z niego wydobyć.
    A zarazem nawet na tych lepszych kompaktach będziesz mógł się pobawić w manualne ustawienia. A jeśli zobaczysz, że Cie to nie kręci, włączasz automat i nadal masz dobre zdjęcia, a jeśli spodoba Ci się majstrowanie z manualem to wtedy dopiero oglądaj się za lustrzanką Takie moje skromne zdanie

Początki nałogu

Kup pena albo nexa i będzie lekkość bytu. Na allegro są oferty za 1250 zł z karta i "torbą"
    Olympus PEN E-PL1 + 14-42 kit 12,3 - Aparaty Cyfrowe - Olympus PEN E-PL1 + 14-42 kit 12,3 cena od 899.00zł

Czyli ta promocja odpada i z tego co pamiętam to DC III to koleś mi mówił właśnie że bez stabilizacji jest.. a wersja z IS II ma stabilizację..

Wybiorę jednak chyba coś z tych kompaktów i zobaczę co i jak jeśli będzie brakowało to pomyślimy nad lustrem..
    Kolega wyżej tam pisał o tych kompaktach Canona i chyba coś z tego właśnie popatrze

Macie jeszcze jakis kompakt o podobnych parametrach na oku to dawajcie .. z lustrem chyba poczekam chyba że ktoś mi jeszcze na ryje w głowie ;p

Nie wiem czy tym się w jakiś sposób kierować ale porównywarka wskazała na Soniaka hmm..

Porównanie Sony Cyber-shot DSC-HX200V vs. Canon PowerShot SX50 HS - 22 powody dla Sony Cyber-shot DSC-HX200V - VERSUS IO

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów