Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Czym zwiększać jasność zdjęcia - ISO, korektą ekspozycji?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Czym zwiększać jasność zdjęcia - ISO, korektą ekspozycji?

Wbrew pozorom korekcja w trybie M, byłaby przydatna. Tryb M, ustawiam przesłaone i czas i Auto ISO, niestety w takiej konfiguracji nie ma szans na zrobienie korekcji, trzeba zafixować ISO i zmienić czas lub przysłone (a Nikon ma maożliwość)

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Wbrew pozorom korekcja w trybie M, byłaby przydatna. Tryb M, ustawiam przesłaone i czas i Auto ISO, niestety w takiej konfiguracji nie ma szans na zrobienie korekcji, trzeba zafixować ISO i zmienić czas lub przysłone (a Nikon ma maożliwość)
    Witam serdecznie wszystkich... czytam ten temat i zastanawiam się nad jedną rzeczą... mianowicie chciałbym wykonywać zdjęcia następującą techniką:

- określić czas naświetlania i otwarcie przysłony - tak by były zafiksowane i się nie zmieniały (więc odpadają tryby AV, TV i P, zostaje wg. mnie raczej manual)
    - teraz by prawidłowo naświetlić zdjęcie musi się zmieniać ISO
    -ustawiam więc ISO na automat ale nie mogę ustawić nigdzie by np. zdjęcie zawsze było doświetlone mocniej o 1EV albo 2EV itd., jedynie mogę mieć naświetlone zdjęcie tak jak automat wybierze właściwe ISO.
    -oczywiście mogę ustawić ISO ręcznie i doświetlić tak jak chcę ale to zajmuje czas...

czy ktoś może mi coś doradzić?

Dodam może, że najlepsze na co wpadłem by osiągnąć podobny efekt to: włączenie trybu AV i w opcjach ustawień ISO ustawiłem by np. nie ustawiał niższego czasu naświetlania niż 1/125sek (bo w sumie o to mi chodzi, by mi automaty nie ustawiały zbyt krótkich czasów), piszę tu o Canonie 6D bo ma taką funkcję, ale już 600D nie ma ustawienia minimalnego czasu...

może ktoś ma jakieś pomysły, będę wdzięczny.

Radek
    Ostatnio edytowane przez Rough2 ; 15-05-2013 o 00:58

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Rough2 Zobacz posta
    Witam serdecznie wszystkich... czytam ten temat i zastanawiam się nad jedną rzeczą... mianowicie chciałbym wykonywać zdjęcia następującą techniką:

- określić czas naświetlania i otwarcie przysłony - tak by były zafiksowane i się nie zmieniały (więc odpadają tryby AV, TV i P, zostaje wg. mnie raczej manual)
    -ustawiam więc ISO na automat ale nie mogę ustawić nigdzie by np. zdjęcie zawsze było doświetlone mocniej o 1EV albo 2EV itd., jedynie mogę mieć naświetlone zdjęcie tak jak automat wybierze właściwe ISO.
    -oczywiście mogę ustawić ISO ręcznie i doświetlić tak jak chcę ale to zajmuje czas...

Dodam może, że najlepsze na co wpadłem by osiągnąć podobny efekt to: włączenie trybu AV i w opcjach ustawień ISO ustawiłem by np. nie ustawiał niższego czasu naświetlania niż 1/125sek (bo w sumie o to mi chodzi, by mi automaty nie ustawiały zbyt krótkich czasów), piszę tu o Canonie 6D bo ma taką funkcję, ale już 600D nie ma ustawienia minimalnego czasu...

może ktoś ma jakieś pomysły, będę wdzięczny.

Radek
    Pomysł mam prosty - zrozumieć system strefowy, następnie zacząć używać blokady ekspozycji. To pomoże rozwiązać Twój problem i naświetlać w trybie Auto-ISO każde zdjęcie dokładnie tak, jak będziesz chciał (w ramach dostępnego światła).

Co do opcji "minimalnego czasu naświetlania", to działa on odwrotnie niż zakładasz - ten tryb służy do zasugerowania czasu "nie dłuższego niż", a nie, jak piszesz - "nie krótszego, niż". Chyba, że w 6D działa on odwrotnie niż 5D3, ale zdaje mi się, że nie.

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Pomysł mam prosty - zrozumieć system strefowy, następnie zacząć używać blokady ekspozycji. To pomoże rozwiązać Twój problem i naświetlać w trybie Auto-ISO każde zdjęcie dokładnie tak, jak będziesz chciał (w ramach dostępnego światła).

Co do opcji "minimalnego czasu naświetlania", to działa on odwrotnie niż zakładasz - ten tryb służy do zasugerowania czasu "nie dłuższego niż", a nie, jak piszesz - "nie krótszego, niż". Chyba, że w 6D działa on odwrotnie niż 5D3, ale zdaje mi się, że nie.
    Dzięki za sugestię związaną z systemem strefowym, popracuję nad tym, może to rzeczywiście pomóc w moich działania... wybaczcie źle się wyraziłem z tym czasem naświetlania, oczywiście chodziło mi by aparat dobierał czas "nie dłuższy niż".

Jeśli chodzi o wypowiedź Usjwo to sprawdzałem w moim 6D i ta granica w automatycznym ustawianiu ekspozycji zarówno w trybie TV i AV dotyczy tylko czasu naświetlania, czyli mogę tylko ustawić sobie czas "nie dłuższy niż".

;-)

Pełne uzależnienie

Radek
    Tak to tylko w Nikonie i Petaxie jest. Można tam w manualu przesunąc "drabinke" i aparat zrobi korekcje, czyli dobierze ISO z korekcją. W C w manualu tego nie ma.
    O ile dobrze pamiętam to na AV + auto ISO, aparat ustawia własnie ten najdłuższy teoretycznie możliwy do utrzymania czas (jest to mniej więcej 1/ogniskowa), a potem reguluje expozycje za pomocą ISO. O ile zrozumiałem to chcesz ustawić czas krótszy niż 1/ogniskowa, więc Twoja metoda ustawiania czasu "nie dłuższy niż" jest jedyną metodą, aby uzyskać zdjęcie z AutoISO z korekcją.
    Nie wiem jak to działa w Tv, bo prawie wcale tego trybu nie używam, ale pewnie jest podobnie, tylko ustawia się przysłone "nie mniejszą niż".

To takie uroki Canona

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przemyśl

Radek

W 6D możesz zakombinować tak:

- w ustawieniach własnych przycisk SET definiujesz na - ustaw ISO
    - tryb M, ustawiasz wg uznania czas i przysłonę
    - ISO na auto, w ten sposób do wartości czasu i przysłony ISO dopasuje się automatycznie
    - jeśli będziesz potrzebował wprowadzić korektę wciskasz SET i przytrzymując go kręcisz kółkiem głównym
    w ten sposób uzyskasz korektę, korzystając z drabinki.
    Minus jest taki że wybrana nastawa ISO już pozostanie i po dokonaniu takiej korekty chcąc powrócić do Auto ISO musisz je z powrotem ustawić używając górnego przycisku ISO.
    Pomimo tego czasami używam tej opcji, gdy nie chcę używać Av/Tv a światło szybko się zmienia.
    Najczęściej w tej opcji używam pomiaru centralnie ważonego, w przeciwieństwie do pełnego manualu gdzie lepiej sprawdza się punktowy.

Uprawnienia umieszczania postów