Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
Do cichej migawki albo dużej liczby klatek na sekundę najlepsza jest elektroniczna migawka. Jeśli kogoś urządza jakość 4K, to od biedy może u Canona wyciągać pojedyncze klatki podczas filmowania. W trybie fotografowania Canon nie ma elektronicznej migawki i wygląda blado np. na tle Panasonica G9, który umożliwia 20fps z ciągłym AF lub 60fps (!) z pojedynczym ustawieniem AF oczywiście w pełnej rozdzielczości (bodaj 20MPx). Na papierze wygląda to spektakularnie, ale pamiętać trzeba, że żaden z producentów nie oferuje tzw. global shutter, więc mamy efekt rolling shutter i wymarzony zimek zamrożony w kadrze będzie zawsze nieco zdeformowany
Opcja z wyciąganiem klatek z filmu będzie użyteczna pewnie za 5+ lat. Póki co kiszka.

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
Tyle "teorii". Z myślą o bezgłośnej migawce nabyłem ze dwa lata temu sony a6300 i użyłem w praktyce może najwyżej kilka razy. Moje doświadczenia są takie, że ptaki ogólnie dobrze reagują na pojedynczy dźwięk migawki i lustra w Canonie (od zimka począwszy na bieliku czy żurawiu skończywszy) w przeciwieństwie np. do saren czy jeleni, dla których jest to zwykle sygnał do ucieczki.
I sarny można w miarę przyzwyczaić. Z jeleniami nie mam doświadczenia, kilka razy tylko je miałem przez obiektywem ale te konkretne nie bały się normalnej migawki z 1dx.

514.

515.

516.