Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta

"Cicha" migawka nie jest cicha. Jest mniej głośna ale sam jej dźwięk jest "dłuższy" i bardziej "miekki" (w moim odczuciu).
Jak dla mnie nie jest wystarczająco cicha. Z drugiej strony porównuję z elektroniczną całkowicie bezgłośną migawką z Sony A6300.

Z AFem nie mam problemów. Jak ustawię tak przewidywalnie działa. Podświetlenie na czerwono punktów AF'a jest, ale nie pamietam dokładnie czy cały czas. Wybieram z reguły konkretną grupę punktów ponieważ tło jest na tyle niejednorodne że nie widzę sensu dodawania puszce niepotrzebnej pracy.

mk2 w stosunku do mk1 jest dla mnie pozytywną ewolucją ( AF w LV i sam LV raczej już rewolucją... :-) ale dość szybko zżera baterię a i ja rzadko używam LV).

Przy korzystaniu z wizjera bateria wystarcza mi na ~9h pracy i 3300-3400 zdjęć.

W zasadzie czego mi brakuje w mk2 to właśnie bezgłośnej migawki + większej matrycy (~24Mpx byłoby dla mnie ok).
Dzięki bardzo.
Jak przeglądałem filmiki na YT to widać że niestety w 1dxII ta cicha jest trochę, a w kompletnej ciszy jak np nad np. rozlewiskiem może wyraźnie głośniejsza od 5d III. Ta którą mam w piątce może nie jest bardzo cicha, ale często wystarczająca. Jednak cicha migawka to dla mnie najważniejszy ficzer żeby to kupić. Cicha w dIV to też takie dłuższe mlaśnięcie. Na przedstawieniach daje radę, ale do ptaków jedna klatka to trochę mało.
Drugi to FPS. Te które mam w 1dIV są w większości przypadków wystarczające, ale zamierzam w przyszłym roku poświęcić jeszcze więcej czasu zimorodkom w locie, a tu AF nie potrzebuję, za to FPSy bardzo, nawet w LV. Każda dodatkowa kl/s znacznie zwiększyła by szanse na złapanie zimka w GO.
Stale podświetlony aktywny punkt AF, jak 1dIII, czy 1dIV, bardzo mi się przydaje na boisku, a zwłaszcza w teatrze. Tutaj jest ogromna różnica w komforcie pracy.
Też myślę że 24Mpx to było by optymalnie