Oj... Ktoś się tu bulwersował. Crazy przystopuj troszkę! To, że ludzie robią testy, pytają o ostrość swoich obiektywów to wychodzi z tego, że jeśli gość A ma taki sam obiektyw co gość B, a gość A robi lepsze zdjęcia tym samym obiektywem to gość B się zastanawia "kuzwa czemu ja nie mam takich kolorów, takiej ostrości, mój egzemplarz jest do ****!!" no i zaczynają się testy... Jak jeszcze się naczyta gość B testów, że na 1.4 jest mydło, może być mega nie ostre, od 2.8 robi się ostro to popada w paranoję, nabija kolejne klatki w puszce, kolejne zdjęcia trafiają na forum, gdzie ludzie mu powiedzą, że obiektyw jest OK, wtedy od razu opada ciśnienie "uffff... czyli trzeba się nauczyć obróbki i robienia zdjęć". Testy są potrzebne, gdyby nie one, poszedłbyś do sklepu, poprosił o obiektyw a sprzedawca by Ci powiedział, że "sorry nie wiem nic o tym obiektywie tylko to, ze jest mega drogi, ma swiatlo 1.4, kup pan to sobie zoabczysz"... Każdy dąży do tego by robić coś lepszego, ostrzejszego itp... A to, że Ci się to nie podoba to schowaj to do kieszeni i nie pisz takich tematów pod wpływem chwili bo to nie jest ani fajne, ani na miejscu. Jak dla mnie możesz robić nawet i słoikiem lub aparatem w lodówce, robisz zdjęcia, uścisnę Ci dłoń i pochwalę jeśli będą dobre!