Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Dlaczego lubimy testować obiektywy?

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Post Dlaczego lubimy testować obiektywy?

Jeszcze trochę dojdzie do tego, że będziecie rozbierać obiektywy aby doszukać się różnić. Zmieża to w kierunku paranoi... Absurd totalny , zamiast się cieszyć, robić zdjęcia to analizujecie jak chemik w laboratorium.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Jeszcze trochę dojdzie do tego, że będziecie rozbierać obiektywy aby doszukać się różnić. Zmieża to w kierunku paranoi... Absurd totalny , zamiast się cieszyć, robić zdjęcia to analizujecie jak chemik w laboratorium.
    Otóż to, dokładnie!

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Bes sęsó... Nie mierz wszystkiego swoją miarą...

Każdy robi to na co ma ochotę, puki nikomu nie szkodzi, jest ok. To raz. Jeden ciesz się że robi zdjęcia, inny testy, trzeci porównania. Ty będziesz dyktował kto ma się z czego cieszyć ? To dwa. Taka informacja, dla jednych bez znaczenia, dla innch będzie ważna - nie Tobie sądzić. To trzy.

Mam akurat możliwość porównania, i postanowiłem podzielić się spostrzeżeniem. To normalna sytuacja, a Ty wyzywasz od absurdów...

Kolego, trochę więcej swobody

Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez Flanel Zobacz posta
    Bes sęsó... Nie mierz wszystkiego swoją miarą...

Każdy robi to na co ma ochotę, puki nikomu nie szkodzi, jest ok. To raz. Jeden ciesz się że robi zdjęcia, inny testy, trzeci porównania. Ty będziesz dyktował kto ma się z czego cieszyć ? To dwa. Taka informacja, dla jednych bez znaczenia, dla innch będzie ważna - nie Tobie sądzić. To trzy.

Mam akurat możliwość porównania, i postanowiłem podzielić się spostrzeżeniem. To normalna sytuacja, a Ty wyzywasz od absurdów...

Kolego, trochę więcej swobody
    Jeszcze raz przeczytaj co napisałeś a wtedy zarzucaj że kogoś obrażam ! Forum już dawno przybrało formę masochizmu sprzętowego. Kolejna sprawa ja napisałem co uważam, czytając Wasze wpisy nikomu nic nie każąc więc myśl zanim coś napiszesz , posądzając mnie o takie rzeczy !

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Bes sęsó...
    To cztery...
    Cytat Zamieszczone przez flanel Zobacz posta
    puki nikomu
    To pięć...
    Ostatnio edytowane przez krystian_n ; 06-04-2013 o 15:58

Pełne uzależnienie

Strideer - wszystko ok, ja chciałem po prostu zwrócić uwagę na pewne fakty, których zdaje się nikt tu wcześniej nie przytaczał.

Jakkolwiek to głupio brzmi Canon 35L jest jaśniejszy i szerszy niż Sigma 35. Różnica w jasności, która przy zdjęciach na f1,4 była 2/3 EV nie jest imo tak bez znaczenia, zwłaszcza kiedy każda porcja światła jest na wagę złota. Ludziom też może robić jednak różnicę fakt, iż Canon 35L po prostu " widzi trochę więcej " niż Sigma.
    Z całym szacunkiem, ale mimo Twoich dobrych chęci, dyskutowanie o tym czy obiektywy się różnią 1/3 EV, czy 2/3 EV, czy dowolna inna wartość, czy rzeczywista ogniskowa daje węższy lub szerszy kąt widzenia na matrycy, to jest tak trochę jak stanie na polu i mówienie, że Ziemia jest płaska - bo przecież w zasięgu wzroku faktycznie tak może być. W dzisiejszych czasach nie jest przecież żadną tajemnicą, że ogniskowa lub wartość przysłony to są pewne umowne liczby. Proponuję przejrzeć jak wyglądają wnioski patentowe dotyczące konstrukcji optycznych obiektywów: tam nie ma mowy o tym, że obiektyw ma dokładnie 35 mm. Często są to wartości typu 34,58 mm lub 35,72 mm (dodatkowo ze wskazaniem, czy przy MFD, czy przy nieskończoności), podobnie jest z przysłonami. Jeśli wziąć pod uwagę to co napisałem wyżej, tu, oraz nie wspomniany wcześniej fakt, że dwa obiektywy mogą się jeszcze dodatkowo różnie zachowywać podczas zmiany odległości ostrzenia (bo to przecież też wpływa na rzeczywistą ogniskową w danym momencie!), to uwidaczniają się rzeczywiste różnice między dwoma produktami. I faktycznie można pójść za nimi, tylko właściwie po co? Fotografia, mimo że bazuje w dużym stopniu na naukach ścisłych, sama ścisła nigdy nie była, a takie - jak tu - wyszukiwanie drobiazgów haczy bardzo mocno o paranoję.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Dlaczego lubimy testować obiektywy?

Chyba już pisałem - wyjdź z ukrycia, nie ma się czego wstydzić. Jesteś wśród swoich ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Chyba już pisałem - wyjdź z ukrycia, nie ma się czego wstydzić. Jesteś wśród swoich ;-)
    Nie bardzo rozumiem do czego pijesz

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Nie bardzo rozumiem do czego pijesz
    Moim zdaniem jesteś klasykiem onanisty sprzętowego z kompleksem na tym punkcie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ten wątek to się do Pralni nadaje a nie tutaj.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów