Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: [Majorka636] Pierwszy aparat i pierwsze próby

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: [Majorka636] Pierwszy aparat i pierwsze próby

Cytat Zamieszczone przez Majorka636 Zobacz posta
    Podejrzewam że korzystanie z blendy wymaga obecności kogoś dodatkowego? U mnie niestety chętnych pomocników brak :/
    Agrowłóknina? Czy celem tego jest zupełne nieprzepuszczanie światła? Jeśli tak to mam gumowane rolety więc jestem w stanie zaciemnić pomieszczenie, ale nie jestem w stanie go doświetlić - tak jak mówiłam zabawa stricte amatorska, a lampka biurkowa chyba nie spełni swojej roli
    Blende możesz zamocować na uchwycie do blend tyle że wtedy zaczynaja juz sie znowu koszta oraz to że musisz od czegoś odbić te świato, w razie focenia wieczorem albo w pochmurny dzień leżysz, może lepiej zainwestować w lampę światła stałego z softboxem. Pytanie dlaczego stałego a nie błysk? Otóż walenie w niemowlaka światłem błyskowym nie jest niczym specjanie zdrowym...
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Podejrzewam że korzystanie z blendy wymaga obecności kogoś dodatkowego? U mnie niestety chętnych pomocników brak :/
    Agrowłóknina? Czy celem tego jest zupełne nieprzepuszczanie światła? Jeśli tak to mam gumowane rolety więc jestem w stanie zaciemnić pomieszczenie, ale nie jestem w stanie go doświetlić - tak jak mówiłam zabawa stricte amatorska, a lampka biurkowa chyba nie spełni swojej roli
    Blendę możesz zrobić nawet z sreberka aluminiowego do pieczenia, blendy są różnych wielkości i kształtów od średnicy 30cm do 180cmx140cm , te mniejsze można trzymać w jednej ręce (trudne ale da się), choć możesz pokombinować opierając ją o "coś", tudzież przypinając ją np klamerką , ściskiem stolarskich do kupienia w sklepie budowlanym za około 2-5zł. Także z blendą można sobie pokombinować bez pomocników :-)

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Blende możesz zamocować na uchwycie do blend tyle że wtedy zaczynaja juz sie znowu koszta oraz to że musisz od czegoś odbić te świato, w razie focenia wieczorem albo w pochmurny dzień leżysz, może lepiej zainwestować w lampę światła stałego z softboxem. Pytanie dlaczego stałego a nie błysk? Otóż walenie w niemowlaka światłem błyskowym nie jest niczym specjanie zdrowym...
    Kolega mnie tutaj wyprzedził :-)

Lampa światła stałego to także są koszta (notabene wyższe od blendy), jednakże warte wydania. W początkach realizowania swojej pasji można iść w półśrodki, i kupno żarówki, uchwytu,stojaka (na serwisach aukcyjnych nawet używane komplety można znaleźć),zrobienie softboxa DIY to koszt w sumie 100-150zł. Wtedy sporo się zmniejsza problem z potrzebą pomocników,zachmurzenia itp :-)
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 10-04-2013 o 01:12
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Biała agrowłóknina ładnie wyrównuje ostre promienie wpadające przez okno, ale to jak mówię tylko moje odczucie..., może są bardziej profesjonalne metody...

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

jak masz miejsce oczywiście to za jakieś nie duże złotówki można kupić blendę którą można zamocować za pomocą statywu.
    -------------------------
    Dovie'andi se tovya sagain

Taki zestaw oświetleniowy na początek może być?
    H70 STUDIO FOTOGRAFICZNE SOFTBOX SUPER ZESTAW FOTO (3156278659) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Tak się składa że mam za 3 tygodnie urodziny więc mogę podszepnąć mężowi conieco
    A z blendą ze sreberka pokombinuje a poza tym to czy za blendę nie mogłaby posłużyć taka srebrna folia na szybę samochodu, którą zakłada się w mroźne dni?

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

może być, a jak masz ją pod ręką (tą folie samochodową) pokombinuj i zobacz jak Ci światło odbija

a pamiętam że swoje zabawki kupowałem wysyłkowo w eltec`u w Warszawie, bardzo fajne ceny mają i bardzo pomocni są podczas wyboru

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Taki zestaw oświetleniowy na początek może być?
    H70 STUDIO FOTOGRAFICZNE SOFTBOX SUPER ZESTAW FOTO (3156278659) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Tak się składa że mam za 3 tygodnie urodziny więc mogę podszepnąć mężowi conieco
    A z blendą ze sreberka pokombinuje a poza tym to czy za blendę nie mogłaby posłużyć taka srebrna folia na szybę samochodu, którą zakłada się w mroźne dni?
    na początek do zabawy świetna opcja, relatywnie nie drogo a efekty możesz uzyskać ciekawe
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

(..)
    Jasne, że możesz to bo zasada działa identyczna, tylko bledna jest "gładsza" (mniej załamań) a ta folia jest mocno pofalowana i ciężej o ten sam efekt. wystarczy ją do czegoś sztywnego przymocować i można pokombinować przy oknie.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

i warto zakupić folię "Jana niezbędnego" w wersji grubej (dla mnie to grubość ma jak papier do pieczenia) trochę zabawy jest by ładnie ją zamocować, ale w przeciwieństwie do folii tanich/cienkich mniej zagnieceń mamy

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez exile Zobacz posta
    i warto zakupić folię "Jana niezbędnego" w wersji grubej (dla mnie to grubość ma jak papier do pieczenia) trochę zabawy jest by ładnie ją zamocować, ale w przeciwieństwie do folii tanich/cienkich mniej zagnieceń mamy
    To już nie Jan Niezbędny, a Adam Słodowy
    Na świat spoglądam przez armatę...

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów