Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
Zastanów się jeszcze raz, na spokojnie, po co Ci taki zestaw ogniskowych, szczególnie górny koniec. Z jakiej odległości będziesz wykonywała zdjęcia w tym zakresie? Jeżeli większej niż kilkaset metrów to i tak jakość obrazu zeżre Ci perspektywa powietrzna. Może węższy kąt widzenia będzie lepiej wykropować z obiektywu o mniejszym zakresie ogniskowych? Jakość pewnie będzie nie gorsza, a zyskasz dużo na szerszych kątach. Np. taki EF-S 17-85mm?
Ja też sporo podróżuję i zakres 24-105mm (na pełnej klatce) zaspokaja 90% potrzeb. Tylko światła czasem brakuje.
Jak dla mnie obiektywy zoom z 10x lub większym zakresem są dla osób, które nie mają pojęcia o fotografii, ale koniecznie potrzebują "wszystkiego w jednym".

Trochę wpuszczasz madeleine w maliny

W fotografii krajobrazowej często celowo stosuje się długie ogniskowe w celu spłaszczenia perspektywy. Nie ma mowy o osiągnięciu podobnego efektu poprzez cropowanie szerokiego kąta. To zupełnie inna bajka. O spadku jakości po cropie już nie wspomnę. A to co się dzieje w powietrzu no cóż, trzeba się z tym liczyć ale to ma większe znaczenie na nizinach. Na przykład teraz jak przyjdzie + 15 to o foceniu nisko nad ziemią będzie można zapomnieć. W górach tele, i to nie tylko 200mm, to potęga. Ja dopóki mam siłę noszę 100-400 ale też myślę o jakimś lżejszym spacer zoomie lub czymś klasy 70-300.