Cytat Zamieszczone przez akustyk
biorac pod uwage fakt, ze ostatnio ci specjalisci zajmowali sie przepakowywaniem obiektywow Tamrona w obudowy KM... mam co do tego watpliwosci.
Tego nigdy nie mogłem zrozumieć, firma która robiła świetne obiektywy zniżyła się do tamrona. Może oni już wtedy pertraktowali z sony żeby im to opchnąć a czynili jakieś kroki tylko żeby od sony dostać więcej kasy za system

moze wloza, moze nie wloza. niech mnie ktos poprawi, ale nizsza cena ich podstawowych obiektywow byla w duzej mierze spowodowana tym, ze nie mialy w srodku silnika, a naped byl przenoszony z body.
odpowiednik USM wymaga silnika wbudowanego. tym samym podnosi cene oibiektywow.
Ja cię nie poprawie ale śmiem wątpić żeby silnik usm aż tyle kosztował. Patrz różnica między obiektywami KIT canona z zwykłym silnikiem a micro usm

skad to wiadomo?
Gdzieś to w necie wyczytałem i z tego co pamiętam było to wiarygodne źródło

marketoidy sa w stanie wszystko wcisnac. choc zastanawiam sie kiedy Zeiss pojdzie po rozum do glowy i przestanie pozwalac ludziom na wycieranie sobie ta nazwa tylka...
Właśnie poszedł po rozum do głowy. Użycza logo i kasuje

no z tymi roznicami to troche przesadziles. troche mocno.
Do ISO 800 na odbitkach zauważysz różnice? Dalej tak ale to nie jest przepaść która będą brali pod uwagę normalni niedzielni pstrykacze z 3 obiektywami

last but not least: nie uwzgledniles w tych rozwazaniach jednego czynnika: Sony jest drogie. w zakupie jeszcze jako tako, ale serwis i akcesoria tej firmy sa przerazliwie drogie. a idac w system lubie miec pewnosc, ze gdy przyjdzie co do czego jakakolwiek awaria nie skonczy sie wymiana sprzetu, bo naprawa nie bedzie sie oplacac
Ty nie uwzględniłeś 2 rzeczy Drogie dla kogo? Myślisz że przeciętnie zarabiający europejczyk czy Amerykanin będzie brał różnice 100$ na body za 1500$ pod uwagę? Ceny obiektywów canona i nikona są na zbliżonym poziomie. Sony raczej dostosuje albo postanowi być trochę tańsze. Zresztą od czego jest marketing? Legendarny Zeiss i mogą być 2x droższe Druga rzecz to ludzie którzy chcą mieć wszystko jednej firmy. Przecież on do TV sony nie podepnie aparatu canona żeby pokazać rodzinie zdjęcia bo to stylistycznie nie będzie pasować. Jak myślisz dlaczego firmy produkujące elektronikę czy AGD robią przeważnie pełen zakres produkcji mimo że no do zmywarek dokładania albo je kupują u niezależnego producenta i naklejają swoje logo, np. Amica. Ponieważ są ludzie którzy chcą mieć wszystko jednej firmy i bardziej się opłaca stracić na jednym żeby sprzedać 5 innych z zyskiem. Ludzi którzy świecie są przekonani że sony to najlepsza firma są miliony