Cytat Zamieszczone przez czeczot
Zdaje się że dalej specjaliści monolity będą im tą optykę robić.
biorac pod uwage fakt, ze ostatnio ci specjalisci zajmowali sie przepakowywaniem obiektywow Tamrona w obudowy KM... mam co do tego watpliwosci.

Włożą do ich optyki jakiś odpowiednik usm bo tego minolcie brakowało,
moze wloza, moze nie wloza. niech mnie ktos poprawi, ale nizsza cena ich podstawowych obiektywow byla w duzej mierze spowodowana tym, ze nie mialy w srodku silnika, a naped byl przenoszony z body.
odpowiednik USM wymaga silnika wbudowanego. tym samym podnosi cene oibiektywow.

zostawią AS, napiszą na tym Zeiss i pełno ludzi będzie się podniecać aparatami sony z legendarną/rewelacyjną optyką Zeissa.
tja... w to akurat jestem sklonny uwierzyc. Sony jest swietne w robieniu ludziom wody z mozgu

Jak myślicie skąd canon na hss – od minolty, sam tego nie wymyślił.
skad to wiadomo?

Nawet jak tam załadują tamrona które minolta pod koniec przemalowywała na swoje obiektywy i napiszą tym razem Zeiss to na różnych forach ludzie będą się śmiać z canonów i nikonów bo Zeiss to legenda. Ja dalej pamiętam jak niektórzy twierdzili że 717 ma rewelacyjną optykę Zeissa tylko jakoś nie mogli udowodnić tego czy to zasługa optyki czy oprogramowania w aparacie i rewelacyjnego algorytmu odszumiania i wyostrzania. Bo obiektyw podobno z Zeissa to miał tylko wzór loga
marketoidy sa w stanie wszystko wcisnac. choc zastanawiam sie kiedy Zeiss pojdzie po rozum do glowy i przestanie pozwalac ludziom na wycieranie sobie ta nazwa tylka...

Minolta po prostu za późno wystartowała z dslr i nie miała kasy na jego promocje. D7D to rewelacyjna ergonomia, dobra optyka tyle że nigdy nie było wiadomo co się stanie z firmą.
Minolta zawsze za pozno z wszystkim startowala. nawet jak miala dobry produkt i pomysl, to nie potrafila go skutecznie wprowadzic na rynek. to oni mieli pierwsi body z AF, ale przegapili moment i dali sie pokonac Canonowi. moge sie mylic, ale zdaje sie tez, ze to oni wprowadzili pomiar odleglosci przez obiektywy do systemu blysku (ADI). w implementacji Minolty akurat dziala to srednio pewnie, ale pomysl sie na rynku przyjal

Na jesień będzie dostępny korpus minolty jak sony go nie zepsuje to będzie daje najbardziej ergonomiczny z jego znaczkiem, matryca sony, może jakaś nowa i tu nikt nie powie że oni robią złe matryce, różnice miedzy canonem a nikonem przecież nie są duże jeśli chodzi o szumy
no z tymi roznicami to troche przesadziles. troche mocno.

a sony ma tu spory potencjał. Do tego bardzo dobre obiektywy minolty tylko mam nadzieje że utrzymają ceny. Do tego będzie to produkowała duża, stabilna finansowo firma z bardzo dobrym marketingiem. Jak bym wybierał system za 1-2 lata bo bym wziął sony pod uwagę ze względu na optykę minolty (jak zachowają ceny), znaczek sony bym zakleił tasmą, pod warunkiem że będą mieli te 20% rynku bo wtedy wiadomo że się z niego nie wycofają.
poki co najwieksza niewiadoma. nikt nie wie na pewno, czy Sony bedzie sie w to bawic. nie jeden, nie dwa razy ta korporacja podejmowala dziwne decyzje, zostawiajac uzytkownikow na lodzie.

last but not least: nie uwzgledniles w tych rozwazaniach jednego czynnika: Sony jest drogie. w zakupie jeszcze jako tako, ale serwis i akcesoria tej firmy sa przerazliwie drogie. a idac w system lubie miec pewnosc, ze gdy przyjdzie co do czego jakakolwiek awaria nie skonczy sie wymiana sprzetu, bo naprawa nie bedzie sie oplacac