Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Canon 550d czy 650d? - filmowanie (dylemat)

Domyślnie Canon 550d czy 650d? - filmowanie (dylemat)

Witam,
    Na początek chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum ponieważ jest to mój pierwszy post tutaj; Cześć!

Mam pewne ambicje związane z nagrywaniem filmów, szukając jakości mój wybór padł na lustrzankę, ze względu na stosunek cen do jakości oraz dostępnych akcesorii.
    Wraz z wyborem pojawił się dylemat. Szukałem opinii, oglądałem recenzje na youtube, ale nie potrafię się sam zdecydować, dlatego swoje pytanie chciałbym skierować do osób, które miały do czynienia z tymi urządzeniami. Które z nich jest lepsze do tych celów (również do zdjęć, nie można się ograniczać )?
    Jak wygląda sprawa z kompatybilnością obiektywówl czy we wszystkich modelach z serii xxxd, xxd, xd obiektywy współgrają z 550d/650d?
    Na początek tyle pytań, z pewnością pojawią się w mojej głowie kolejne, wtedy je uzupełnie
    Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon 550d czy 650d? - filmowanie (dylemat)

650d wspiera ciągle focusowanie ze szkłami STM.

550d nie wspiera, więc o ile nie jesteś filmowcem który ostrzy recznie, wybór jest raczej prosty.
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Uzależniony

Nie znam się na filmowaniu, ale zawsze myślałem, że tam się manualnie ostrzy.

Na dzień dzisiejszy 600D lub 650D (550D to chyba używany). Za 600D może przemawiać niższa cena od 650D (jakieś 300-400zł), video zoom 3x (wycinek z matrycy) oraz działający ML.

Faktycznie filmowanie jest poprawione w nowszych modelach Cxxx... czyli kupuj ten model na który masz kasę.. rozważasz 2 modele więc w tym przypadku zdecydowanie 650d
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    oraz działający ML.
    To duża przewaga.

Co do 650D to w necie jest trochę opinii, że poprawiono jakość video - głównie chodzi o wysokie iso i ruch w kadrze - znajduje to uzasadnienie w konstrukcji - 650D ma nowszy procek. Dodatkowym atutem 650D jest odchylany ekran.

Ja bym jeszcze pomyślał o Panaszkodniku GH2 - da lepszą jakość niż rzeczone Canony i dużo więcej opcji, ustawień itd.

Osobiście miałem możliwość porównania jakości video 650D kontra 500D - dla mnie to przepaść. Pośrednich modeli nie testowałem.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-04-2013 o 19:27
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Każde xxxd po 550d spełni Twoje oczekiwania lepiej niż 550d, chociażby ze względu na gibany ekranik i pewne "ulepszenia" względem 550d w kwestii filmowania.
    IMHO nie myśl o 550d chociażby właśnie z uwagi na ekranik, który może i jest bajerem dla niektórych, ale wg mnie czasami jest super sprawą.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Przy filmowaniu ruchomy ekran naprawdę dużo daje i jestem tego samego zdania, że nie ma sensu się pakować w 550d i tym samym w 600d
    650d nie jest dużo droższy a tak jak kolekcjoner napisał zmiany w nim są zdecydowanie na plus. Do tego obiektywy 18-135stm i 40mm stm z trybem śledzenia focusa będą idealne na początek przygody z filmowaniem

Miałem podobny dylemat ale ja zastanawiałem się Czy Canon 650D czy 700D. Stanęło jednak na 650D bo nie ma specjalnie do czego dopłącać. Wyeliminowałem także opcję 60D.

60D do filmowania chyba nie będzie lepszy od 650D, lepszy będzie 70D ale to już sporo więcej $

Uprawnienia umieszczania postów