Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: [marta_k] Moje małe początki

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: [marta_k] Moje małe początki

patrząc na zdjęcia od razu widać, że nie udało Ci się zachować szczegółów w cieniach na fotografiach 22,23,24 (włosy, spodnie, koszulki to czarne plamy), a dodatkowo przepalona jest biel na koszulce modelki na zdjęciu 25.

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    Jest dobrze, to znaczy czynisz postępy ;-) Światło wieczorne też nie jest złe, więc nie musisz tak wcześnie wstawać :-) Do portretów jest też dobra zachmurzona pogoda - pamiętaj tylko o poprawnym nastawieniu balansu bieli jak nie robisz w RAW. Generalnie chmury to wielkie dyfuzory. Jak nie to polecam zainwestować 60zł w blendę 5w1 będziesz miała powierzchnie odbijające i dyfuzor w jednym. Do takiej zabawy jaką zaczynasz to jest to sprzęt który za niewielkie pieniądze sprawi Ci wiele radości
    To była 7 wieczorem, może się trochę źle wyraziłam Tak robię w RAW, a w blende chyba na prawdę będę musiała zainwestować Na następny plener wybiorę się w pochmurny dzień i zobaczę jak mi wtedy to wyjdzie

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez madmaddie Zobacz posta
    a pozwalasz żeby aparat sam wybierał ostrość?
    w 23 dziwna jest ta ręka...
    Tak pozwalam i czasami nie wychodzi mi to na dobre. Może to wina obiektywu, albo po prostu muszę nad tym ostro popracować
    Mi też nie podoba się ta ręką, dziewczyny siedziały we dwie, zanim zrobiłam zdjęcie nie zauważyłam, że złapałam też rękę, ale wstawiłam je, bo spobobało mi się jak wyszła modelka

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Barptolomajos Zobacz posta
    patrząc na zdjęcia od razu widać, że nie udało Ci się zachować szczegółów w cieniach na fotografiach 22,23,24 (włosy, spodnie, koszulki to czarne plamy), a dodatkowo przepalona jest biel na koszulce modelki na zdjęciu 25.
    Jakaś porada jak temu zapobiedz?

--- Kolejny post ---

Jakaś porada jak temu zapobiedz?
    Odpowiednio ustawic ekspozycje w aparacie lub programie graficznym
    Ostatnio edytowane przez wokas0 ; 17-05-2013 o 18:12

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Przeglądając twój wątek widać że robisz postępy. Razi mnie w twoich zdjęciach częsty brak ostrości tam gdzie powinna być - czyli na oczach(oku). Używasz sprzętu który miewał problemy z poprawnym ustawianiem ostrości bądź gubisz ostrość przy przekadrowywaniu. Lubisz używać małych przysłon - dodaj jedną lub dwie działki może będzie lepiej a zdjęcie nie straraci na odbiorze. Powodzenia.
    5Dv2 24-105L C85/1.8 helios 44-2 i C430

Dziękuję, to chyba najważniejsze, żeby nie iść do tyłu
    Staram się walczyć z tym ustawieniem ostrości, najgorsze jest to, że na aparacie ostrość wygląda ok, a jak zgram na kompa to niestety już nie jest tak pięknie .. Ale będę nad tym pracować ! Dzięki !

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Jest dobrze, to znaczy czynisz postępy ;-) Światło wieczorne też nie jest złe, więc nie musisz tak wcześnie wstawać :-) Do portretów jest też dobra zachmurzona pogoda - pamiętaj tylko o poprawnym nastawieniu balansu bieli jak nie robisz w RAW. Generalnie chmury to wielkie dyfuzory. Jak nie to polecam zainwestować 60zł w blendę 5w1 będziesz miała powierzchnie odbijające i dyfuzor w jednym. Do takiej zabawy jaką zaczynasz to jest to sprzęt który za niewielkie pieniądze sprawi Ci wiele radości
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Awatar madmaddie
    Miasto
    City of music

a pozwalasz żeby aparat sam wybierał ostrość?
    w 23 dziwna jest ta ręka...
    „Bez przerwy pić też się nie da, więc się dokształcam”

https://www.facebook.com/foto50mm
    http://www.podleszanska.com/

Dopiero zaczyna

tak jak napisał wokas0: Jak zrobisz zdjęcie popatrz na histogram - jeżeli dotyka lewego brzegu zdjęcie jest za ciemne, jeżeli dotyka prawego za jasne. Operując przysłoną lub czasem korygujesz błąd i wykonujesz kolejne, aż histogram będzie prawidłowy.

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

aż histogram będzie prawidłowy.
    Nie ma czegoś takiego jak "prawidłowy" histogram. Tak samo jak nie ma czegoś takiego jak jedyna słuszna ekspozycja... Wszystko zależy od tego co odpowiada autorowi i co chce przez swoje zdjęcia pokazać ;-)
    27. Dziewczyna która zapomniała podskoczyć od razu wyróżnia się z tłumu i wydaje się ociężała - bez obrazy oczywiście ;-)
    26. Nijakie,
    30. Byłoby fajne gdybyś tak bardzo nie ucięła stóp
    31 i 32. Jak ujmujesz elementy architektoniczne w kadr to staraj się aby było prosto, ewentualnie możesz "po całości" zakrzywić kadr, delikatnie zawsze wygląda na efekt niezamierzony.
    Ostatnio edytowane przez haze ; 21-05-2013 o 08:21
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

lepiej sama wybieraj gdzie chcesz żeby był punkt ostrości

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów