staraj sie odbijać swiatło od sufitu albo zmiękczyć bo takie walenie na wprost nie wpływa korzystnie na jakośczdjęcia
staraj sie odbijać swiatło od sufitu albo zmiękczyć bo takie walenie na wprost nie wpływa korzystnie na jakośczdjęcia
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Hej![]()
Ostatnio zrobiłam siostrze małą sesję plenerową z jej synkiem. CO prawda nie trwała zbyt długo ale coś udało mi się zrobić.
Chciałabym żebyście trochę mi pomogli, nakierowali. Przyda mi się trochę krytyki na następne zdjęcia w plenerze
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
--- Kolejny post ---
21.
Moja rada, jeżeli robisz zdjęcia w pełnym słońcu to nie rób ich w miejscach nasłonecznionych ; ) Jak widzisz są straszne cienie na twarzach i pod oczami co za dobrze nie wygląda. Jeżeli możesz to na takie zdjęcia chodź przy zachmurzeniu, rankiem lub przed zachodem słońca, a jeżeli robisz zdjęcia podczas takich dni to ustawiaj modeli w cieniu, tam światło jest tylko odbite dzięki czemu unikniesz cieni pod oczyma i na całych twarzach : D
Fakt mam jeszcze trochę problem ze światłem, ale będę starać się to szlifować
Dziękuję![]()
podoba mi się 21.
Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy
Dziękuję za miłe słowa na prawdęChciałabym właśnie pod szlifować sesje ludzi w plenerze, bo mam już kilkoro znajomych, którzy chcą umówić się na sesję, a ja nie chcę wyjśc na głupka
![]()
Upewnie się tylko HSS to tak roboczo mówiąc stroboskopowanie tak?![]()
Wezmę wasze rady pod uwagę i niebawem wstawie coś z nast sesji![]()
W sumie to trochę jak stroboskop wygląda, ale do stroboskopu jest inna funkcja lampy - HSS to funkcja lampy zewnętrznej pozwalająca robić zdjęcia przy czasach szybszych niż podstawowy czas synchronizacji lampy z migawką (zwykle 1/200s). Przydaje się właśnie w plenerze jak używasz jasnych stałek bo wtedy czasy szybują w górę ;-)
Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy
Chciałam wypróbować swoją nową 50 i to właśnie nim robiłam zdjęcia, no i fakt uratowały mnie rawy bo sporo zdjęc było zbyt jasnych, a do trybów automatycznych nie mam jakoś przekonania wolę się bawić i przestawiać![]()