Tommeck to nie jest tak , że nie wiem czego potrzebuję. Też nie fotografuję od dziś. Też zaczynałem niecałe 5 lat temu od 450D. Powodem zmiany na 50D było za małe użyteczne ISO m.in. do żużla. Fotografuje go kilka razy do roku jak mi czasu starcza po przyjeździe do Polski. Idealna dla mnie byłaby 60D która byłaby kontynuacją 50D ale niestety nie jest. Crop jak mówisz jest mi w tym wypadku sprzymierzeńcem i o tym doskonale wiem. Mój obecny obiektyw czyli C55-250 jest nieraz trochę za krótki i tego się bardzo boję po przejściu na FF i ewentualnym zakupie 70-200+tc 1,4 a 70-300 duużo kosztuje... Pomimo tego, że mogę wydać na sprzęt nawet 10k PLN to przechodząc na FF nie jest kwotą wystarczającą a przecież jak dla amatora nie zarabiającego na swoim hobby przynajmniej na razie nie jest małą kwotą. Nie mam czasu śledzić forum na bieżąco więc zapytałem mając nadzieję, że któraś z nowości Canona w cropie mogłaby okazać się krokiem na przód co jednak wybito mi z głowy. Chcąc iść na przód w mojej fotograficznej przygodzie muszę wydać grube pieniądze i dlatego szukam może i trochę po omacku najbardziej optymalnego rozwiązania. Moi idealny zestaw znacznie przekracza mój budźet dlatego albo go ostro nagnę albo będę szedł półśrodkami co przeważnie okazuje się droższe w ogólnym rozrachunku... Następną opcją jest rezygnacja z żużla i pozostanie przy ulubionych krajobrazach do czego w sumie niezbędny mi nowy aparat nie jest... Dużo dylematów i za mało kasy do wydania ale chyba każdy tak ma
Tak poglądowo trochę moich zdjęć m.in. z żużla znajduje się pod adresem http://delphi-archiwum.home.pl/wachc.../50D/index.php