Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Na co zamienić Canon 50D

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Na co zamienić Canon 50D

Witam,
    sam kilka miesięcy miałem podobny dylemat - przesiadłem się na C 5D mkII. Sprzedałem 50D i część obiektywów - dokupiłem sobie coś do FF.
    Plusy:
    ISO używalne kilka klas wyżej (tutaj duży plus dla FF)
    Filmy (ML jednak tego nie zastąpi)
    Szerszy kąt łatwiej uzyskać (brak cropa) plus rozmycie tła, plus trochę lepszy obrazek (rzecz subiektywna zapewne).
    Minusy
    AF - nie ma o czym mówić - 50D naprawdę miało dobry AF w porównaniu do 5d II (róznica zachowania C85 1.8 - bardzo duża). Zapewne mark III by to rozwiązał - ale koszty jednak duże.
    Krótsze ogniskowe (pod żużla to jest jednak minus) - musisz mieć konwertery/lepsze tele.

Czy zamieniłbym jeszcze raz? Pewnie tak ale to zależy od zastosowan. Do zuzla/sportu czy przyroby zastanowilbym sie nad zostawieniem 50 tki - naprawde udany produkt Canona.
    Zamiana na inne cropy - szkoda kasy.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

"Kto bogatemu zabroni?".... Jeżeli posiadasz fundusze, i brakuje ci światła, to nie wiem dlaczego się jeszcze zastanawiasz nad kupnem pełnej klatki? Nikt za Ciebie tej decyzji nie podejmie. Tylko będziesz musiał prócz body zakupić inne szkła, których wartość będzie raczej większa niż korpusu. Jeżeli zarabiasz na zdjęciach, inwestycja i tak się zwróci. A jak jesteś bogaty, to i tak nie robi to różnicy. A budżetowo? Zostaw cropa i kup sigmę 35 1.4. Otworzą się przed Tobą nowe możliwości. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    Wymiana body nie doda Ci światła. Uważasz że jak pojawisz się w jakimś mejscu z nową puszką to nagle zrobi się tam jaśniej? ;-)
    ależ oczywiście że da, z podobną jakością obrazka jakieś 2-3 ev z racji różnicy w iso między 50d a np 6D...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez vojtekk Zobacz posta
    Oczywiście chodzi Ci o Canona 55-250 IS, bo w przypadku szkieł firm niezależnych będzie winieta ale podpiąć je będzie mógł.
    Żaden z producentów niezależnych nie robi obiektywów z bagnetem EF-S. Nie mieszajcie w głowie pytającemu.

Bez brutalnej ingerencji pilnikiem nie podłączysz obiektywów EF-S do 6D. Obiektywy producentów niezależnych, produkowane do lustrzanek z małą matrycą podepniesz ale będzie winieta, co i tak na dobrą sprawę skutkuje tym, że obiektywy te należy sprzedać przechodząc na FF.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Żaden z producentów niezależnych nie robi obiektywów z bagnetem EF-S. Nie mieszajcie w głowie pytającemu.

Bez brutalnej ingerencji pilnikiem nie podłączysz obiektywów EF-S do 6D. Obiektywy producentów niezależnych, produkowane do lustrzanek z małą matrycą podepniesz ale będzie winieta, co i tak na dobrą sprawę skutkuje tym, że obiektywy te należy sprzedać przechodząc na FF.
    Jak to nie podłączy, podłączy

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

no faktycznie, przejście z jednego cropa do drugiego (vide z 50d na 7d) nic nie daje... nic a nic...
    ebe ebe

Początki nałogu

Zmieniłem 50D na 60D, dlaczego? Miałem walnięty egzemplarz 50D, w każdym szkle regulacja AF, np. 50 1.8 nie mogłem w ogóle ustawić... Aż 5 sztuk! Co mnie zniechęciło do tej puszki bardzo. Aktualnie mam 60D i AF idealnie trafia z każdym szkłem i zamieniłbym tylko na FF...
    650D/700D sobie odpuść - lepiej kupić 600D. Ale to jest duży skok w tył! 7D - nie zauważysz dużej różnicy, chociaż dla mnie obrazek z 60D (a to ta sama matryca) wygląda lepiej niż z 50D. Jedyne sensowe przejście to FF, ale tutaj już nie poszalejesz z AF w np. 5D mkII

Podsumowując - zostaw 50D i kup sobie fajne szkiełka (do żużla) np. 70-200 2.8 L i będziesz bardzo szczęśliwy
    / Canon /

Pełne uzależnienie

Zmiana 50D na 60D a nawet na 7D nie ma większego sensu. Jeżeli już to jak koledzy niektórzy radzą przesiadka na 5DII, bo IMHO jest sens.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Zamieniłem 50D na 5D MKII i powiem tyle... za długo z tą decyzją zwlekałem

ja zamieniłem 50D na 5D markII i do szybkich sportowych ujęć 50D lepsze było. Reszta na korzyść 5DMKII

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów