Wymienisz puchę i obiektyw.
Radze w pierwszej kolejności poza kolejnością zainwestować w Canona 60D lub 650D. Po takiej zmianie już poprawa będzie zauważalna.
W drugiej kolejności poza kolejnością zmień 55-250 na 70-200 f/4 lub f/2,8.
Wymienisz puchę i obiektyw.
Radze w pierwszej kolejności poza kolejnością zainwestować w Canona 60D lub 650D. Po takiej zmianie już poprawa będzie zauważalna.
W drugiej kolejności poza kolejnością zmień 55-250 na 70-200 f/4 lub f/2,8.
300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)
Może problem leży w znalezieniu punktu ostrzenia. Ja zawsze ostrzę na lewą krawędź kwadracika w środkowym punkcie i wtedy jest OK "Kwadracik" jest duży więc przy dalszych obiektach jak celowałbym na jego środek to przeważnie ostrość ucieka mi na tyły...
7four-niby prawda ale ja jestem do tego zmuszony- jeżeli chcę złapać 1, 2 ostre zdjęcia to muszę naklikać duużo...wyjścia nie mam
Ogólnie to właściwie wiem już co nieco-myślę, że już nie będę głów zawracał. Dzięki wszystkim za komentarze i wskazówki.
70-200 f4= lepsza ostrość kontrast kolory / brak is + częste pomyłki przez body
55-d/650d + 55-250 = większa celność lepsza rozdzielczość zdjęcia mniejsze szumy is / gorsza ostrość ...
co wybrać...nie wiem-zobaczymy
Tak czy siak coś trzeba będzie
pozdrawiam
niantic na początek jeszcze poćwicz na jakimś statycznym obiekcie. Bez klikania. Ostrząc po każdym ujęciu. Nie wiem jak robisz, ale skutecznie jest najpierw rozgrzać stabilizację, a potem jeszcze ze dwa razy nacisnąć i puścić. Wtedy aparat sobie podostrzy. Bo stabilizacja zawsze pracuje jeszcze przez jakiś czas po puszczeniu spustu migawki. I zdjęcia robimy wdech, wydech i na koniec wydechu. Spust spokojnie wciskamy spokojnie.
Warto wyeliminować te czynniki zanim zaczniesz zakupy.
I jak pisałem porób jakieś obiekty tak by było czy nie ma FF, BF. Czyli ostrzysz na środek i bez przekadrowania.
na statycznym typu np kartka książki ustawiona kilka metrów lub też np kalendarz w drugim pokoju tudzież zabawka córki - nawet jakaś antena satelitarna blok dalej ;p jest super... nawet mimo, że to tani zoom i tanie body naprawdę jest ostro i można zrobić niezłą odbitkę... zwłaszcza jak się jeszcze podostrzy etc
z tym, że te obiekty są dość blisko i są wyodrębnione z tła
w terenie gdy robisz np krajobraz albo jakąś inną sarnę-odsetek trafionych spada mocno
dzięki bogu coś tam jednak łapiea wtedy już jest ok - ten zestaw za taką cenę jeśli chce to daję ładny obrazek..porównywałem sample z lepszymi body czy też obiektywami... raz widać wyraźną różnicę..innym razem niemal żadnej-podczas gdy cena...kilka tys różnicy (testy/sample optyczne.pl)
ściągałem też z tego forum test siudyma, który porównywał na c20d 55-250 i 70-200 2.8.. cóż-czasem widać mocną przewagę elki..innym razem-śladową lub niewielką...
swoją drogą- wezmę pod rozwagę (i praktykę) co piszecie...coś się może polepszy![]()
Ostatnio edytowane przez niantic ; 03-04-2013 o 12:08
Porób tę książkę z kilkunastu metrów. Bo na kilka wada typu BF, FF może się jeszcze nie ujawniać.na statycznym typu np kartka książki ustawiona kilka metrów