Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 131

Wątek: 70-200 f4 L czy nowe body?

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

Domyślnie Odp: 70-200 f4 L czy nowe body?

jestem spod lublina

odnośnie fotek-coś kliknąłem ot tak "na chama" w celach kontrolnych..ale jak na złość wszystko chwycone jak trzeba ;p

jakieś 10m - odległość

kalendarz wajraka - iso 800 / f5.6 / czas 40/ is on z ręki (wyszły 3 na 4)

pomijając tę fotką cała reszta klikana na:

f5.6
    iso 200
    czas 200
    is on
    tryb af - AI
    punkt - 1 centralny

ps-jpegi klikane przez okno

i kurde jak na złość...praktycznie każda trafiona nie grzałem/ i grzałem IS...klikałem-a jak idę w teren? to sami widzieliście na fotkach wczorajszych (koziołek).. może 30% trafionych

podejrzewam, że kluczem do sukcesu jest odległość...jak coś jest blisko i dobrze widzi-obiektyw i body się spisują...a jak coś jest daleko-jakiś las pola etc tudzież zwierzak..to wymięka i się gubi

dla porównania coś trafionego:

zaznaczę jeszcze że wszystkie fotki pomniejszyłem

tak czy siak już nie będę męczył wkurzające jest to wszystko i tyle

będę klikał narazie tym co mam-i tak na tą chwilę mam zbyt wiele innych wydatków...a jak już nazbieram-to coś tam kupię;p

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez niantic ; 03-04-2013 o 17:01

Pełne uzależnienie

Szału nie ma, ale ujęcia jelonków fajne.
    Wracając do tematu zdecydowanie szkło najpierw warto kupić a jak to ma być eLa 70-200/4 to tym bardziej
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Bolek02, podpowiedz mi przy tej okazji bo sam jestem "w rozterce"...
    Widzę, że masz interesujące mnie w ostatnim czasie szkło 70-200. Czytałem o nim już wiele i tu i tam...
    Pomijając "przydatność" IS czytałem, że z IS-em szkła są po prostu lepsiejsze (w sensie mają lepszą optykę, są ostrzejsze), wiesz coś na ten temat ?
    Zgadzasz się z tym ?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Mam podobnie, spadek celności wraz z odległością. Niezależnie od obiektywu..

Uzależniony

Wg. mnie tam gdzie miałeś nieostro, nie przykładałeś się do "strzału", teraz może i nie świadomie lepiej trzymasz zestaw.
    Ewentualnie jaki wpływ ma różnica temperatur/temperatura szkła w których robiłeś zdjęcia ?

Pełne uzależnienie

Może się denerwujesz jak robisz jelonki? A strzały kontrolne na spokojnie? Ja jak robię na szybko na ulicy to mi sporo kadrów nie wychodzi.

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

Gwoli podsumowania

Bangi (plus kilka innych osób)-dzięki za rady odnośnie czasu ... właściwie uświadomiłem sobie dzięki Tobie (wam), jak wielkim idiotą jestem teraz klikam na czasach rzędu 400/500 i właściwie problem "nieostrych zdjęć" zniknął...okazało się-że "nieostre" znaczy poruszone... cóż człowiek niby cały czas się uczy;/ tak czy siak... obrazki jakie teraz wypluwa canon 1000d + 55-250 is nie są oszałamiające ale są baardzo przyzwoite... widziałem sample z lepszych szkieł czy też puszek-nie oszukujmy się..były lepsze..ale czy warto wydać na to 20 tys skoro za 2 tys można mieć przyzwoity obraz? no cóż...

kwestia osobista (vide = portfel )

co do wyboru body czy obiektyw-głosy były podzielone

co zrobię ... sam nie wiem
    ale jednak skłaniam się ku szkłu

tak więc jeśli jakiś admin czuwa-śmiało zamykaj Pan temat

kłaniam się

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

Właściwie żeby nie zakładać na darmo nowego tematu chciałem podpytać praktyków o jedną rzecz.

Zakładając, że wybieram 70-200 f4 bez IS...mam jedną dużą wątpliwość- mianowicie brak IS.

Obecnie mój obiektyw ma stabilizację...a i tak zdjęcia potrafią być poruszone nawet na czasach ponad 200...więc..:/

Wiadomo - w dzień nie ma problemu... czas 1/500 rozwiąże większość problemów... ale jeżeli np takim rankiem czy wieczorem albo wejdę do lasu(f4) albo zechcę kliknąć jakiś zamglony krajobrazik tudzież wschód / zachód i przymknąć do tych min. f7 żeby jakąś tam i tak nędzną głębię uzyskać.. to użyteczne zostanie mi jakieś 1/200(moja ręką jest raczej przeciętna) ... więc może być duży problem :/ a zaznaczam, że nijakich statywów nie używam plus na źdzble trawy raczej ciężko się oprzeć

Ponoć tamron 70-300 vc usd jest świetny jeśli idzie o stosunek jakości do ceny..plus VC jest aż nienormalnie dobre

zgłupieć można :P

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

niantic, pierwsze co się rzuca w oczy to pierwsze 4 ujęcia totalnie niedoświetlone, popracuj nad tym. Jelonki fajne, tylko bym inaczej wykadrował, ostatnie zdjęcie najlepsze.
    Popracuj nad techniką, na wymianę sprzętu przyjdzie czas. Chyba, że masz nadmiar gotówki w kieszeni.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez niantic Zobacz posta
    Zakładając, że wybieram 70-200 f4 bez IS...mam jedną dużą wątpliwość- mianowicie brak IS.
    .. ale jeżeli np takim rankiem czy wieczorem albo wejdę do lasu(f4) albo zechcę kliknąć jakiś zamglony krajobrazik tudzież wschód / zachód i przymknąć do tych min. f7 żeby jakąś tam i tak nędzną głębię uzyskać.. to użyteczne zostanie mi jakieś 1/200(moja ręką jest raczej przeciętna) ... więc może być duży problem :/ a zaznaczam, że nijakich statywów nie używam plus na źdzble trawy raczej ciężko się oprzeć
    Pamiętaj, że Elka jest użyteczniejsza od pełnego f4 , także czas możesz skrócić o 1-2 działki w pewnych sytuacjach. Co do IS, jest wersja z IS ale prawie 2x droższa, jak się nie ma co się lubi to..?
    To warto zacząć używać statyw , koszt w miarę dobrego to około 250zł - to co zaoferuje Ci za te pieniądze jest warte wydania.

P.S. na źdzble trwa to fakt, ciężko się oprzeć. Jednakże zanim miałem statyw wykorzystywało się ukształtowanie terenu, zwykły ręcznik i torbę/plecak od aparatu. Jak się chce to potrafi
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 23-05-2013 o 06:38
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów