Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 131

Wątek: 70-200 f4 L czy nowe body?

Domyślnie Odp: 70-200 f4 L czy nowe body?

Wymienisz puchę i obiektyw.
    Radze w pierwszej kolejności poza kolejnością zainwestować w Canona 60D lub 650D. Po takiej zmianie już poprawa będzie zauważalna.
    W drugiej kolejności poza kolejnością zmień 55-250 na 70-200 f/4 lub f/2,8.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Smok Zobacz posta
    body na przedpotowy 40d
    Uhhh, mocno powiedziane ;-). Szanowny Kolega jak widzę miłośnik nowinek. Jakoś używam 50D od chyba 4 lat i nie zauważam jego "przedpotopowości". Body jest najmniej ważnym ogniwem w łańcuchu powstawania zdjęcia ;-).
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Może problem leży w znalezieniu punktu ostrzenia. Ja zawsze ostrzę na lewą krawędź kwadracika w środkowym punkcie i wtedy jest OK "Kwadracik" jest duży więc przy dalszych obiektach jak celowałbym na jego środek to przeważnie ostrość ucieka mi na tyły...

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez niantic Zobacz posta
    ...
    klikałem jak karabinem maszynowym-aż się pojawił napis "busy"
    ...
    Z takiego sposobu robienia zdjęć raczej nic dobrego spodziewać się nie można,
    a na pewno już nie w stosunku trafionych do nie trafionych jakiego oczekujesz od tego zestawu.

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

7four-niby prawda ale ja jestem do tego zmuszony- jeżeli chcę złapać 1, 2 ostre zdjęcia to muszę naklikać duużo...wyjścia nie mam

Ogólnie to właściwie wiem już co nieco-myślę, że już nie będę głów zawracał. Dzięki wszystkim za komentarze i wskazówki.

70-200 f4= lepsza ostrość kontrast kolory / brak is + częste pomyłki przez body
    55-d/650d + 55-250 = większa celność lepsza rozdzielczość zdjęcia mniejsze szumy is / gorsza ostrość ...

co wybrać...nie wiem-zobaczymy

Tak czy siak coś trzeba będzie

pozdrawiam

Pełne uzależnienie

niantic na początek jeszcze poćwicz na jakimś statycznym obiekcie. Bez klikania. Ostrząc po każdym ujęciu. Nie wiem jak robisz, ale skutecznie jest najpierw rozgrzać stabilizację, a potem jeszcze ze dwa razy nacisnąć i puścić. Wtedy aparat sobie podostrzy. Bo stabilizacja zawsze pracuje jeszcze przez jakiś czas po puszczeniu spustu migawki. I zdjęcia robimy wdech, wydech i na koniec wydechu. Spust spokojnie wciskamy spokojnie.

Warto wyeliminować te czynniki zanim zaczniesz zakupy.

I jak pisałem porób jakieś obiekty tak by było czy nie ma FF, BF. Czyli ostrzysz na środek i bez przekadrowania.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    niantic na początek jeszcze poćwicz na jakimś statycznym obiekcie. Bez klikania. Ostrząc po każdym ujęciu. Nie wiem jak robisz, ale skutecznie jest najpierw rozgrzać stabilizację, a potem jeszcze ze dwa razy nacisnąć i puścić. Wtedy aparat sobie podostrzy. Bo stabilizacja zawsze pracuje jeszcze przez jakiś czas po puszczeniu spustu migawki. I zdjęcia robimy wdech, wydech i na koniec wydechu. Spust spokojnie wciskamy spokojnie.

Warto wyeliminować te czynniki zanim zaczniesz zakupy.

I jak pisałem porób jakieś obiekty tak by było czy nie ma FF, BF. Czyli ostrzysz na środek i bez przekadrowania.
    Zgadzam się w pełni, bo grunt to poznać w pełni możliwości sprzętu i nauczyć się je wykorzystywać (albo unikać wad ), sam to przerabiałem.

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

na statycznym typu np kartka książki ustawiona kilka metrów lub też np kalendarz w drugim pokoju tudzież zabawka córki - nawet jakaś antena satelitarna blok dalej ;p jest super... nawet mimo, że to tani zoom i tanie body naprawdę jest ostro i można zrobić niezłą odbitkę... zwłaszcza jak się jeszcze podostrzy etc

z tym, że te obiekty są dość blisko i są wyodrębnione z tła

w terenie gdy robisz np krajobraz albo jakąś inną sarnę-odsetek trafionych spada mocno

dzięki bogu coś tam jednak łapie a wtedy już jest ok - ten zestaw za taką cenę jeśli chce to daję ładny obrazek..porównywałem sample z lepszymi body czy też obiektywami... raz widać wyraźną różnicę..innym razem niemal żadnej-podczas gdy cena...kilka tys różnicy (testy/sample optyczne.pl)

ściągałem też z tego forum test siudyma, który porównywał na c20d 55-250 i 70-200 2.8.. cóż-czasem widać mocną przewagę elki..innym razem-śladową lub niewielką...

swoją drogą- wezmę pod rozwagę (i praktykę) co piszecie...coś się może polepszy
    Ostatnio edytowane przez niantic ; 03-04-2013 o 12:08

Pełne uzależnienie

na statycznym typu np kartka książki ustawiona kilka metrów
    Porób tę książkę z kilkunastu metrów. Bo na kilka wada typu BF, FF może się jeszcze nie ujawniać.

Cytat Zamieszczone przez niantic Zobacz posta
    co wybrać...nie wiem-zobaczymy
    A skąd jesteś, bo nie widzę lokalizacji. Poszukaj kogoś w Twoim miejscu zamieszkania, na wspólny wypad z pożyczonym sprzętem. Osobiście uważam, że pożyczenie i testy powiiny rozwiać Twoje wątpliwości.

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów