Miałem tamrona 70-300 VC i w połączeniu z 40D był naprawdę świetny po przymknięciu. Jednakże jak Bangi napisał, trzeba przebierać jak baby na targu. Wtedy obiektyw oko nacieszy a mi pseudo macro się zrobi nim. Tylko zaznaczamy jest to obiektyw za 1400 zł nowy z 5 letnią gwarancją! , chcesz lepszej jakości wydaj kolejne >1000zł .
Ja liczyłem się z jakością jaką mi zaoferuje w stosunku do ceny jaką wydałem. Gdy w grę wchodzą używane obiektywy to tutaj dylemat jest większy.
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
Dzięki za test BangiO ile fotki dachu nie są jakieś wybitne-to rejestracja wygląda całkiem całkiem nieźle..nic dodać nic ująć
Ja właściwie wiem tyle co i na początku-nic![]()
Czytając wcześniej opinie o L 70-200, mając ją ponownie w rękach w środę i klikając tym sprzętem zauważyłem, że wypadła tym razem lepiej niż mój 55-250 is. Ale nadal jest to nie tak wiele jak się spodziewałem po tch wszystkich ochach i achach, plus wielki nieomylny AF owego słoika-myli się...cóż-bywa. Podczas-gdy dla przeciętnego polaka 2400 to jednak spora suma (zwłaszcza gdy złodzieje z banku czyhają na twoją hipotekę) produkt który dostajemy jest poprostu ok i tyle, ale szału nie ma.
Gdyby jeszcze ta elka miała IS to bym nie dumał tylko brał z miejsca-a tak wkurza mnie fakt, że moim obiektywem wszak nie tak dobrym, ale jestem w stanie robić sobie na spokojnie fotki np w nocy lub ciemnych pomieszczeniach/lesie na czasach rzędu 1/10s. W elce musiałbym podbić iso na 1600 plus posiłkować się czasem 1/50 - raz na jakiś czas pewnie by coś wyszło...albo i nie![]()
Prosta rzecz-masz kasę kupujesz najlepsze na co sie stać-nie masz...to się zastanawiasz-niestety fotografia to nie sam obiektyw. Jak będę miał kasę jedynie na samą elke bez IS'a i nic więcej-to niech spadawolę już kupić jakiś przyzwoity optycznie plastikowy obiektywik z IS (55-250/70-300 is usm) plus np używkę canona 50d/40d lub nówkę np c 650d i klikać-a wydam mniej więcej tyle samo.
Co do tamrona-jakoś wątpię żeby strasznie wyprzedzał mnie jeśli chodzi o jakoś zdjęcia (jego budowa to jednak nadal plastik, a VC wcale nie jest jakaś wyjątkowa-ot poprostu ok ale w 55-250 też jest ok), a nie zamierzam się pastwić jak opętany jakimiś tam testami laboratoryjnymi etc...więc-po co przepłacać ?600 zł robi różnicę. (c 55-250 is to koszt 760 zł) Dodatkowo losowość tych obiektywów mnie załamała.. to nie na moje nerwy
Ogólnie to wkurzające są te wszystkie obiektywy puszki testy i inne bzdury..ten ma tyle mpix ten taką ostrość ten taki kontrast-bez sens... gubi się w tym wszystkim treść.
Kiedyś była smiena albo zenit i dobrze było....przynajmniej każdy miał równe szanse - tak uogólniając.
Ostatnio edytowane przez niantic ; 31-05-2013 o 16:06
Poczytaj jeszcze to, jak nie czytałeś oczywiście
http://www.canon-board.info/obiektyw...4-l-usm-86106/
nie czytałem :/
dzięki przyda się-wszak nadal mam mętlik w głowie![]()
Jak nie wiesz co kupić, to na razie nic nie kupuj, zbieraj na 70-200, ale 2.8.
Nie mój zakres budżetowy-choć pewnie tak byłoby najlepiej
Trzeba będzie wybrać to co w tytule wątku
Panowie/Panie kanonierzy..
Dylemat jest. Bądźcie łaskawi ;-)
Mam 17-40, 50 1.8, body brak..
Zakupy się szykują.. pytanie co lepiej
1. 5d mk2
2. 5d + 70-200 4 IS ?
Zastosowanie : Krajobraz, portret. Amatorsko.
Thanks a lot ;-)
To chyba nie nie jest dylemat do rozstrzygnięcia na forum: dla mnie kluczową sprawą byłby stan puszek. 5d może być bardzo zużyta, zwłaszcza kupowana u nas, a nie na zachodzie. 5dmk2 też... ale łatwiej trafić dobry egzemplarz.
Gdyby 5d byla w dobrym stanie, brałbym opcję 2, bo dobrze mieć coś powyżej 50 mm na pełnej klatce.