To nie jest Twoja decyzja
Co do "efektu" to sama nazwa niczego nie mówi. Tzn każdy program lub preset ma konkretny wpływ na pixele na zdjęciu. Jeżeli ktoś jest odrobine bardziej ambitny wolałby się dowiedzieć jak taki efekt można uzyskać w PS.
To co jest na tych zdjęciach nie jest takie trudne do uzyskania.
Wszystko zaczyna się od światła. Tutaj widać że światło jest miękkie i ma gwałtowny z angielska "light fall off"(prosze kogoś o polski odpowiednik bo nie mogę znaleźć) tzn światło szybko traci na mocy. Oznacza to że modyfikator światła ma dużą powierzchnię i jest blisko modeli. Jakiś duży softbox albo paraboliczny parasol.
Teraz szybka obróbka w LR4.
W krzywych wybieramy kanał zielony i przesuwamy lewy koniec krzywy w prawo. Ustawiamy punkt na środku żeby midtones były w miare nieruszone. Daje nam to purpure w cieniach.
Potem trzeba dać żółć w światłach. Zmieniamy kanał na niebieski i obniżamy prawy koniec krzywej. Przywracamy tony średnie do normy ustawiając punkt na środku wykresu.
Teraz trzeba trochę znormalizować kolory skóry. Schodzimy do ustawień HSL i używając wskaźnika obniżamy saturację skóry i zwiększamy Luminance.
Jak w gotowaniu-wszystko do smaku.
Tutaj przykład. Oczywiście nie jest to identyczny efekt ale ja to robiłem według siebie ale generalnie w tą samą stronę
Fotka