Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Eos 350 mniejsza matryca ???

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Eos 350 mniejsza matryca ???

Troche gubie sie w tej calej technice. W porownaniach sprzetu zauwazylem cos co nasunelo mi pytanie. Chce kupic 350d ale z porownan z Nikon d50 cz KM 5d wyglada na to ze chociaz Canon ma 2 pix. wiecej ma mniejsza matryce-dlaczego? Podobno w compaktach to jest problem ze na male matryce napychaja tylko wiecej pixeli czy w canonoe 350 nie jest podobnie?

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

No jest mniejsza o 1,5mm na szerokości i o 0,8 mm na wysokosci od matrycy z D50. Dlaczego hmmm... To juz pytanie do Canona czemu akurat produkuje taki wymiar sensora. Po za rozmiarem liczy sie takze charakterystyka pracy matrycy. I tu wedle wielu opinii Canonowski CMOS spisuje się dużo lepiej niż Nikonowski czy też Sony'owski CCD.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Teoretycznie mniejsze i gesciej upakowane cele na matrycy powinny zwiekszac szumy...ale, juz nawet w kompaktach 7mega CCD Sonyego stosowane w Power Shot S70 szumialo mniej niz 5 mega w S50 czy S60. 8mega CMOS Canona szumi mniej niz 6 mega CCD Nikona mimo ze CMOS z natury wymaga wiekszego wzmocnienia sygnalu. Canon zmienil w 20D i 350D soczewki zbierajace swiatlo na sensory tak ze dociera go tam teraz wiecej. Rowniez wzmacnianie sygnaly wyglada na bardziej wyrafinowane.

W koncowym efekcie porownywac trzeba koncowe zaszzumienia obrazu a nie parametry samej matrycy.
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Uprawnienia umieszczania postów