na pełnych kardridżach wydrukowalem
36 kartek A4 na kazdej 4 zdjecja format 9x12-13 to jest 144 zdjecia
2 kartki A4 format 210*297
15 wykresów kolorowych format A4
przykmuje że można wydrukować około 160 zdjęc formatu 9x12
wszystko było drukowane w jakosci wysokiej i z nacyceniem +8
reszty ustawień kolorów (balansu) nic nie zmieniałem
to były dla moich zdjęć najbardziej optymalne ustawienia na orginalnych tuszach

stan kałamaży po takiej ilości to 50% czarnego (małego uzywanego przy kolorze)
i 50% niebieskiego (patrzyłem wyjmując te kolory)
skonczył mi się tusz żółty i magenta(czerwony)
można przyjąć że poszły 3 kałamarze
Kupując jeden kałamarz za 47.00zl tak u mnie w łodzi kosztują wychodzi 141,00zł 3 kałamarze
dzielimy to przez 160 zdjęć co daje nam 0,89zł jedno zdjęcie
do tego papier
drukowałem na canonie GP-501 jeden arkusz A4 wychodzi 0,70gr czyli jedno zdjęcie format 9x12 = 0,18gr to papier
0,18papier+0,89tusz =1,07zł
W przybliżeniu można przyjąć koszt wydruku zdjęcia w formacie 9x12 w wysokiej jakości=1,10zł
inaczej się troche przedstawia jak drukowałem na papierze Profesjonalnym satynowym firmy AGAMA
a mianowicie: papier to 0,50zł+0,89zł tusz to daje 1,40zł jedno zdjęcie (mowa jest o formacie 9x12)
Ten fapier polecam wszystkim
Jakość kapitalna każdy drobny szczegół widoczny i wyraźny po skończeniu sie canona GP-501 tylko będę używał ten papier
Jest jeszcze satynowy canona ale cena powala z nóg.
A teraz sprawa zamienników
Założyłem zamienniki firmy SkyHorse 14,00zł szt Zółty i magenta
pozostał orginalny czarny i niebieski.Wydrukowałem jak na razie 4 zdjęcia i porównałem z orginalnymi tuszami
Rezultat jest taki: zdjęcia są cieplejsze moim zdaniem lepsze niż na orginałach spróbuje zdjąc to nasycenie które miałem nastawione na +8 i jeszcze raz porównac ale jak na razie podoba mi sie tak jak jest
Na tuszach SkyHorse mam zdjęcia zbliżone bardziej kolorystycznie do tych na monitorze
a mój monitor to iiyama HM903DTA
Napiszę coś więcej jak zmienie jeszcze kolor niebieski
P.S Zamienniki SkyHorse są tak fajnie skonstruowane, że chipa się nie przykleja tylko jest on wsuwany w obramowanie, pozatym przy nastęnej wymianie nie potrzeba nic robic z chipem ponieważ cala ramka odpina się od kalamarza i zmieniamy tylko ramkę
A koszt na zamiennikach SkyHorse i na papierze profesjonalnym satynowym Agama to jest 0,76zł jedno zdjęcie format 9x12