Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 125

Wątek: [test] Pixma iP5200R - koszty wydruku

Coś już napisał

Domyślnie

poszedłem po tusze orginalne (wczoraj) do MediaMark a kupiłem drugą drukarkę bo była promocja canon Pixma ip5200 za 299,00zł , tusze już założyłem do pierwszej a teraz mam w zapasie głowice i drukarke prawie za darmo także mogę sobie teraz na jednej drukarce potestować zamienniki jak padnie glowica to nie będzie mi szkoda Pozostaje jeszcze cala drukarka na zapasowe części Zastanawiam się czy nie iść i kupić trzeciej Panowie głowica na allegro do tej drukarki kosztuje 200,00 Tak przynajmniej sobie życzy za nią jakiś facio. Moim zdaniem troche przesadza bo podobno w servisie kosztuje okolo 120

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja również zakupiłem wczoraj w MM pixme ip5200. Rewelacyjna cena
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ale macie pewność, że te cartridge w drukarce to są pełne? ;-) Bo np. HP jest znany ze stosowania bardzo nieczystych sztuczek pod tym względem

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ale macie pewność, że te cartridge w drukarce to są pełne? ;-) Bo np. HP jest znany ze stosowania bardzo nieczystych sztuczek pod tym względem
    Wyglądały na pełne
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Algier Zobacz posta
    Wyglądały na pełne
    kałamarze są pełne Tylko HP stosuje takie bandyckie numery Ja poprzednio miałem HP ale już więcej tej firmy nie kupię
    Canon na dzień dzisiejszy mam najtańsze kałamarze orginalne

Coś już napisał

Domyślnie

na pełnych kardridżach wydrukowalem
    36 kartek A4 na kazdej 4 zdjecja format 9x12-13 to jest 144 zdjecia
    2 kartki A4 format 210*297
    15 wykresów kolorowych format A4
    przykmuje że można wydrukować około 160 zdjęc formatu 9x12
    wszystko było drukowane w jakosci wysokiej i z nacyceniem +8
    reszty ustawień kolorów (balansu) nic nie zmieniałem
    to były dla moich zdjęć najbardziej optymalne ustawienia na orginalnych tuszach

stan kałamaży po takiej ilości to 50% czarnego (małego uzywanego przy kolorze)
    i 50% niebieskiego (patrzyłem wyjmując te kolory)
    skonczył mi się tusz żółty i magenta(czerwony)
    można przyjąć że poszły 3 kałamarze
    Kupując jeden kałamarz za 47.00zl tak u mnie w łodzi kosztują wychodzi 141,00zł 3 kałamarze
    dzielimy to przez 160 zdjęć co daje nam 0,89zł jedno zdjęcie
    do tego papier
    drukowałem na canonie GP-501 jeden arkusz A4 wychodzi 0,70gr czyli jedno zdjęcie format 9x12 = 0,18gr to papier
    0,18papier+0,89tusz =1,07zł
    W przybliżeniu można przyjąć koszt wydruku zdjęcia w formacie 9x12 w wysokiej jakości=1,10zł
    inaczej się troche przedstawia jak drukowałem na papierze Profesjonalnym satynowym firmy AGAMA
    a mianowicie: papier to 0,50zł+0,89zł tusz to daje 1,40zł jedno zdjęcie (mowa jest o formacie 9x12)
    Ten fapier polecam wszystkim
    Jakość kapitalna każdy drobny szczegół widoczny i wyraźny po skończeniu sie canona GP-501 tylko będę używał ten papier
    Jest jeszcze satynowy canona ale cena powala z nóg.
    A teraz sprawa zamienników
    Założyłem zamienniki firmy SkyHorse 14,00zł szt Zółty i magenta
    pozostał orginalny czarny i niebieski.Wydrukowałem jak na razie 4 zdjęcia i porównałem z orginalnymi tuszami
    Rezultat jest taki: zdjęcia są cieplejsze moim zdaniem lepsze niż na orginałach spróbuje zdjąc to nasycenie które miałem nastawione na +8 i jeszcze raz porównac ale jak na razie podoba mi sie tak jak jest
    Na tuszach SkyHorse mam zdjęcia zbliżone bardziej kolorystycznie do tych na monitorze
    a mój monitor to iiyama HM903DTA
    Napiszę coś więcej jak zmienie jeszcze kolor niebieski
    P.S Zamienniki SkyHorse są tak fajnie skonstruowane, że chipa się nie przykleja tylko jest on wsuwany w obramowanie, pozatym przy nastęnej wymianie nie potrzeba nic robic z chipem ponieważ cala ramka odpina się od kalamarza i zmieniamy tylko ramkę
    A koszt na zamiennikach SkyHorse i na papierze profesjonalnym satynowym Agama to jest 0,76zł jedno zdjęcie format 9x12

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

No to są już jakieś konkretne testy. I chyba rzeczywiście opłaca się kupić tą drukarkę jako drugą w takiej cenie.
    Ja ostatnio drukowałem na najlepszym papierze HP ( super hiper premium plus coś tam coś tam) no i niestety wydruki są moim zdaniem gorsze niż na najtańszym papierze Canona czyli GP-501. Problem w tym, że tusz na papierze HP pokrywa trochę tą warstwę błyszczącą, natomiast na papierze Canona widać , ze tusz idealnie wchodzi pod tą warstwa błyszczącą. No tyle tylko, że gramatura papieru HP to 270g/m2 a Canon to tylko 170. I to czuć. Jeśli chodzi o szczegółowość to chyba też ten najtańszy papier Canona jest lepszy.
    Ciekawe czy nie będzie z tymi atramentami (SkyHorse) problemu jeśli chodzi o zasychanie.

Coś już napisał

Domyślnie

Jak wydrukujesz chociaż raz na tydzień kilka stron to napewno ci nie zaschną
    dotyczy to również orginałów

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

tez wlasnie wrocilem z ta pixma z saturna - mam nadzieje, ze sie nie zawiode

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    tez wlasnie wrocilem z ta pixma z saturna - mam nadzieje, ze sie nie zawiode
    nie wiem co to jest ten saturn jak napisałeś ale podejrzewam że jakis market
    Jak podobaja ci sie wydruki zdjeć?

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów