"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
dubel #12
Niestety nie stać mnie na monitor typu eizo , więc oglądam na zwykłym monitorku lcd LG 19' calowym.
Też tak uważałem, dlatego głupiałem oglądając zdjęcia przy komputerze. Stąd założyłem temat.
Robiąc portret celując w oko, bądź robiąc portret celując w oko i przekadrowywując (tu może być moja wina), w pierwszym przypadku ciężko o złapanie w innego punktu niż założyłem - chyba, że to jest ten "słaby autofocus 5D classic" - w co mi nie chciało się wierzyć.
--- Kolejny post ---
Jeżeli FF daje większą GO , to rozumuję to tak iż przy przysłonach f:1.4-f:2.0 , na pełnej klatce łatwiej wypaść z tej głębi (notabene robiąc portret aż dziwne dla mnie - co innego makro, nic uczę się cały czas).
W związku z tym, (zakładając iż C50 1.4 jest ostra - zdjęcia z 50D były) to by zniwelować możliwość przesunięcia aparatu względem modela (imitacja ff/bf) musiałbym skrócić czas naświetlania (mniejszy czas - mniejsze wyłapanie przesunięcia osi obiektywu względem modelu ) tak to widzę jako jedyną recepta na większą GO, opóźnienie starej piątki w łapaniu naciśnięcia migawki.
Polonizuje tylko i nie wiem czy dobrze, bo przecież nie będę zwiększać przysłony, gdy chcę uzyskać efekt rozmycia tła na przykład.
Ostatnio edytowane przez szambonur ; 29-03-2013 o 10:35
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
Masz bardzo nieuporządkowaną wiedzę a czasem jej brak. Co ma krótszy czas naświetlania do większej GO ? Na GO ma wpływ ogniskowa obiektywu, przysłona, fizyczna wielkość matrycy oraz odległość od obiektu. Czas naświetlania ma pośredni wpływ na GO mianowicie wydłużając czas przymykasz przysłonę co zwiększa głębię ostrości. Krótszy czas to mniejsze ryzyko poruszonego zdjęcia.
Nie ważne... bo im bardziej wgłębiam się w Twoją wypowiedź tym mniej z tego rozumiem... to tak jak z poprawianiem wypracowań w podstawówce..., jak kilka dzieci jeden po drugim napisze "ktury" to sięgasz po słownik ortograficzny bo już nie jesteś pewien jak jest poprawnie...![]()
Nie zrozumieliśmy się, wiem jakie parametry wpływają na GO, tylko jeżeli ktoś tutaj zasugerował iż mydlane zdjęcie z 5D jest wynikiem ff/bf , a zakładając iż C50f1.4 nie mydli (zdjęcia z 50D) to może być moja wina poruszenia zdjęcia (zwłaszcza, że robiłem iso 1600 - czasy 1/40 1/50 1/60 - staram się nie z chodzić z czasem poniżej dł. ogniskowej).
Także chciałbym podkreślić iż chodzi mi o uniknięcie "wypadnięcia" z głębi ostrości. A nie wpływanie czasem naświetlania na GO. :-)
Robię tylko w trybie "M", więc zmiana czasu nie wpływa na przysłonę, i widząc to przestrzennie to przy takim czasie, dodając opóźnienie w naciśnięciu migawki jakie ma 5D, jedynym wyjściem by uniknąć zmiany położenia aparatu względem względem punktu na który wymierzyłem autofocusem jest według mnie skrócenie czasu naświetlania.
Ostatnio edytowane przez ketras ; 29-03-2013 o 11:00
Na ISO 1600 to już ciężko ocenić ostrość w 5D bo masz głównie szum.
Weź gazetę, statyw - zrób zdjęcia cropem i ff przy tych samych parametrach w RAW i będzie wiadomo...
5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8
Trochę inny motyw, do porównania które z ff a które z cropa:
zdjęcie pierwsze
zdjęcie drugie