Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: 5D a ostrość obiektywów

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie Odp: 5D a ostrość obiektywów

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    U mnie każde szkło jest ostrzejsze.
    U mnie jest podobnie.
    Być może jest jakiś problem BF/FF lub...
    Problem może być w tym, że głębia ostrości jest mniejsza i pozornie wydaje się że jest nieostre [...]

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    U mnie każde szkło jest ostrzejsze. Problem może być w tym, że głębia ostrości jest mniejsza i pozornie wydaje się że jest nieostre, lub problemy z nastawą ostrości.
    Jeżeli tak jest, to byłaby to wada ff. Ponieważ gdy w domu pod wieczór ustawiłem iso 1600 , czas 1/50 to przy ogniskowych rzędu f1.6-f2.2 to musiałbym skrócić czas by uniknąć poruszenia i przesunięcia aparatu (ff/bf)
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Jeżeli tak jest, to byłaby to wada ff. Ponieważ gdy w domu pod wieczór ustawiłem iso 1600 , czas 1/50 to przy ogniskowych rzędu f1.6-f2.2 to musiałbym skrócić czas by uniknąć poruszenia i przesunięcia aparatu (ff/bf)

ale o co chodzi...? nic z tego nie rozumiem...

Miasto

dubel #12

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Obejrzyj te zdjęcia na monitorze a nie na LCD bo w przypadku 50D kiepskie zdjęcie na LCD wygląda super a na 5D super zdjęcie na LCD wygląda kiepsko. Mój 50/1,8 na 5D jest ostry od pełnego otworu a na 50D dopiero od okolic 2,4.
    Niestety nie stać mnie na monitor typu eizo , więc oglądam na zwykłym monitorku lcd LG 19' calowym.

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Tzw. mydło, a brak celności af, to dwie zupełnie różne kwestie. Skoro c 50 1.4 na cropie jest ostry, to na 5dclasic nie może być mydlany(...)
    Też tak uważałem, dlatego głupiałem oglądając zdjęcia przy komputerze. Stąd założyłem temat.

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    (..)Albo ff,bf lub czujniki znalazły inny, bardziej kontrastowy punkt niż założono. A tak w ogóle, to dawać zdjęcia z exifami.
    Robiąc portret celując w oko, bądź robiąc portret celując w oko i przekadrowywując (tu może być moja wina), w pierwszym przypadku ciężko o złapanie w innego punktu niż założyłem - chyba, że to jest ten "słaby autofocus 5D classic" - w co mi nie chciało się wierzyć.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Jeżeli FF daje większą GO , to rozumuję to tak iż przy przysłonach f:1.4-f:2.0 , na pełnej klatce łatwiej wypaść z tej głębi (notabene robiąc portret aż dziwne dla mnie - co innego makro, nic uczę się cały czas).
    W związku z tym, (zakładając iż C50 1.4 jest ostra - zdjęcia z 50D były) to by zniwelować możliwość przesunięcia aparatu względem modela (imitacja ff/bf) musiałbym skrócić czas naświetlania (mniejszy czas - mniejsze wyłapanie przesunięcia osi obiektywu względem modelu ) tak to widzę jako jedyną recepta na większą GO, opóźnienie starej piątki w łapaniu naciśnięcia migawki.
    Polonizuje tylko i nie wiem czy dobrze, bo przecież nie będę zwiększać przysłony, gdy chcę uzyskać efekt rozmycia tła na przykład.
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 29-03-2013 o 10:35
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Pełne uzależnienie

Masz bardzo nieuporządkowaną wiedzę a czasem jej brak. Co ma krótszy czas naświetlania do większej GO ? Na GO ma wpływ ogniskowa obiektywu, przysłona, fizyczna wielkość matrycy oraz odległość od obiektu. Czas naświetlania ma pośredni wpływ na GO mianowicie wydłużając czas przymykasz przysłonę co zwiększa głębię ostrości. Krótszy czas to mniejsze ryzyko poruszonego zdjęcia.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta

Jeżeli FF daje większą GO , to rozumuję to tak iż przy przysłonach f:1.4-f:2.0 , na pełnej klatce łatwiej wypaść z tej głębi (notabene robiąc portret aż dziwne dla mnie - co innego makro, nic uczę się cały czas).
    W związku z tym, (zakładając iż C50 1.4 jest ostra - zdjęcia z 50D były) to by zniwelować możliwość przesunięcia aparatu względem modela (imitacja ff/bf) musiałbym skrócić czas naświetlania (mniejszy czas - mniejsze wyłapanie przesunięcia osi obiektywu względem modelu ) tak to widzę jako jedyną recepta na większą GO, opóźnienie starej piątki w łapaniu naciśnięcia migawki.
    Polonizuje tylko i nie wiem czy dobrze, bo przecież nie będę zwiększać przysłony, gdy chcę uzyskać efekt rozmycia tła na przykład.
    Nie ważne... bo im bardziej wgłębiam się w Twoją wypowiedź tym mniej z tego rozumiem... to tak jak z poprawianiem wypracowań w podstawówce..., jak kilka dzieci jeden po drugim napisze "ktury" to sięgasz po słownik ortograficzny bo już nie jesteś pewien jak jest poprawnie...

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Masz bardzo nieuporządkowaną wiedzę a czasem jej brak. Co ma krótszy czas naświetlania do większej GO ? Na GO ma wpływ ogniskowa obiektywu, przysłona, fizyczna wielkość matrycy oraz odległość od obiektu. Czas naświetlania ma pośredni wpływ na GO mianowicie wydłużając czas przymykasz przysłonę co zwiększa głębię ostrości. Krótszy czas to mniejsze ryzyko poruszonego zdjęcia.
    Nie zrozumieliśmy się, wiem jakie parametry wpływają na GO, tylko jeżeli ktoś tutaj zasugerował iż mydlane zdjęcie z 5D jest wynikiem ff/bf , a zakładając iż C50f1.4 nie mydli (zdjęcia z 50D) to może być moja wina poruszenia zdjęcia (zwłaszcza, że robiłem iso 1600 - czasy 1/40 1/50 1/60 - staram się nie z chodzić z czasem poniżej dł. ogniskowej).

Także chciałbym podkreślić iż chodzi mi o uniknięcie "wypadnięcia" z głębi ostrości. A nie wpływanie czasem naświetlania na GO. :-)

Robię tylko w trybie "M", więc zmiana czasu nie wpływa na przysłonę, i widząc to przestrzennie to przy takim czasie, dodając opóźnienie w naciśnięciu migawki jakie ma 5D, jedynym wyjściem by uniknąć zmiany położenia aparatu względem względem punktu na który wymierzyłem autofocusem jest według mnie skrócenie czasu naświetlania.
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 29-03-2013 o 11:00

Pełne uzależnienie

Na ISO 1600 to już ciężko ocenić ostrość w 5D bo masz głównie szum.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Weź gazetę, statyw - zrób zdjęcia cropem i ff przy tych samych parametrach w RAW i będzie wiadomo...
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Miasto

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Weź gazetę, statyw - zrób zdjęcia cropem i ff przy tych samych parametrach w RAW i będzie wiadomo...
    Trochę inny motyw, do porównania które z ff a które z cropa:

zdjęcie pierwsze
    zdjęcie drugie

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów