Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Obiektyw do makro na M42

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Jako że cena Canona EF 100 F/2,8 MACRO trochę kosztuje, rozważam kupno dobrego szkła do makro na M42. Jaki polecacie i jak z jakością w porównaniu (o ile da się w ogóle porównać) do EF 100?
    Jeśli wystarczy Ci obiektyw macro 100mm ze skalą odwzorowania 1:1 (tak ma Canon 100/2,8 ) to nie aż tak drogim, a satysfakcjonującym rozwiązaniem, bez mordowania się z M42, jest obiektyw makro Cosina/ Soligor/ Vivitar/ Phoenix 100/3,5.
    Nie chce mi sie powtarzać i wszystkie informacje na jego temat znajdziesz w wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8410 szczególnie post #7, #13, #19
    W podobnej cenie (około 500zł) możesz również rozważyć zakup pierścieni pośrednich do systemu EOS, ale alternatywnego producenta np. Kenko. Przy ich uzyciu z 50/1,8 uzyskasz nawet skalę ponad 1:1
    Oba powyzsze rozwiazania IMHO nie są powalające cenowo, a zarazem zachowują pełną funkcjonalność systemu. Mam tu na myśli ostrzenie i kadrowanie przy otwartej przysłonie oraz potwierdzenie ostrości, bo przydatność AF jako takiego spada wraz ze wzrostem skali odwozrowania.

Co do M42 to Jac już napisał co i jak oraz podał dobry link.
    Ja dodam tylko, że jak będziesz coś kupował na M42, to unikaj sprzedawcy "eKrowa" bo możesz grubo przepłacić.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 23-02-2006 o 09:58
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Ja dodam tylko, że jak będziesz coś kupował na M42, to unikaj sprzedawcy "eKrowa" bo możesz grubo przepłacić.

Ale będzie dumny że posiada jedynego na rynku "rzeźnika makro"

Pozdr
    AS
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów