Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Obiektyw do makro na M42

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie Obiektyw do makro na M42

Witam

Jako że cena Canona EF 100 F/2,8 MACRO trochę kosztuje, rozważam kupno dobrego szkła do makro na M42. Jaki polecacie i jak z jakością w porównaniu (o ile da się w ogóle porównać) do EF 100?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Szklo to zamalo trzeba bedzie dokupic albo mieszek albo pierscienie posrednie, albo to i to zeby miec wybor, polecanym szklem jest sonar 135, jest kilka ciekawych watkow o makro warto tam zajrzec zeby sie dowiedziec wiecej, np odwrotne mocowanie obietywu...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

No właśnie, z tym, że stosująć pierścienie czy mieszek spada światło i wydłużają się przez to czasy. A jaka jest jakość tego Sonara w porównaniu obiektywami do makro? Od jakiej min odległości on ostrzy? Nie zależy mi na nie wiadomo jakiej skali wystarczy 1:1.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Jako że cena Canona EF 100 F/2,8 MACRO trochę kosztuje, rozważam kupno dobrego szkła do makro na M42. Jaki polecacie i jak z jakością w porównaniu (o ile da się w ogóle porównać) do EF 100?
    Jeśli wystarczy Ci obiektyw macro 100mm ze skalą odwzorowania 1:1 (tak ma Canon 100/2,8 ) to nie aż tak drogim, a satysfakcjonującym rozwiązaniem, bez mordowania się z M42, jest obiektyw makro Cosina/ Soligor/ Vivitar/ Phoenix 100/3,5.
    Nie chce mi sie powtarzać i wszystkie informacje na jego temat znajdziesz w wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8410 szczególnie post #7, #13, #19
    W podobnej cenie (około 500zł) możesz również rozważyć zakup pierścieni pośrednich do systemu EOS, ale alternatywnego producenta np. Kenko. Przy ich uzyciu z 50/1,8 uzyskasz nawet skalę ponad 1:1
    Oba powyzsze rozwiazania IMHO nie są powalające cenowo, a zarazem zachowują pełną funkcjonalność systemu. Mam tu na myśli ostrzenie i kadrowanie przy otwartej przysłonie oraz potwierdzenie ostrości, bo przydatność AF jako takiego spada wraz ze wzrostem skali odwozrowania.

Co do M42 to Jac już napisał co i jak oraz podał dobry link.
    Ja dodam tylko, że jak będziesz coś kupował na M42, to unikaj sprzedawcy "eKrowa" bo możesz grubo przepłacić.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 23-02-2006 o 09:58
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dzięki Jaka jest jakość optyki tego Soligora? Widzę, że skale odwzorowania ma 1:2, ale z racji tego że posiadam soczewkę Raynoxa +4 będzie w sam raz. Co o tym połączeniu sądzisz?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 23-02-2006 o 10:06

Domyślnie

Dzięki Jaka jest jakość optyki tego Soligora? ?
    Nie odbiega od innych ~100 macro (Canon, Sigma, Tamron, Tokina).
    Odbiega tylko (w dół) budowa i mechanika, ale tak jak napisałem, będzie miał luzy, a zdjęcia będzie robił dobrze.
    Powtarzam, całą swoją wiedze o tym obiektywie zawarłem w wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8410 szczególnie w postach #7, #13, #19 i naprawdę nie chcę się powtarzać, więc prosze zajrzyj tam :-)

Widzę, że skale odwzorowania ma 1:2, ale z racji tego że posiadam soczewkę Raynoxa +4 będzie w sam raz. Co o tym połączeniu sądzisz?
    Do tego obiektywu jest fabrycznie dedykowana soczewka dająca 1:1 sprzedawana przez producenta w komplecie i tylko w tym komplecie należy kupić obiektyw. Jesli nie ma w komplecie to traktować sprzęt jak zdekompletowany i niepełnowartościowy.
    Raynoxa nie znam.
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Robiłem kiedyś porównanie sonnara+mieszek z soczewkami 1D, 2D, 4D w różnych kombinacjach. Soczewki były kiepskie jakościowo, akurat w cenie sonnara z mieszkiem i przegrały z kretesem. Gigantyczne aberacje i strasznie szybki spadek jakości poza środkiem kadru.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

OK. Poczytałem - tylko jeszcze takie lamerskie pytanie na koniec: czy ten Soligor jest z autofocusem?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 23-02-2006 o 10:35

Domyślnie

OK. Poczytałem - tylko jeszcze takie lamerskie pytanie na koniec: czy ten Soligor jest za autofocusem?
    Tak, oczywiscie.
    Nie jest to oczywiscie taki AF jak USM Canona, ale w makro nie jest to cecha krytyczna i o ile w skali 1:5-1:4 prędkość AF może mieć jeszcze jakieś znaczenie, o tyle w większych skalach odwzorowania (1:2-1:1) to nie tylko predkośc, ale wręcz cały AF jest bez znaczenia.
    Ważniejsze jest to, że działa potwierdzenie ostrości w aparacie i pracujemy przy otwartej przysłonie.
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

NO to lux Wielkie dzięki.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów