Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Obiektyw do makro na M42

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie Obiektyw do makro na M42

Witam

Jako że cena Canona EF 100 F/2,8 MACRO trochę kosztuje, rozważam kupno dobrego szkła do makro na M42. Jaki polecacie i jak z jakością w porównaniu (o ile da się w ogóle porównać) do EF 100?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Szklo to zamalo trzeba bedzie dokupic albo mieszek albo pierscienie posrednie, albo to i to zeby miec wybor, polecanym szklem jest sonar 135, jest kilka ciekawych watkow o makro warto tam zajrzec zeby sie dowiedziec wiecej, np odwrotne mocowanie obietywu...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

No właśnie, z tym, że stosująć pierścienie czy mieszek spada światło i wydłużają się przez to czasy. A jaka jest jakość tego Sonara w porównaniu obiektywami do makro? Od jakiej min odległości on ostrzy? Nie zależy mi na nie wiadomo jakiej skali wystarczy 1:1.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Jako że cena Canona EF 100 F/2,8 MACRO trochę kosztuje, rozważam kupno dobrego szkła do makro na M42. Jaki polecacie i jak z jakością w porównaniu (o ile da się w ogóle porównać) do EF 100?
    Jeśli wystarczy Ci obiektyw macro 100mm ze skalą odwzorowania 1:1 (tak ma Canon 100/2,8 ) to nie aż tak drogim, a satysfakcjonującym rozwiązaniem, bez mordowania się z M42, jest obiektyw makro Cosina/ Soligor/ Vivitar/ Phoenix 100/3,5.
    Nie chce mi sie powtarzać i wszystkie informacje na jego temat znajdziesz w wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8410 szczególnie post #7, #13, #19
    W podobnej cenie (około 500zł) możesz również rozważyć zakup pierścieni pośrednich do systemu EOS, ale alternatywnego producenta np. Kenko. Przy ich uzyciu z 50/1,8 uzyskasz nawet skalę ponad 1:1
    Oba powyzsze rozwiazania IMHO nie są powalające cenowo, a zarazem zachowują pełną funkcjonalność systemu. Mam tu na myśli ostrzenie i kadrowanie przy otwartej przysłonie oraz potwierdzenie ostrości, bo przydatność AF jako takiego spada wraz ze wzrostem skali odwozrowania.

Co do M42 to Jac już napisał co i jak oraz podał dobry link.
    Ja dodam tylko, że jak będziesz coś kupował na M42, to unikaj sprzedawcy "eKrowa" bo możesz grubo przepłacić.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 23-02-2006 o 09:58
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Ja dodam tylko, że jak będziesz coś kupował na M42, to unikaj sprzedawcy "eKrowa" bo możesz grubo przepłacić.

Ale będzie dumny że posiada jedynego na rynku "rzeźnika makro"

Pozdr
    AS
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dzięki Jaka jest jakość optyki tego Soligora? Widzę, że skale odwzorowania ma 1:2, ale z racji tego że posiadam soczewkę Raynoxa +4 będzie w sam raz. Co o tym połączeniu sądzisz?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 23-02-2006 o 10:06

Domyślnie

Dzięki Jaka jest jakość optyki tego Soligora? ?
    Nie odbiega od innych ~100 macro (Canon, Sigma, Tamron, Tokina).
    Odbiega tylko (w dół) budowa i mechanika, ale tak jak napisałem, będzie miał luzy, a zdjęcia będzie robił dobrze.
    Powtarzam, całą swoją wiedze o tym obiektywie zawarłem w wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8410 szczególnie w postach #7, #13, #19 i naprawdę nie chcę się powtarzać, więc prosze zajrzyj tam :-)

Widzę, że skale odwzorowania ma 1:2, ale z racji tego że posiadam soczewkę Raynoxa +4 będzie w sam raz. Co o tym połączeniu sądzisz?
    Do tego obiektywu jest fabrycznie dedykowana soczewka dająca 1:1 sprzedawana przez producenta w komplecie i tylko w tym komplecie należy kupić obiektyw. Jesli nie ma w komplecie to traktować sprzęt jak zdekompletowany i niepełnowartościowy.
    Raynoxa nie znam.
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Robiłem kiedyś porównanie sonnara+mieszek z soczewkami 1D, 2D, 4D w różnych kombinacjach. Soczewki były kiepskie jakościowo, akurat w cenie sonnara z mieszkiem i przegrały z kretesem. Gigantyczne aberacje i strasznie szybki spadek jakości poza środkiem kadru.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

OK. Poczytałem - tylko jeszcze takie lamerskie pytanie na koniec: czy ten Soligor jest z autofocusem?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 23-02-2006 o 10:35

Domyślnie

OK. Poczytałem - tylko jeszcze takie lamerskie pytanie na koniec: czy ten Soligor jest za autofocusem?
    Tak, oczywiscie.
    Nie jest to oczywiscie taki AF jak USM Canona, ale w makro nie jest to cecha krytyczna i o ile w skali 1:5-1:4 prędkość AF może mieć jeszcze jakieś znaczenie, o tyle w większych skalach odwzorowania (1:2-1:1) to nie tylko predkośc, ale wręcz cały AF jest bez znaczenia.
    Ważniejsze jest to, że działa potwierdzenie ostrości w aparacie i pracujemy przy otwartej przysłonie.
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów