Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Budżetowy obiektyw na imprezy masowe pod cropa

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Odp: Budżetowy obiektyw na imprezy masowe pod cropa

Panowie, rzecz się tyczy jednego obiektywy, na który zamienię kita. Chodzi o to żeby był bardziej uniwersalny bo przybliżenie 55mm jest trochę za małe do niektórych rzeczy. Nie musi być jakiś mega ostry, ważne żeby nie było jakiejś mega tragedii na obrazku myślę, że na końcu max 200 bo z ręki i tak będzie ciężko cokolwiek zrobić.

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Za 400-500 zł nie kupisz nic co spełni Twoje oczekiwania - czyli zakres 18-200 i z dobrym światłem jeszcze i przydałaby się stabilizacja.
    Takie rzeczy to tylko w systemie Sony/Minolta znajdziesz za mniejszą kasę.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Za 400-500 zł nie kupisz nic co spełni Twoje oczekiwania - czyli zakres 18-200 i z dobrym światłem jeszcze i przydałaby się stabilizacja.
    Takie rzeczy to tylko w systemie Sony/Minolta znajdziesz za mniejszą kasę.
    stabilizację olewam bo mi się i tak nie przyda :P łapki i tak się trzęsą a statyw mam dobre światło to jakie? bo nie mówimy tu o 2.8 czy coś bo wiem, że mnie nie stać na takie chyba, że 3.5-4 to też jest dobre światło. Dlatego pytałem o te sigmy czy tamrony czy inne z w/w zakresu czy po prostu to dobry pomysł w zamian za kita.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Stabilizacja jest przydatna, sam zobaczysz za chwilę. Długi zoom - łapki się zatrzęsą , a ze statywem - to może na Chojnik wejdziesz, ale nie wszędzie. Wypada dozbierać kasy przynajmniej do takiego obiektywu - SIGMA 18-200/ 3,5-6,3 II DC OS lub poszukać znacznie tańszej "starej" wersji tego obiektywu. Naprawę daje dobre obrazki, świetne kolory, było już o tym na forum. Niestety przy mniej zasobnym portfelu szkła raczej nie-systemowe.

--- Kolejny post ---

Rzut oka na aledrogo i można coś wybrać, jest kilka obiektywów TAMRON 18-200mm 1:3.5-6.3 XR Di II LD Macro - mają dość pozytywne uwagi, ale nie używam tamiego to nie wiem na sto procent.

Bywalec
    Miasto
    Las

18-135 to tak ze dwa razy więcej, niż C 28-105 3,5-4,5... Różnica w obrazku nie jest warta tych pieniąchów.Oczywiście IMHO. Pozdr.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Stabilizacja jest przydatna, sam zobaczysz za chwilę. Długi zoom - łapki się zatrzęsą , a ze statywem - to może na Chojnik wejdziesz, ale nie wszędzie. Wypada dozbierać kasy przynajmniej do takiego obiektywu - SIGMA 18-200/ 3,5-6,3 II DC OS lub poszukać znacznie tańszej "starej" wersji tego obiektywu. Naprawę daje dobre obrazki, świetne kolory, było już o tym na forum. Niestety przy mniej zasobnym portfelu szkła raczej nie-systemowe.

--- Kolejny post ---

Rzut oka na aledrogo i można coś wybrać, jest kilka obiektywów TAMRON 18-200mm 1:3.5-6.3 XR Di II LD Macro - mają dość pozytywne uwagi, ale nie używam tamiego to nie wiem na sto procent.
    fakt ta Sigma II to nie ta półka ale starsza wersja już tak. Do listopada powinienem któryś kupić
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 30-03-2013 o 22:25

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Postanowiłem nieco przyspieszyć kupno obiektywu. Zamierzam go kupić w tym tygodniu i trafiła mi się Sigma 18-125 DC OS HSM - 570zł z wysyłką. Na optycznych niestety narzekają na straszną awaryjność tego szkła i serwis, miał ktoś do czynienia z nią? prawda to co piszą?

Zastanawiam się też nad pokombinowaniem z Tokiną 19-35mm - na optycznych piszą, że bardzo ładne kolorki daje - i to jedyny powód rozważania tego obiektywu (200zł) i do tego coś dobrać do 300zł (C55-200, C75-300). jest sens czy lepiej kupić wspomnianego tamrona 18-200?

Do rundy finałowej mogę dorzucić jeszcze Sigma 28-105 mm f/3.8-5.6 UC-III Aspherical IF (250zł) - potwierdzone działanie na cyfrówkach lub Tamron 28 - 105 4-5.6 IF (250zł)

Który z wyżej wymienionych? No i może faktycznie RobertON ma rację i jak bez stabilizacji to lepiej dłuższy koniec zostawić na max 125(135).

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów