Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
To co piszecie nie zgadza sie z tym co widze na slubach. Na palcach jednej reki moge policzyc fotografow z wypasionym sprzetem (sam zajmuje sie filmowaniem). Standard to 5d2 czasem 5d3 a najczesciej dwucyfrowe serie Canona i Nikona i tanie Tamrony typu 28-75 czy 17-50.
Przemek , bez zadnego cisnienia, i podjazdu napiszę to co sobie uświadomiłem i naprawde nie bierzmy tego co teraz powiem osobiście , postaram sie to tez napisac dość łagodnie. W Polsce, "przecietny" fotograf slubny który płaci podatki nie szybko dorobi się wypasionego sprzętu. Szybkie porównanie, w PL przecietny fotograf zrobi slub za 1000zł , musi zrobić 10 zlecen zeby kupic 5d3 , no i jeszcze podatki. W UK przecietny fotograf zarobi na slubie 800funtów, (przy czym podatek potrącą mu po przekroczeniu 10tys funtów na koniec roku a itak podatek bedzie liczony nie od calej kwoty a od tego co przekroczył) więc 2-3 zlecenia i ma 5d3 proste?proste. Będąc tutaj nie widzialem zadnego slubniaka z APSC bo po co skoro stać cię skoro pracujesz.
Na prawdę prosze nie chce tutaj sluchac o tym ze teraz taki mądry bo wyjechałem , bo pewnie na zmywaku cisnąłem tyle i tyle albo inne rzeczy. Sprawa jest prosta, w Polsce wielu fotografów nie uzywa FF i wypasionych szkieł bo są to potężne pieniądze w stosunku do zarobków. Jednakże nie wierze w to ze gdyby każdy Kowalski zarabiał 5-6 tys zł na miesiac i w tym wypadku stac by go było na sprzęt z najwyższej półki to kupiłby APSC na sluby.
Tutaj powiem podbnie jak tombas , skoro stac cie na mercedesa to dlaczego kupujesz vectre?