A mi się wydaje że każdy musi spróbować ślubu wesela minimum 5 razy z tym co ma i sam sobie odpowie czego mu brakuje . Niech to będzie wesele kolegi, koleżanki koleżanki jako drugi fotograf.itd Ja jestem świerzaczek. Jak zaczynałem też szukałem na forum przepisu na szklarnie i body. Suma summarum doszedłem sobie sam do tego co chce mieć . Z czym się czuje dobrze co mi potrzeba. I wizje nawet najlepszego fotografa który by powiedział kup to to i to nic mi nie dają bo wiem ę każdy ma swój styl pracy swoje sposoby radzenia sobie z różnymi sprawami. Chce szeroko chce uniwersalnie szukam kompromisu ne kupie trzech stałek 16, 24, 35 mm bo mnie nie stać i nie chce mi się żonglować. Chce portret nie kupie jednej super elki za parę kola 85l. tylko coś tańszego a za resztę wypełnię sobie lukę pomiędzy 35 a 85 tania 50tka. Chce coś w plener i tu jeszcze biję się z myślami stalka 135 czy zoom 7--200 i forum mi w tym nie pomoże jedynie praktyka. Do boju ludzie a sami będziecie wiedzieli czego wam trzebaBo zacząć robić fajne repo a miec doświadczenie tylko z iminin i wakacji to nikt wam zlotego przepisu nie da.