Zamieszczone przez
freemodest
Witam,
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany 24-015 na coś jaśniejszego. Początkowo byłem zdecydowany na 24-70 2.8 v.I(z racji na jego popularność i wszechstronność), lub 24 1.4 II - jednak cały czas z tyłu głowy mam fakt, że od czasu gdy zakupiłem 35 1.4L jest on niemalże cały czas podpięty do któregoś z body. Idąc na zlecenie, chce mieć 2 samodzielne zestawy - ponieważ najczęściej działam wraz z współpracownicą. Czasami są jednak sytuację, że musimy się sprzętem podzielić i tu się pojawia pytanie jaki zestaw zrobić. Pytanie brzmi jak dobre są te obiektywy zestawiając je ze sobą - tzn szybkość i celność af, kolory, ostrość. Ogólnie wiadomo, że 2.8 to nie 1.4 - jednak myślę, że z dylematem przed jakim ja jestem postawiony niejedna osoba wcześniej się znajdowała. Może w ogóle zmienić punkt widzenia i zainwestować w 16-35? Z canona 35 1.4 jestem bardzo zadowolony. Niby powinienem sam wiedzieć czego chcę ponieważ mam możliwość robić zdjęcia na ogniskowej 24 z 24-105 ale tu akurat nie jestem zadowolony z obrazka z racji na f4.
Po przeczytaniu setek wpisów postanowiłem poprosić o poradę. Może ktoś kto użytkował wymienione obiektywy jest w stanie mi doradzić.
Dodam, że w plecaku mam juz:
Canon 35 1.4 L,
Canon 85 1.8,
Canon 135 2.0 L,
Canon 70-200 4 IS L,
Canon 40 2.8,
Canon 24-105 f4 L
i Sigmę 50 1.4 nie ART