Cytat Zamieszczone przez freemodest Zobacz posta
Witam,
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany 24-015 na coś jaśniejszego. Początkowo byłem zdecydowany na 24-70 2.8 v.I(z racji na jego popularność i wszechstronność), lub 24 1.4 II - jednak cały czas z tyłu głowy mam fakt, że od czasu gdy zakupiłem 35 1.4L jest on niemalże cały czas podpięty do któregoś z body. Idąc na zlecenie, chce mieć 2 samodzielne zestawy - ponieważ najczęściej działam wraz z współpracownicą. Czasami są jednak sytuację, że musimy się sprzętem podzielić i tu się pojawia pytanie jaki zestaw zrobić. Pytanie brzmi jak dobre są te obiektywy zestawiając je ze sobą - tzn szybkość i celność af, kolory, ostrość. Ogólnie wiadomo, że 2.8 to nie 1.4 - jednak myślę, że z dylematem przed jakim ja jestem postawiony niejedna osoba wcześniej się znajdowała. Może w ogóle zmienić punkt widzenia i zainwestować w 16-35? Z canona 35 1.4 jestem bardzo zadowolony. Niby powinienem sam wiedzieć czego chcę ponieważ mam możliwość robić zdjęcia na ogniskowej 24 z 24-105 ale tu akurat nie jestem zadowolony z obrazka z racji na f4.
Po przeczytaniu setek wpisów postanowiłem poprosić o poradę. Może ktoś kto użytkował wymienione obiektywy jest w stanie mi doradzić.

Dodam, że w plecaku mam juz:
Canon 35 1.4 L,
Canon 85 1.8,
Canon 135 2.0 L,
Canon 70-200 4 IS L,
Canon 40 2.8,
Canon 24-105 f4 L
i Sigmę 50 1.4 nie ART
Mam trochę podobny zestaw. Wg mnie samo się nasuwa zakup nowej Sigmy 20mm Sam tak zrobię pewnie na przyszły sezon. Potem już pewnie zostaje tylko przejście na Nikona hie hie